Szüretelj chilit! Megérte, itt a szüret ideje!

Ha az érett hüvelyeket időben betakarítja (esetleg még zölden), ez kedvez a további gyümölcsök kialakulásának és újranövekedésének. Másrészt előny, ha hagyjuk, hogy a chili paprikák teljesen megérjenek a növényen. Ellenkező esetben kissé összezsugorodnak, mielőtt pirosra váltanak. A hozam kisebb, de a minőség sokkal magasabb (ha szükséges, neveljen még néhány növényt a kellő termés biztosítására, ha a hely engedi).

Számos típusú chilit zölden, még a teljes éretsség elött fogyasztanak, például jalapeno, serrano, anaheim és az édes paprika. Tehát mindig annyi friss paprikát szüretelhet le, amennyire szüksége van.

A növény károsodásának elkerülése érdekében a chili paprikákat soha nem szabad letörni, hanem mindig éles késsel vagy metszőollóval vágni.

Tipp: Jegyezzen fel minden fajtát, hogy mikor kezdődik a szüret, és hány chili paprikát szüretelt le növényenként. Ez segít a következő év volumentervezésében.

Lásd még: chili paprika szüretelés: minden az időzítés

Gyűjtse össze a magokat a következő évre

Természetesen a leszüretelt chili paprikák felhasználhatók vetőmagok megszerzésére a következő évre vagy más fajták cseréjeként történő felhasználásra (feltéve, hogy ez nem F1 hibrid ). Ehhez válasszon érett chili paprikát, vágja fel őket és távolítsa el a magokat. Sok paprikát nem kell feláldozni ezért. Például egy habanero hüvely 100-150 magot tartalmaz.

Ezután megtisztítja a magokat a rosttól és a kötőszövettől. A magokat legjobb árnyékban szárítani 15 ° C-on, legfeljebb 35 ° C-on. A csírázás képessége magasabb hőmérsékleten károsul. Soha ne használja a mikrohullámú sütőt! Néha ajánlatos a magszedésre szánt teljes paprikát is megszárítani. A vastag húsú fajtákat azonban fel kell vágni, hogy a belseje ne romoljon meg.

A jól megszárított magokat például üres dobozokba tölthetjük. A legjobb, ha azonnal felcímkézzük! A legtöbb Capsicum fajta magja azonos, legfeljebb méretben különbözik. Száraz, hűvös és sötét helyen kell tárolni. A magok általában 2-3 évig csírázók maradnak, ezután a csírázási ráta évente néhány százalékkal csökken. Sok chili rajongó esküszik arra, hogy a magok sokkal hosszabb ideig tartanak, ha hűtőszekrényben tartják őket

A következő évben az e fejezet elején leírt csírázási teszt arról nyújt információt, hogy a tárolt paprikamag mennyire életképes.

Megjegyzés: Úgy tűnik, hogy sok erős chili fajta, például a Habanero, a Scotch Bonnet, sok mexikói fajta és a vad chili magja két hónapos szünetet tart, amint a környezeti hőmérséklet 29 ° C alá süllyed. Nyilvánvalóan ez egy olyan védőmechanizmus, amelynek célja az őszi idő előtti kihajtás megakadályozása. Ha a magokat hűtőszekrényben tárolják, akkor azokat megfelelő időben el kell távolítani, szobahőmérsékleten kell tartani, és a fent leírt módon meleg vízbe kell helyezni.

Tovább:

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó