Trinidad Scorpion Chili Paprika

A kertészet és a gasztronómia világában olyan különleges chili paprikákkal találkozhatunk, melyek nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztetik, de izgalmas történetük is elbűvöl bennünket. Az egyik ilyen különlegesség a Trinidad Scorpion chili paprika, melyet gyakran az „ördög körme” néven emlegetnek. Ebben a cikkben részletesen megismerjük ezt a paprikát, beleértve az eredetét, külső megjelenését, hősségét, valamint autentikus recepteket is bemutatunk.

Az Eredet

A Trinidad Scorpion chili paprika eredete Trinidad és Tobago szigetvilágához kötődik. Elsőként itt fedezték fel a 20. század közepén, és az évtizedek során lett egyre népszerűbb. A chili paprika neve a különösen erős csípőségét utalja, ami utalás lehet az ördög erejére is.

Külső Megjelenés

A Trinidad Scorpion chili paprika egy igazi látványosság. A paprika hossza általában 4-6 centiméter között változik, de akadnak nagyobb példányok is. A legjellegzetesebb vonása a mélyvörös szín, és a szélesen szétnyíló, pikkelyes állagú héja, mely az ördög körme formáját idézi. Az alakja változó lehet, de gyakran kis horgokkal vagy szemekkel rendelkezik a húsos belsejében.

Az Erősség

A Trinidad Scorpion chili paprika az egyik legcsípősebb paprika a világon. Az Scoville hősségi skálán a chili paprikák erősségét mérő egységben mérve általában 1 200 000 és 2 000 000 Scoville hősségi egység között helyezkedik el. Ez rendkívül erős, és csak a tapasztalt chili-rajongóknak ajánlott. A paprika csípős íze mellett gyümölcsös és enyhén édes jegyeket is hordoz, ami ízletes kombinációt eredményez.

Autentikus Receptek

Bár a Trinidad Scorpion chili paprika rendkívül erős, a gasztronómia terén is kiválóan használható. Néhány autentikus recept, amelyekben ez a paprika szerepel:

1. Trinidad Scorpion Chili Szósz

Ez a szósz egy igazi csemege a chili szerelmeseinek. A Trinidad Scorpion chili paprika, paradicsom, hagyma és fűszerek kombinációjából készül, és tökéletesen illik húsokhoz, tésztákhoz és grillezett ételekhez.

2. Trinidad Scorpion Salsája

Ez a salsa recept pikáns és gazdag ízű. Keverjük össze apróra vágott Trinidad Scorpion chili paprikát, hagymát, paradicsomot, koriandert, citromlevet és sót. Tökéletesen passzol tortillachipshez vagy grillezett halhoz.

3. Trinidad Scorpion Étel

Használjuk fel a Trinidad Scorpion chili paprikát a kedvenc ételeinkhez, mint például a currykhez vagy a mexikói ételekhez. Egy kis mennyiség ebből a paprikából is elég ahhoz, hogy fűszeres ízt adjon az ételeinknek.

Termesztés

A növény egy nagyobb cserépben nevelve elérheti a 70 cm-es magasságot. Gyümölcsei pedig elérhetik a 4 cm-t. Érett állapotában a Trinidad Scorpion élénk piros színű.

A Red Trindad Scorpion chili vékony héjú fajta. Hosszú növekedési és csírázási időszakkal rendelkezik, ezért a szezon nagyon korai szakaszában már el kell vetni.

Mivel Extrém erős chiliről van szó, így erősen ajánlott a védőszemüveg és a kesztyű használata amikor felhasználja ezt a chilit.

Szüretelés: Ha a chili paprikák már élénk piros színűre váltanak, körülbelül 120 nappal az ültetést követően.

Méret: 70 cm magasra nőhet a növény és 4 cm-es paprikákat növeszt. Színe: piros

Hőérzete: 11/10, Extrém erős. 800.000 – 1,400,000 SHU értékkel rendelkezik.

Kültéri ültetés: január – április
Érési idő: 80 nap
Kültéri szüretelés: augusztus – október

Trinidad Scorpion chili
Trinidad Scorpion Butch T Chili – fotó: wikimedia

Csírázás – ültetés – információk:

A szabadban az ültetést legjobb ha 3-4 héttel az utolsó fagyok után végezzük el. Ültesse a Trinidad magokat kb. 6 mm mélyre. A nedvesség megőrzése érdekében gondoskodjon valamilyen fedélről a csíráztató edényein.

Hagyja, hogy a levegő keringjen, de ne hagyja kiszáradni. Helyezze a csíráztató edényt meleg helyre, közvetlen napfénytől távol. Az optimális hőmérsékleten tartva a magok általában 14-21 napon belül csíráznak (27–32 ° C).

Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb egyedi cserépbe. Lassan szoktassa a növényeket a kültéri körülmények közé.

Összegzés

A Trinidad Scorpion chili paprika egy különleges, erős és látványos chili fajta, amely Trinidad és Tobago szigetvilágából származik. Habár a rendkívül erős, autentikus receptekkel izgalmas és kreatív módokon használhatjuk fel az ételek fűszerezéséhez. Legyen óvatos, amikor kipróbálja, de élvezze a szenvedélyes csípősségét és gazdag ízét!

Trinidad Scorpion Chili Por:

https://amzn.to/2Y47QNy

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó