Hagymapor: Hagymás íz nagy térfogat nélkül

Bizonyíték van arra, hogy a hagymát már Kr.e. 5000-ben használták. Ezt a zöldséget találták az egyiptomi fáraók sírjaiban, és sok rétege miatt azt gondolták, hogy az örök életet képviseli. A legtöbb régész úgy véli, hogy Közép-Ázsiából származott. Valószínű, hogy a világ számos kultúrájában egyszerre termesztették.

Az ókori görögöknek és rómaiaknak is étrendjük rendszeres részeként fogyasztották a hagymát. A rómaiak hagymát cipeltek magukkal angol tartományaikba vezető útjaikon. Idősebb Plinius dokumentálta a hagymában való római hitet, mint gyógyszert. Úgy gondolták, hogy a hagymák olyan állapotokat kezelnek, mint a rossz látás, és gyógyítják a kutyaharapásokat.

A hagyma por szárított és porrá őrölt hagymagumókból készül. A fűszer eredetének pontos helyét a történelem sem veszíti el, bár valószínűleg a Közel-Keleten fordulhatott elő. Egyiptom lehet az első hely a szárított hagyma őrlésében. Ne feledje, hogy a hagymát szárítással konzerválták már a háziasítás korai szakaszától kezdve. Ma az Egyesült Államok a legnagyobb hagymapor gyártója, India pedig a második legnagyobb.

A hagymapor ízprofilja

A hagymának jellegzetes csípős íze van, amely magában foglalja az édességet, a ként és a fokhagymát. A hagymapornak ugyan ez az íze van, de a csípősség csökken. Ez az íz egy kénben gazdag illékony olaj eredménye. Ugyanaz a vegyület okoz sírást, amikor hagymát aprítunk.

A hagyma por egészségügyi előnyei

  • Alacsony zsírtartalmú és alacsony kalóriatartalmú: A hagymaport a legtöbb receptben felhasználhatja anélkül, hogy jelentős mennyiségű zsírt vagy kalóriát adna hozzá, ami azt jelenti, hogy ez segíthet a fogyásban. Egy teáskanál hagymapor mindössze 8 kalóriát tartalmaz, és szinte zsírmentes. Ennek eredményeként annyit használhat, amennyit csak akar, az egészségre gyakorolt ​​negatív hatások nélkül.
  • Alacsony nátriumtartalom: A vöröshagyma por ízesíti az ételeket só hozzáadása nélkül. Mindössze 2 mg nátrium van 1 teáskanálnyi hagymaporban.
  • Ásványi anyagok: A hagymapor számos fontos ásványi anyag, köztük kálium, magnézium és kalcium forrása. A kálium segít a vérnyomás szabályozásában, és egy teáskanálnyi hagymapor kb. 24 mg. Ugyanez az adag 3 mg magnéziumot is biztosít Önnek, ami fontos a csontok és az immunrendszer egészségéhez. A teáskanálnyi hagymaporban található 9 mg kalcium hozzájárulhat az erős csontok és fogak felépítéséhez; testének is szüksége van rá az izom működéséhez.
  • Rost: Minden evőkanál hagymapor körülbelül 1 g élelmi rostot tartalmaz, ami megközelítőleg ugyanannyi rost, mint egy közepes méretű paradicsomban.

A hagymapor tápanyagai segíthetnek az egészségi állapotok kezelésében és megelőzésben is, például:

  • Szívproblémák: A vöröshagyma por alacsony zsír- és sótartalma, valamint káliumtartalma együttessé teszi a szívbetegségek kezelésére.
  • Székrekedés: A hagymapor magas rosttartalma enyhítheti a székrekedést, és hasznos lehet a vastagbélrák megelőzésében.
  • Csontritkulás: A csontritkulás minden második nőt és minden negyedik férfit aki 50 évnél idősebb érint. A csonttömeg csökkenése jellemző. A hagymaporban lévő kalcium előnyös lehet a csontsűrűség fenntartásában, ezáltal segít megakadályozni ezt az állapotot.

A hagyma por felhasználása

A hagymapor ideális azokhoz az ételekhez, ahol a hagyma íze kívánatos, de nem maga a hagyma zöme. Népszerű szárazon pácolni grillezett húshoz, salátaöntetekhez és levesekhez.

Hol lehet rendelni hagyma port?

Ha hagymaport szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszer boltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó