Szilvaszósz: A gyümölcsös mártogatós szósz

A szilvaszósz egy kínai fűszer, amelyet eredetileg a kínai szilvaként emlegetett csonthéjas gyümölcsből készítettek. Ez az a hely, ahol ez bonyolult, mivel több szilvafaj is létezik, amelyeket kínai szilvának neveznek. A Prunus mume, a Prunus salicina és az Eriobotrya japonica egész Ázsiában termesztik, és néha japán szilvának is nevezik. A legtöbb szilvaszósz az első két fajtából készül: Prunus mume és Prunus salicina.

A szilvának nagy múltja van a kínai konyhában, nagyrészt azért, mert a kínaiak termesztették először. A fent említett fajtákról úgy tartják, hogy Kínában őshonosak, és különböznek az európai szilvától.

A kínai szilva először a Jangce folyó közelében nőtt Dél-Kínában. Egyes források szerint a szilva valamikor a Qin-dinasztia előtt a kínai konyha részévé vált. Gyümölcsei kicsik, sárgák, piros színűek. A szilvafák szívóssága miatt a termés általában nagyon nagy, de minden évben rövid időn belül előfordul.

A nagy termés eredményeként számos módszert dolgoztak ki tartósításukra. Valószínűleg az egyik ilyen módszer a szilvaszósz készítésére való felhasználásuk, másokkal együtt, mint például a szárítás és az ecetes pácolás. Az édesebb alkalmazások, mint például a szilvaszósz, természetes módon illeszkednek a kínai szilvához a gyümölcs természetes fanyar íze miatt. Néha úgy írják le, hogy olyan ízű, mint az érett sárgabarack.

Amikor az Egyesült Államokba került, a szilvaszószt kacsaszósznak hívták, mert általában kacsával tálalták. A szilvaszószt még mindig gyakran összekeverik a kacsaszósszal.

A szilvaszósz néhány modern változata más gyümölcsöket is tartalmaz, például ananászt és sárgabarackot.

Szilvaszósz ízprofil

A szilvaszósz íze túlnyomórészt édes, a gyümölcs erősen savanykás jegyével. Sok recept tartalmaz fűszereket, például csillagánizst, gyömbért vagy ötfűszeres port, hogy melegsé és aromássá tegyék. Egyes változatok chili paprikát tartalmaznak az enyhe hő érdekében.

Egészségügyi előnyök

A legtöbb kínai szilva szósz nem kiváló forrása semmilyen alapvető tápanyagnak; azonban a márkák táplálkozási profilja eltérő. Egyes márkák hosszú listája jótékony hatású vegyületeket tartalmaz a címkéik táplálkozási szakaszaiban. A szilvaszószból származó tápanyagok a következők:

  • Vitaminok: A szilvamártás egyes fajtáiban A-, C-vitamin és különféle B-vitaminok találhatók.
  • Ásványi anyagok: Egyes szilva szószokban található ásványi anyagok közé tartozik a vas, a magnézium és a kalcium.

A szilvaszószban lévő tápanyagok segíthetnek megelőzni vagy enyhíteni az egészségügyi problémákat, például:

  • Csontritkulás: A szilvaszószban található ásványi anyagok jótékony hatással vannak a csontok egészségére. A szilvaszósz egyes változataiban előforduló kalcium és magnézium segíthet a csontsűrűség javításában.
  • Vérszegénység: A szervezet vasból hemoglobint állít elő az oxigén szállításához. Az elégtelen vasbevitel vashiányos vérszegénységhez vezethet, amelynek olyan tünetei vannak, mint a fáradtság és a légszomj. A szilvaszósz vasat tartalmazhat, amely segít az állapot kezelésében.

Egészségügyi problémák

A legtöbb szilvaszószból nem kap vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Amit kapsz, az sok cukor. Egyes változatok az ajánlott napi cukormennyiség nagy részét egyetlen adagban tartalmazzák. Cukortartalma miatt sok szilvaszósz fogyasztása hízáshoz vezethet, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A szilvaszósz emellett sok nátriumot is tartalmaz, ami növelheti a vérnyomást, és nagyobb a stroke kockázata.

Gyakori felhasználások

A szilvaszósz használatának legnépszerűbb módja a rántott ételek, például tavaszi tekercsek és sült tészta mártogatós szósza. A kacsa kedvelt tészta és pác is.