Wiri Wiri Chili Paprika – Apróság, gazdag ízzel

Néha a legkisebb dolgok okzzák a legnagyobb meglepetést. Például a Guyanai Wiri Wiri paprika kevésnek tűnhet – mint egy színes cseresznye -, de belül napsütéses erősséggel vetekedő Habanero paprikát és a Scotch Bonnet erejét tartalmaz. Az íze is megkülönböztethető – gyümölcsös, éles paradicsom árnyalattal. Nem csoda, hogy a Guyanai chili kincsnek számít a mindennapi konyhájukban, a csípős mártásoktól kezdve a paprikázott rumon át az ízesítésekig mindenben felhasználható.

  • SHU:  100 000-350 000 SHU
  • Származás:  Dél-Amerika (Guyana)
  • Capsicum fajok:  Chinense
  • Jalapeno referencia: 140-szer erősebb
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  Körülbelül 2 cm hosszú, izzószerű
  • Íz:  Gyümölcsös

Mennyire erős a Wiri Wiri chili?

Kis cseresznyebombaként való leírása nem áll távol a valóságtól. A Wiri Wiri paprika 100 000-350 000 SHU között mozog a chili skálán. Ez azonos tartományban van a Habanero paprika és Scotch Bonnet chili -vel, bár a Wiri Wiri chili gyakrabban hajlik a skála alsó vége felé. Akár 140-szer erősebb lehet, mint a jalapeno-referenciapontunk.

A Wiri Wiri a Guyanai konyha alapanyaga?

Sokkal többek ennél. Ezek a chilik a mindennapi kultúrájuk részét képezik. A Wiri Wiri-t egy finom extra fűszeres asztali szószban (a mangóval együtt) használják, amelyet Guyana egész területén az étkezőasztalok szerves részét képezi. Paprika rum készítésére is használják, illetve pörköltek, levesek és egyéb ételek elkészítésére is használnak. Természetesen még frissen is fogyasztják.

A Wiri Wiri chili a Piri-Piri chilihez kapcsolódik?

Lehet, hogy a nevek egyformán hangzanak, de csak annyi a közös bennük, hogy chili paprikák. A piri-piri chili (más néven malagueta paprika ) a Brazil konyha, valamint más Portugál nyelvű országok alapanyaga. Hosszú alakjuk van, és erősségük jóval a Wiri Wiri chili alá esik (60 000 – 100 000 SHU).

Hogyan néz ki a Wiri Wiri paprika?

Meggyre hasonlítanak – ez az egyik oka annak, hogy a wiri wirit csípős cseresznyepaprikának is nevezik. A Wiri wiri 2 cm átmérőjű, függőlegesen növekszik a növényen. Gyönyörű díszminőségük van, például érése során zöldtől sárgáig, majd narancssárgáig érik, végül pedig teljesen érett formájában élénk vörös színűek.

Milyen ízű?

Gyümölcsös íze van a Wiri Wiri chilinek – akárcsak a Habanero vagy a Scotch Bonnet chili esetében. Ezeknek a chiliknek van egy paradicsomszerű varázslata is, amely egyedi csavart ad az ízüknek. Összességében az íze meglehetősen egyedi, és az egyik fő oka annak, hogy ezt a chilit egy egész ország szereti.

Hogyan használhatja?

A Wiri Wiri nagyon sokoldalú chili. Kedvenc a csípős mártásokban, pörköltekben, levesekben és pácokban, különösen jól használható a paradicsommal és a trópusi gyümölcsökkel készített ételekben. Sós ételekkel, például indiai curry-vel is finom. Ázsiai stílusú ételekkel párosítva és a wiri wiri szójaszósszal nagyon finom végeredményt kaphatunk.

Hol lehet wiri wiri paprikát venni?

Ez egy népszerű chili paprika Guyanaban. Tehát nem olyan fajta, amelyet általában egy kis helyi élelmiszerboltnál talál. A legjobb megoldás lehet a Wiri Wiri paprika mag online vásárlása. Itt rendelhet többek között Wiri Wiri chili vetőmagokat és szárított Wiri Wiri paprikát. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre: