Chili paprika mag ültetése

Chili mag ültetése

Kertészeti központokban, webáruházakban kaphat ültetésre szánt chili magot, sőt még friss chili paprikát is. Ezek a magok néhány nap múlva csírázni kezdenek, amint elülteti őket a talajba. Fontos a párás és meleg klíma.

Íme néhány tipp, hogy a lehető legtöbb chili mag kicsírázzon:

Ültetés mini üvegházba

A chili magjainak legalább 20 °C-ra van szükségük a csírázáshoz. A csírázási arány magasabb, ha mini üvegházat használ. Az üvegházban 25-28 °C foknak és párás klímának kell uralkodnia. A termesztéshez trágyázatlan szubsztrátumra lesz szüksége. Vetésre vatta, termőtalaj vagy tőzegkocka alkalmasak. Jó tapasztalataink vannak a kókuszdióreszelékkel is.

Az aljzat előkészítése után ültesse el a magot körülbelül 0,5-1 cm mélységbe. Attól függően, hogy hány mag áll rendelkezésére, ültetési lyukonként egy-három magot használhat. Ha az összes chili mag ki csírázik, a palántákat később egyszerűen szétválasztják.

Friss vetőmag ültetés

A friss vetőmagok csíráznak a leggyorsabban. Néhány szupermarketben kaphat chilit keverékként. Válassza a lehető legérettebb chilit. A zöld chili magjai csak részben fejlődtek ki. Ritka, hogy a zöld, éretlen chili magjai kicsírázzanak.

Szárított vetőmag ültetés

A szárított vetőmagokat leginkább a chili termékekre szakosodott boltokban lehet rendelni. Itt megtalálhatja a magokat nemzetség, erősség és fajta szerint.

A Capsicum annuum növények általában a legkönnyebbek a kezdők számára. Aki a csípösét szereti, az könnyen megtalálja a leg erősebb chiliket is. A paprika csípősséget okozó kapszaicin nélkül 0 SHU értékkel rendelkezik a chili paprika.

Áztassa be a chili magokat az ültetés elött

Sok chilitermesztő egy éjszakán át áztatja a szárított chili magokat langyos vízben. Vannak, akik a kamillateát ajánlják. A baktériumok, gombák és kórokozók legyengülnek a kamillateás áztatás következtében. Később a chili növénynek esélye van a védekezésre. Nem árt tehát, ha langyos kamillateában hagyjuk megduzzadni a magokat. Áztatással a chili is gyorsabban csírázik.

A csírázás időtartama

A legtöbb magnál a csírázási idő 10-21 nap. Ha a magok nem csíráztak ki, előfordulhat, hogy elrohadtak vagy kiszáradtak. Ha a talaj túl nedves és ezzel párhuzamosan túl alacsony a hőmérséklet, ez könnyen megtörténhet. Ügyeljen arra, hogy az üvegházban nedves, de nem túl nedves klímát biztosítson. Szellőztessen rendszeresen naponta egyszer vagy kétszer. Ez megakadályozza a penészképződést is.

Átültetés

Amikor a növények kikeltek, szorosan egymás mellé ültetik őket. Óvatosan lazítsa meg a talajt, és húzza ki a palántát és a gyökeret. Egy 15 cm-es virágcserépbe csak egy chili növényt érdemes átültetni.

Mikor kell elkezdni az ültetést?

Valójában bármikor elkezdheti a chili termesztését. A növények zárt térben egész évben termeszthetők. Az erkélyre vagy kertre szánt növényeket legjobb februárban ültetni. Habanero és Rocoto esetében a legjobb januárban. Május közepétől a vetés közvetlenül a szabadban is történhet.

Csodálatos növényeket nevelhet a chili magjából. Gyönyörűen néznek ki és hihetetlenül produktívak. Miután az első chili kinőtt, sokan szenvedélyesen beleszeretnek ebbe a hobbiba. Ez soha nem lesz unalmas. Ahhoz túl sok fajta létezik.

További bejegyzések, amelyek érdekelhetik:

2811 views

You may also like

Hogyan kell metszeni a chili paprika palántát - videó
0:58
2135 views
Hogyan kell metszeni a chili paprika palántákat. A sorozat része: ...
Hogyan készítsünk zöld chili savanyúságot
2:28
178 views
Sok más indiai savanyúság receptjétől eltérően, amelyek szezonális ...
Hogyan készíthetünk Shakshuka-t?
0:51
40 views
Shakshuka nagyjából fordítva azt jelenti, hogy „minden összekevert” ...
“Hogyan” recept – Chilli Con Carne recept
1:01
47 views
Hogyan készül a Chilli Con Carne? Ebből a videóból most megtudhatod.
Hogyan készíthetsz füstölt chili szószt?
2:02
220 views
Füstölt chili szósz készítése
Hogyan készíts Habanero szószt?
1:34
902 views
Videó a Habanero chili szósz készítéséről
Page 1 of 2