Teriyaki szósz: Japán-amerikai fűszerezés

Élelmiszertörténészek szerint a teriyaki először az 1600-as és 1800-as évek közötti Edo időszakban jelent meg. A történészek úgy vélik továbbá, hogy a főzési stílus az akkori japán társadalom jelentős változásainak eredménye volt, beleértve az urbanizációt és az új mezőgazdasági módszereket. Egyike volt annak a korabeli ételnek, amely grillezett vagy pörkölt fehérjét tartalmazott. A Teriyaki szósz az az elem, amitől az étel különbözik a többitől.

Az 1960-as években a teriyaki a Hawaii-on élő japán bevándorlókon keresztül eljutott az Egyesült Államokba, és népszerűvé vált. A hawaii stílusú teriyaki szósz általában alternatív édesítőszereket, például ananászlét használ a cukorral együtt vagy helyette. A teriyaki szósz egyes palackozott kereskedelmi változatai kukoricakeményítővel sűríthetők, ami hozzájárulhat a fényes megjelenéshez.

Egyes források szerint az USA-ban népszerű teriyaki ritka Japánban.

A teriyaki szó „teri” része azt jelenti, hogy fényes vagy fényes, míg a „yaki” része grillezést jelent. Tehát a szó fordítása „fényes grill”, és a hús megjelenésére utal. A Teriyaki a teriyaki szószból származó fényessége miatt fényes. Ez a fényesség elsősorban a mirin- és cukortartalomból származik.

Teriyaki szósz íz profil

A teriyaki szósz fő összetevői a szójaszósz, a cukor és a mirin, de egyes változatok gyömbért és más összetevőket igényelnek. A mirint másfajta borral is helyettesíthetjük. Az összetevők kombinációja umamiban gazdag szószt eredményez mély karamell jegyekkel. Édessége az enyhétől a gazdagig terjedhet.

Japánon kívül a fokhagymát néha hozzáadják a teriyaki szószhoz, hogy csípős földességet adjon, és fokozza umami tulajdonságait.

A teriyaki szósz egészségügyi előnyei

A legtöbb fűszerhez hasonlóan a teriyaki szósz is az íz fokozásáról szól. Nem egészségügyi előnyei miatt használják. Ennek ellenére van némi tápértéke, és pozitív hatással lehet az egészségre. Tápanyagai a következők:

  • Ásványi anyagok: A Teriyaki szósz kis mennyiségben tartalmaz néhány fontos tápanyagot, beleértve a vasat, káliumot és foszfort.
  • Vitaminok: A Teriyaki szósz kis mennyiségű B-vitamint tartalmaz, beleértve a niacint és a riboflavint.
  • Fehérje: A szójatartalom miatt a teriyaki szósz adagonként kis mennyiségű fehérjét tartalmaz.

A teriyaki szósszal az étrendben képes lehet olyan egészségügyi problémák kezelésére vagy megelőzésére, mint például:

  • Elhízás: A Teriyaki szósz jelentős mennyiségű ízt adhat az ételekhez anélkül, hogy jelentősen növelné a kalóriaterhelést, ami azt jelenti, hogy nem járul hozzá nagy mértékben a súlygyarapodáshoz.
  • Rossz csont-egészség: A teriyaki szószban lévő foszfor szerepet játszhat a csontritkulás megelőzésében vagy kezelésében. Előnyös lehet más egészségügyi problémák esetén is, amelyek befolyásolják a csontok egészségét.

Egészségügyi problémák

A Teriyaki szósz sok nátriumot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy hozzájárulhat a magas vérnyomáshoz és más, a túlzott nátriumfogyasztás okozta egészségügyi problémákhoz. Magas a cukortartalma, és túl sok benne növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Gyakori felhasználások

A japán szakácsok a teriyaki szószt hagyományos módon használják grillezett tenger gyümölcseihez. Angolnára, tonhalra és más halakra használják. Használata csirkére, sertéshúsra Nyugaton elterjedtebb.

Japánon kívül a teriyaki szósz pácként és befejező szószként egyaránt népszerű. A nyugati alkalmazások közé tartozik a mártogatós szósz csirkeszárnyhoz és a rántható szósz zöldségekhez.