Malagueta Chili Paprika – Alapvető a Brazil és a Portugál ételekhez

Brazíliában elég erős dolgok élnek, de egyik sem lehet erősebb, mint a Malagueta chili paprika. A Cayenne paprika erősségének kb. kétszeresével ez a chili le rúgja rólunk a zoknit. Brazíliában és Portugáliában jobban szeretik ezt a chilit, mint bármelyik más csípős paprikát.

  • SHU:  50 000 – 100 000 SHU
  • Származás:  Brazília
  • Capsicum fajok:  Frutescens
  • Jalapeno referencia: 40-szer erősebb
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  Kb. 7 cm hosszú
  • Íz:  Édes

Mennyire erős a Malagueta paprika?

Határozottan beletartozik a nagyon csípős paprika kategóriába. Nem perzselően erős, mint a szellem chili paprika, de határozottan erős. 60 000 és 100 000 SHU között ez a paprika nagyjából megfelel a thai paprikának (vékony, kúpos és rövid, kb. 7 cm) illetve a chiltepin paprikának. Ez körülbelül kétszerese a megszokott Cayenne-paprikához képest, vagy a Jalapeno referenciapontunkhoz képest körülbelül 23-szor erősebb.

Honnan származik a név?

A malagueta paprika nevét egy nyugat-afrikai fűszerről ( melegueta nevéről kapta ), és ez valójában sok zavart okozott az évek során. Ez a két dolog teljesen független. A Melegueta (az afrikai fűszer) olyan, mint a kardamom, a gyömbér család része. A Malagueta paprika nyilvánvalóan közel sem hasonlítható a gyömbérhez, de a zavar továbbra is fennáll. Látni fogja a hibákat, amelyet időnként a legszakszerűbb szakácskönyvekben és kézikönyvekben is elkövetnek.

Sok más néven is szerepel. A Malaguetinha ezen paprikák (fiatalabb paprikák) kisebb változataira utal, és Brazíliában gyakori. Mozambikban és Portugáliában (ahol majdnem annyira szeretik őket) ugyanaz a kis paprika használatos a piri-piri mellett. A nagyobb (érettebb) paprika leggyakrabban a malagueta regionalizált változatai szerint használhatók.

A Malagueta Chili népszerű Brazíliában, Mozambikban és Portugáliában?

Azt mondani, hogy népszerű, olyan, mint azt mondani, hogy a foci népszerű. A Malagueta valóban alapanyag ezekben az országokban (amelyek mindegyike hivatalos nyelvként használja a portugált), különösen Brazília Bahia államában. Hogyan vált ott annyira népszerűvé, és miért nem lett népszerű a világ többi részén? A legvalószínűbb hipotézis a régi világkereskedelmi útvonalakon alapszik, amelyek során a portugál kereskedők Brazíliából a paprikát hazájukba, majd természetesen afrikai gyarmataira hozták.

Az online kiskereskedőknek és a könnyen megtalálható Malagueta csípős szószoknak köszönhetően a Malagueta chili paprika megtalálása még soha nem volt ilyen egyszerű. 

Hogyan használják a Malagueta paprikát?

Ha brazil vagy portugál eredetű ételt szeretne készíteni, akkor a Malagueta paprika nagyjából elengedhetetlen! Mindenféle ételhez használják, különösen pörkölt ételekhez és könnyű levesekhez. Nagyon sok recepttel fog találkozni ami ezzel a chilivel szerepel, többek között a baromfihúsok ízesítésére, különösen a portugál konyhában. Több féle Malagueta csípős szósz és salsa is van a piacon, mivel ezekben az országokban fűszerként végzett munkája nem ismer határokat így a világ számos pontján elérhetők. Komoly csípősséget adhat minden ételhez, amelyet csak elképzelt.

Hol lehet malagueta paprikát venni?

Természetesen, ha ezeknek a portugál nyelvű országokban él, a Malagueta paprika bármely helyi piacon megtalálható. Ugyanez igaz, ha olyan területen élsz, ahol a brazil és a portugál bevándorlók erős közösségeket építettek ki. A Malagueta paprika megtalálása a közelben lévő szupermarketben azonban általában nem lehetséges.

Szerencsére az online kereskedők sokféle Malagueta termékkel foglalkoztak, különösen a Malagueta csípős szószokkal és a Malagueta salsákkal. Könnyen megtalálhatók az interneten, és nagyszerű módja annak, hogy életre keltsen minden regionális ételt, amelyet hagyományos módon készítenek.

Itt rendelhet többek között Malagueta chili vetőmagokat és Malagueta szószt. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó