Tamarind: Egy fanyar trópusi hüvelyes

A tamarind név az arab tamar hindi kifejezésből származik , ami indiai dátumot jelent. A hüvelyes tamarindfáról úgy tartják, hogy Afrikából származik, de Indiában már az ókor óta intenzíven termesztik. Valószínű, hogy arab kereskedők hozták a szubkontinensre. Afrikában Nigériában, valamint Kamerunban és más országokban vadon nő.

Történelmi dokumentumok azt mutatják, hogy a tarindát Egyiptomban már Kr.e. 400-ban termesztették, és ebben az időszakban a görögök is ismerték.

A tamarindot a 16. században vezették be Mexikóba és Dél-Amerikába; a dokumentáció arra utal, hogy a spanyolok hozták Ázsiából Acapulcóba. Ma Dél-Amerikában és a Karib-térségben megtalálható a tamarind. A tamarindfák Hawaii-on is megtalálhatók, ahol az egyik első fát 1797-ben ültették el először. A mexikói konyha alapvető alapanyaga, és kisebb mértékben Nyugat-Indiában is használják. Mexikóban több mint 10 000 hektárnyi terület van a tamarind termesztésére.

Tamarind ízprofil

A tamarind talán a Worcestershire szósz egyik ízeként ismert az amerikaiak számára. A tamarind édessége jellegzetes és intenzív savanyúsággal párosul, amely az aszalt gyümölcsökben még hangsúlyosabb.

A tamarind egészségügyi előnyei

A tamarind amellett, hogy ízletes, egészséges összetevő. Vegye figyelembe azt a tényt, hogy a tamarind számos egészségjavító vegyületet tartalmaz, például az alábbiakat:

  • Borkősav: A savanyú gyümölcsöktől, például a citromtól és a lime-tól eltérően a tamarind a borkősavból nyeri savasságát. A borkősav nemcsak a tamarind savanyú ízéért felelős, hanem erős antioxidáns is. A tamarind mellett a banánban és a szőlőben is megtalálható. A borkősav antioxidáns tulajdonságai mellett segíthet az immunrendszer erősítésében.
  • Ásványi anyagok: A tamarind jó forrása különféle ásványi anyagoknak, beleértve a vasat és a magnéziumot. A tamarind jó vasforrásként segíti a vörösvértestek oxigénszállítását. Egy 100 g-os adag tamarind a napi ajánlott vasbevitel 35 százalékát biztosítja. A magnézium számos testi funkcióhoz fontos, és szükséges az egyenletes szívveréshez, valamint az erős csontokhoz. A Tamarind biztosítja a napi magnézium 23 százalékát.
  • Vitaminok: A Tamarind jelentős mennyiségű B1-vitamint tartalmaz, amely tiaminként is ismert. Egy 100 g-os adag a napi B1-szükséglet 36 százalékát adja. B1-re van szüksége a sejtek növekedéséhez és működéséhez, valamint az energia-anyagcseréhez.
  • Élelmi rost: A tamarind gazdag élelmi rostforrás. Egy 100 g-os adag valamivel több mint 5 g rostot tartalmaz, ami nagyjából a napi ajánlott bevitel 13 százaléka.

A Tamarind alkalmazható olyan állapotok kezelésére vagy megelőzésére, mint például:

  • Székrekedés: A tamarindban lévő rost megkönnyíti a széklet áthaladását az emésztőrendszeren, így hatékonyan kezeli a székrekedést.
  • Szív egészsége: Tanulmányok kimutatták, hogy a tamarind hatékonyan csökkenti a vérnyomást és az alacsony sűrűségű lipoprotein (rossz koleszterin) szintjét.
  • Cukorbetegség: A Tamarindot a glükóztolerancia javítására használják. Ez egy alfa-amiláz inhibitor, ami azt jelenti, hogy megakadályozza a szénhidrátok felszívódását és cukorrá alakulását.

A tamarind általános felhasználási területei

A Worcestershire szószban való felhasználása mellett a tamarind számos kulináris felhasználása magában foglalja a halak és húsok fűszerezését Indiában.

Mexikóban és a Karib-térségben a tamarind az italok kedvelt ízesítője. Puerto Ricóban szirupot készítenek belőle, amelyet leöntött jégre öntenek. Zselé vagy lekvár is készíthető belőle.