Túl sok ecetet használt? Tippek a kiegyensúlyozáshoz

Az ecet egyszerű módja annak, hogy fanyar jegyet adjunk sok ételhez, és nélkülözhetetlen a pácokhoz, salátaöntetekhez és savanyúságokhoz. Másrészt a túl sok ecet (akár balzsamecet, akár más típusú) kellemetlenné tehet egy ételt. Ha több ecetet adtunk hozzá, mint amennyire egy ételhez szükség van, van mód arra, hogy megmentse. Íme néhány lépés, amellyel megpróbálhatja, ha túl sok ecetet adott hozzá.

Hígítás

Egy szószban vagy salátaöntetben a felesleges ecet kiegyensúlyozásának legegyszerűbb módja, ha több összetevő hozzáadásával hígítjuk. A hígítás magában hordozza az ételpazarlás kockázatát, mivel előfordulhat, hogy túl sok lesz belőle, de ez a leghatékonyabb módja annak, hogy étele ne legyen túl ecetes ízű.

Hígítás előtt megpróbálhatja leönteni a szósz vagy salátaöntet egy részét, mivel ez megakadályozhatja, hogy sok összetevőt pazaroljon el, de ez megnehezítheti a pontos mérést.

Adjunk hozzá édesítőt

Egyes ételekben a túl erős fanyar íz ellen erős édes íz hozzáadásával. Édesítőszer hozzáadásával az is előfordulhat, hogy koncentrált édes-savanyú ízt hoz létre, amely nem lesz megfelelő az ételhez, ezért ügyeljen arra, hogy mely ételeket édesítse.

Az édesítőszert leginkább az ecetes ételekben érdemes használni, így át tudja vágni a savas falatot anélkül, hogy cukrossá tenné az ételt. Érdemes kiválasztani a megfelelő édesítőszert is. A folyékony édesítőszerek, mint a méz és a kukoricaszirup, olyan módon befolyásolhatják az étel állagát, ahogy a cukor nem.

Adjunk hozzá Chilit

Az étel fűszerszintjének növelésével ellensúlyozhatja a savasságot. A csípös cayennefekete bors vagy akár gyömbér formájában is jelentkezhet, attól függően, hogy mi a legmegfelelőbb az elkészíteni kívánt ételhez.

Egy csípös hozzávaló hozzáadása nem semlegesíti a felesleges savasságot, de elvonhatja róla a figyelmet, és nem okoz gondot, amíg ott sem esünk túlzásokba. Érdemes apránként hozzáadni a fűszert, és minden hozzáadás után megkóstolni.

Adjunk hozzá keményítőt

A keményítőtartalmú zöldségek segíthetnek eltávolítani az étel intenzív ízét, beleértve a savasságot is. A burgonya az előnyben részesített zöldség, és általában a legjobban működik, de mások, például a kukorica és az édesburgonya is jó munkát végeznek, különösen, ha az étel nem túl savanyú. A keményítőtartalmú zöldség felhasználásának legjobb módja, ha hagyjuk az edényben megfőni, majd tálalás előtt kivesszük.

Adjunk hozzá zsírt

Ahogyan az ecetet is használhatod a túlzott zsírosság leküzdésére, egy kis plusz zsír ellensúlyozhatja az ecetet, és megakadályozza, hogy az edényben uralkodjon a többi ízen.

A túl sok zsír hozzáadásának íze és egészsége árnyoldala is van, ezért érdemes mértékletességet gyakorolni. Mégis, egy kis egészséges zsír, például az extra szűz olívaolaj vagy a szőlőmagolaj segíthet csökkenteni a túlzott fanyarságot, sőt egyes ételek ízét és állagát is javíthatja.

Adjunk hozzá szódabikarbónát

Ha a szódabikarbónát ecettel kombinálja, a keletkező kémiai reakció az ecetet vízzé és szén-dioxiddá alakítja. A kémiai változás kevésbé savassá teszi az ételt. Más problémákat okozhat, ha túl sok szódabikarbónát adnak hozzá egyes ételekhez, de általában nem okoz problémát.