Vízi menta: A gyógyászati ​​menta

A vízimalma a menta család tagja, amelyet az ókori görögök kora óta használnak. Egyes történészek úgy vélik, hogy a vízi menta az a menta, amelyre Menthe, a nimfa nevű görög mítosz hivatkozik, akit a féltékeny Perszephoné tett mentanövényké. Úgy vélik továbbá, hogy a vízi mentát használja Philemon és Baucis az asztalok súrolására, amint azt Ovidius írásai említik. A görögök és a rómaiak egyaránt a menta család tagjait használták fel a rituálé részeként, hogy előkészítsék a holttesteket. Aromáját használták, amely segítette a bomlás szagának elfedését.

A víziminta vagy a pennyroyal használata a fürdővíz illatosítására egy másik gyakorlat volt, amely mind az ókori Görögországban, mind az ókori Rómában általános volt.

A középkorban a vízimintaleveleket egyfajta légfrissítőként szórták szét a banketttermek padlóján. Amint a vendégek beléptek és mozogtak, a leveleket eltaposták és felszabadították az illatukat.

Őshonos Európa egyes részein, valamint Afrika és Ázsia részein; azonban a Brit-szigeteken univerzális. Nagy-Britannia minden megyéjében nő a vízi menta. Úgy gondolják, hogy Nagy-Britanniába Olaszországból római katonák jutottak el, akik otthonuk illatosítására használták fel.

A vízi mentát a középkorban különböző állapotok kezelésére használták, ideértve a rossz leheletet és a korpásodást is.

A borsmenta egy népszerű menta fajta, amely a víziminta és a fodormenta természetes hibridje.

Amint a gyógynövény neve is mutatja, a vízimenta nedves földön virágzik. Ennek eredményeként általában a folyók, valamint a mocsarak és csatornák közelében nő. A vízi mentát nehéz termeszteni, és ennek következtében gyakoribb a takarmányozás.

Vízi menta ízprofil

A vízi mentáról ismert, hogy intenzíven mentás. Valójában az egyik legszúrósabb menta. A mentolos jegyei annyira hangsúlyosak, hogy gondosan kell használnia, hogy elkerülje az étel többi ízének elnyomását.

Egészségügyi előnyei

Mint a menta család minden tagja, a vízi menta is tele van fontos tápanyagokkal, amelyek a következőket tartalmazzák:

  • Monoterpének: A monoterpének a vízmenta illóolajában található terpének, amelyekről úgy gondolják, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel járnak.
  • Vitaminok: A többi mentához hasonlóan a vízimalma is jó C-vitamin forrás, ha frissen tálalják. A-vitamint is tartalmaz.

Használhatja a vízi mentát megelőző intézkedésként vagy olyan egészségügyi állapotok kezelésére, mint például:

  • Szorongás: A vízi mentának enyhe nyugtató hatása van, és az idegesség és az álmatlanság hagyományos kezelési módja.
  • Rossz emésztés: A többi mentafajtához hasonlóan a vízi mentát is régóta használják az emésztési problémák enyhítésére.
  • Rák: A rák elleni küzdelem képessége a vízimintában lévő monoterpének egyik fontos előnye.

Általános felhasználások

A vízi menta intenzív mentolos íze megakadályozza, hogy ez a népszerű menta receptek jellemzője legyen. Nem látja, hogy sok salátában vagy desszertben jelenne meg. Általában gyógyszerként használják, és beadásának módja jellemzően tea formájában van. A tea frissítő italként fogyasztható édesítőszerrel vagy anélkül, illetve szájvízként használható. A vízi mentateát egyszerűen úgy készíti el, hogy a leveleket forrásban lévő vízzel lefedi és áztatja őket, amíg a víz iható hőmérsékletre hűl.

Hol lehet rendelni vízi mentát?

Ha vízi mentát szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó