Zsálya: Az alapvető óvilági fűszer és gyógynövény

Több mint 900 zsályafaj létezik, amelyekből csak néhányat használnak a főzéshez. A menta családnak ez a tagja a Földközi-tengeren őshonos. A világ zsályakészletének több mint felét manapság Horvátországból, Albániából és Montenegróból szüretelik. Boszniában, Szerbiában és az Egyesült Államokban is termesztik.

A kulináris zsályának sok neve van. Leggyakrabban konyhai zsályának, kerti zsályának, közönséges zsályának, valódi zsályának és kulináris zsályának nevezik. A főzéshez használt zsálya tudományos neve Salvia officinalis.

Zsálya ízprofil

A zsálya illatos és erőteljes aromával rendelkezik, így kiváló ízfokozóvá teszi a legkülönfélébb élelmiszerekhez, beleértve a zöldségeket, a tenger gyümölcseit, a steaket, a sertés bélszínt, a pulykát, a csirkét, a muffint és a kukoricakenyeret.

Sós fűszernövény, enyhén bors, kámfor felhangokkal. Az íze összehúzó, de meleg. A zsálya gyengén keserű, íze határozott. A zsálya használatakor fontos, hogy legyen könnyű keze, és vigyázzon, hogy ne használjon túl sokat. Egy kicsit több ebből a fűszernövényből nagyon megvadíthatja ételét.

A zsálya egészségügyi előnyei

A középkor folyamán úgy gondolták, hogy a zsálya valamilyen gyógyír, amely különféle csodákat képes végrehajtani, kezdve a gonosz szem elhárításától és a pestis távol tartásától a lázak, megfázások és szinte minden elképzelhető általános betegség gyógyításáig.

Manapság a zsályát elsősorban kulináris célokra használják, mivel ma már tudjuk, hogy kevés gyógyászati ​​tulajdonsággal és egészségügyi előnyökkel jár.

A zsálya egyik gyakorlati alkalmazása a ma alkalmazott homeopátiás gyógyszerekben segít a menopauzával járó hőhullámok kellemetlenségeinek enyhítésében.

A zsályát is tanulmányozták annak megállapítására, hogy valóban elősegíti-e a koncentrációt és a memóriát. A zsályakivonatok vagy illóolajok egyszeri adagját követően az egészséges személyek jobb éberséget, hangulatot és kognitív funkciót mutattak.

Bár tanulmányok kimutatták, hogy a zsálya elfogyasztása némi fokozott kognitív teljesítményt érhet el, a hatás minimális.

A zsálya általános felhasználása

A zsálya azon kevés fűszernövények egyike, amelyeket még mindig gyakran használnak Nagy-Britanniában. Nemzedékeken át az angol konyha egyik legfontosabb kulináris fűszernövényének számított. A zsálya a kolbász és a baromfitöltelék elsődleges összetevője és fő ízesítője.

Olaszország egy másik szerelmese ennek a fűszernövénynek. A hagyományos olasz ételekben a zsálya számos szósz és ételízesítő alapvető eleme, valamint kolbászban használják. A sertés, a bárány és más húsok ízét zsálya alkalmazásával fokozzák.

Hol lehet rendelni zsályát?

Ha friss vagy szárított zsályát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszer boltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt is ha szeretnél saját zsályát termeszteni.

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó