Tabasco Chili Paprika

A Tabasco a chilifajta leggyakrabban emlegetett neve. Híres a Tabasco szószáról, amelyet chiliből készítenek. A mexikói Tabasco államban szubtrópusi éghajlaton magas a páratartalom, a napsütés és a tápanyagban gazdag talaj ami tökéletes chili termőhellyé teszi a területet. Az évelő chili fajtán keskeny, 4-5 cm hosszú chili paprikák alakulnak ki. Amikor a chili piros színre vált, eljött a betakarítás ideje. A Tabasco növények könnyen megnőhetnek akár 4 m magasra is. Cserepes kultúrában egy méteres beltéri növényként kiválóan alkalmas a kezdő kertészek számára is. Már az első évben ízletes vörös chili paprikák szüretelhetők. Ezeket klasszikusan fűszeres szószba használják fel.

Cikk frissítés: Ezt a bejegyzést 2021.11.13-án frissítettük új tartalommal. Eredetileg 2021.01.15-én tették közzé.

Capsicum frutescens

A Capsicum frutescens a többi Capsicum fajtával ellentétben meglehetősen hasonló megjelenésűek. Valószínűleg az emberek már régóta termesztik ezt a fajt, és ugyanazon az élőhelyen választották ki. Többnyire a gyümölcsök körülbelül 3 cm hosszúak, körülbelül egy centiméter átmérőjűek. Egy kis ujj formájára emlékeztetnek.

A fehér virágok zöld csíkokkal feltűnően szépek. A többi Capsicum fajhoz hasonlóan a chili virág képes beporozni magát. Egy növény tehát elég ahhoz, hogy a Tabasco chilit szüreteljünk a növényről.

Általában a növények kiterjedt bokros mintázatban nőnek. A cserje lenyűgöző magasságúra nő a törzs és ágainak jelzése miatt. Ezután létra szükséges a felső chili paprika szüreteléséhez.

Eredete

Gyakorlatilag kétségtelen, hogy a Tabasco chili ugyanabból a mexikói Tabasco államból származik. 1850 körül Edmund McIlhenny szárított chilipaprikát kapott az amerikai-mexikói háború egyik veteránjától. Feleségével a ház kertjébe vetette el a magokat.

Így történt, hogy a chiliből, amit egy katona hozott Mexikóból, később a híres Tabasco szószt varázsoltak belőle. Ez tette a Capsicum növényt a olyan híres chili fajtává.

Csípőssége

A Tabasco chili átlagosan eléri a 40 000 SHU-t. A növekedési körülményektől és a szüretelési időtől függően a csípőssége 30 000 és 50 000 SHU között változik. A Tabasco chili először világoszöld, majd színe sárgára, narancssárga és végül pirosra változik. Minél érettebbek lesznek a chili paprikák, annál erősebbek lesznek. Az eredeti Tabasco szószban körülbelül 2500 SHU van.

Felhasználás

A McIlhenny Tabasco chilit darabokra vágják, és összekeverik sóval. Az így előállított cefrét három évig tölgyfahordóban érlelik. A jó borral való összehasonlítás találó lehet, mert mint a bornak, megvan minden évjáratnak a finom árnyalata.

Az erjedés után a cefrét ecettel keverik össze. Körülbelül két héttel később a szószt leszűrik és eltávolítják a chili magjait.

Tabasco szósz készítése

Az eredeti Tabasco szószt aligha lehet utánozni, de készíthetünk saját Tabasco szószt:

500 g Tabasco chili paprika
10 g só
150 ml szénsavmentes ásványvíz
300 ml fehérborecet

A chilit kimagozzuk és felaprítjuk. Adjunk hozzá pontosan 2% sót. Adjunk hozzá vizet és ecetet. Turmixgépben pürésítjük. Ha van a közelben asztalos, kérjen néhány rúd szárított, kezeletlen tölgyfát.

Tegye a pürét egy steril, széles nyakú üvegbe. Tegyen pamutszövetet az üvegre, és rögzítse gumiszalaggal. A lehető legsterilebben dolgozzon. A fermentációt most a hűtőszekrényben is el kell kezdeni. Ha penész képződik a felületen, a projekt meghiúsult.

Tizennégy nap elteltével a Tabasco szószunk eleget érett. A szagteszt segítségünkre lesz. Ha kellemetlen szagú, ne egye meg. A cefrét szitán öntsük át, hogy kiszűrjük a magokat. Ezután turmixgéppel simára keverjük.

A Tabasco növényről

A Tabasco évelő chili, amely akár két métert is meghaladhat. Kertünkben, erkélyen és házunkban a növények körülbelül 1,5 méteresre nőnek. Az igazi Tabasco Louisiana mezőin szintén csak vállig ér. Ez megkönnyíti a szántóföldi munkások számára a szüretelést. Lehetséges, hogy a túl magas chili növényeket visszametszik, hogy megkönnyítsék a következő évi betakarítást.

A Tabasco termesztése nem nehéz. Egyszerűen tegye a chili vetőmagokat humuszos talajba. Tartsa a talajt kissé nedvesen, és hagyja, hogy a cserje növekedjen. A virágzás után a chili paprikáknak körülbelül 90 napra van szükségük, amíg vörösen lehet szüretelni.

Összességében a Capsicum frutescens könnyen karbantartható, és magas hozamot kínál. Néhány évtizeddel ezelőtt azonban súlyos válság volt. A 60-as években terméskiesések voltak, mert a dohánymozaikvírus elvitte a Tabasco növények nagy részét. Rezisztens fajta nemesítésével ez a veszély ma már elhárult.

Tabasco termesztés

Januárban vagy februárban kell elkezdeni a Tabasco chili termesztését. Áztassa a Tabasco vetőmagokat egy éjszakára langyos, hígított kamillateában. Az áztatott vetőmagokat ezután körülbelül 1 cm mély kókuszdió reszelékkel dúsított földbe ültetjük. Kb. 25 °C a kedvező hőmérséklet számára. A szabadban 100 cm a minimális ültetési távolság.

Körülbelül egy hét múlva palánták jelennek meg. Legkésőbb három héttel a vetés után az összes Tabasco magnak ki kell csíráznia. A 75%-ot meghaladó csírázási arány normális. Más szóval, 10 magból hét-nyolcnak ki kell csíráznia.

Gondozás

A Tabascóban egy dolog fontos: a nap, a nap és a nap. Lehetőleg mindig tartsa enyhén nedvesen a növény földjét. A vizesedés általában a biztos halálát jelenti. Szórjon rá sötét mulcsot a szabadban és az erkélyen termesztett Tabasco-ra egyaránt, ez elnyeli a nap melegét, és megtartja a nedvességet a talajban. A semleges vagy enyhén savas pH-jú, 6,5-ös paradicsom föld tökéletes.

Egy 10-20 literes vödörben a gyökérnek elegendő hely van. Május közepétől a Tabasco növény megszokja a napot, mert hamarosan kiültethető a szabadba. A vödörben ősszel beviheti a növényt a házba, hogy átteleljen.

Az éjszakai 15 °C alatti hőmérséklet kevesebb termést eredményez. Ha az éjszakai hőmérséklet még lejjebb csökken, a Tabasco növények először a virágokat, majd a leveleket veszítik el, és könnyen összezsugorodhatnak.

Trágyázás

A rendszeres trágyázás hozzájárul a hatalmas szürethez. Jobb szerves trágyát használni. A műtrágyázásnál ügyeljen a 6-7 pH-értékre is. Mérőeszközzel könnyen ellenőrizhető.

Szüretelés

A louisianai mezőkön a szüretelők egy egyszerű segítséget használnak: egy kerek, körülbelül 15 cm-es vörös rudat. A rúd a szüretelés tökéletes időpontjának meghatározására szolgál. Ha a piros szín megegyezik a chili színével és átmérőjével, akkor a Tabasco chili tökéletesen érett és a megfelelő méretűre nőtt. Minél egyenletesebben látták el a növényt vízzel, anélkül, hogy túllocsolták volna, annál nagyobb lesz a szüret eredménye.

Chili mag rendelés:

Ha lehetőség van saját chilit termeszteni és biztositani tudja a kellő feltételeket, akkor nagyon megéri a saját chili termesztése. Ahogyan fent olvashatta, remek chili mind csípős chili szószokhoz és chiliporokhoz is. Ha Tabasco chilit szeretne rendelni, nézzen szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt talál:

Vetőmagkereskedések a Cégtárban

Köszönet a fotókért: pxhere, flickr

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó