Tamari: Az eredeti szójaszósz

A Tamari egyfajta szójaszósz, amely szójababból készül, de búzából kevés vagy egyáltalán nem, ellentétben a szokásos szójaszósszal. Eredetileg a tamari azt a folyadékot jelentette, amely a hordó aljára áramlott, miközben a misót összenyomták és erjesztették. A Tamari-t a misóból gyűjtötték az ie 8. században, de lehet, hogy évszázadokkal korábban Kínából származott.

Az eredeti tamari vastag volt, szójabab és víz aránya 2:1 volt, és go-bu tamarinak hívták.

Az első tamari boltot 1290-ben nyitották meg Japánban. Még két évszázadba telt, mire a japán tamariipar beindul. A 15. században nagyobb mennyiségű nedvességet tartalmazó misót hoztak létre. Erjedés után kinyomták belőle a folyadékot, majd palackozás előtt leszűrték.

A tamari név a kínaival kezdődik. A szójaszósz általános kínai elnevezése a jiangyou , ami a jiangból kivont folyadékot jelenti. A Jiang a szójabab paszta, amely a szójaszósz előfutára volt. A dou-yu szót erre a termékre is használják. A Dou-yu szójababból kivont folyadékot jelent. Japánul ez a tamari szót jelenti.

A Tamari szót néha – tévesen – csak a hagyományos japán stílusú szójaszószra használják, mivel a szó egy olyan szójaszósz típust is jelent, amely általában búzamentes.

Tamari íz profil

A Tamari állaga sűrűbb, íze gazdagabb és lágyabb, mint a szójaszószé. Zamatos íze van, mint a szójaszósznak, de érezhetően kevésbé sós is. Ugyanazt az umami jegyet hozza, amit a szójaszósztól vársz.

A tamari egészségügyi előnyei

A Tamari az ízesítőkhöz képest nagyon tápláló. Íme néhány olyan vegyület, amelyek jót tesznek Önnek:

  • Fehérje: A szójaszószhoz hasonlóan a tamari is jó fehérjeforrás. Ez különösen lenyűgöző, mivel az adagok általában kicsik. A használt tamaritól függően akár 4 gramm fehérjét is kaphat 1 evőkanálnyi adagból.
  • Antioxidánsok: A tamari barna pigmentjét erős antioxidánsnak tartják, és jelentős egészségügyi előnyökkel jár.
  • Vitaminok: A Tamari egyetlen vitaminból sem tartalmaz nagy mennyiséget, de mérsékelt vagy kis mennyiségben néhányat tartalmaz. A listán olyan B-vitaminok szerepelnek, mint a niacin és a piridoxin.

A Tamari hasznos lehet egészségügyi problémák kezelésére vagy megelőzésére, mint például:

Magas vérnyomás

Míg a szójaszósz elég sok nátriumot tartalmazhat, a tamari általában sokkal kevesebbet tartalmaz belőle. A nátrium a magas vérnyomás egyik tényezője. A tamari segítségével korlátozhatja a nátrium negatív hatásait anélkül, hogy elveszítené az étel ízét.

  • Rák: A tamari barna pigmentjében található antioxidánsok hatékonyak lehetnek a rák elleni küzdelemben.

Gyakori felhasználások

A tamarit ugyanúgy használhatod, mint a szójaszószt: ez egy fűszer a sós ízek fokozására. Használja tofuhoz, tésztához és sushihoz. Jó kiegészítője a vegán ételeknek, mivel azt az umamit adja, hogy az állati fehérjét nem tartalmazó ételek gyakran hiányoznak.

Mivel a tamari sűrűbb, mint a legelterjedtebb szójaszósz, kiváló mártogatós szósz, és páclébe is tehetjük. Ha cöliákiában szenved, használhat búzamentes tamari-t a szójaszósz helyettesítésére, mivel nem tartalmaz glutént.