Útmutató az őszibarackfához: Termesztése és gondozása

Szeretnél egy szelet őszibarackot friss tejszínhabbal? Mit szólnál egy hűvös, magas pohár őszibarack jeges teához egy forró nyári délutánon? Mi lenne, ha végtelen mennyiségű őszibarack lenne a kertedben?

Nagyszerű ötlet őszibarackfát ültetni az udvarra, ha rajong a gyümölcsért. Rengeteg fajta áll rendelkezésre, így kedvenc őszibarackjait közvetlenül a kertjében termesztheti. A napon érett, saját termesztésű őszibarack nagyon finom.

Amikor a fája gyümölcsöt kezd, évekig friss őszibarackot ad, feltéve, hogy megfelelő gondozást és odafigyelést biztosít a fának. 

Az őszibarackfának számos fajtája létezik, és mindegyik különböző éghajlati viszonyokhoz illeszkedik. Válassza ki az őszibarack termesztési körülményeinek és ízlésének megfelelő fajtát. Amikor közeleg a betakarítás ideje, hónapokig elérhető lesz a friss őszibarack, és több, mint tudna mit kezdeni vele – tartósítsa meg, vagy ossza ki a szomszédoknak és barátoknak.

Ez az útmutató mindent megad, amit az őszibarackfák termesztéséről és gondozásáról tudnia kell.

Őszibarackfa ültetése

Meg kell vásárolnia az őszibarackfát az óvodában, és el kell ültetnie a tél végén, a fák nyugalmi szakaszában. Tartsa vissza az ültetést azokon a területeken, ahol télen megfagy a talaj. Várja meg, amíg a talaj felolvad, és a víz kifolyik az olvadó hóból.

Az őszibarackfa stresszének csökkentése érdekében érdemes még a vásárlás napján elültetni. Ha cserepes barackfát vásárol, néhány hétig a cserépben maradhat, mielőtt kiülteti a kertbe.

Ha az óvodában nézi a fákat, válasszon egy körülbelül egy éves fát. Ellenőrizze a gyökérrendszert, hogy megbizonyosodjon arról, hogy egészséges, és nincs-e benne gyökérrothadás. Egy öreg fa kiválasztása nem a legjobb ötlet, mivel lassíthatja a növekedést és a gyümölcstermést.

Az ültetési hely kiválasztása

Barackfa ültetésekor válasszon olyan helyet az udvaron, ahol teljes napsütés van. Az őszibarackfának naponta legalább nyolc órányi közvetlen napfényre van szüksége, hogy a legjobb gyümölcsöt hozza.

Minél többet süt a fa, annál nagyobb és ízletesebb az őszibarack. Ültesse a kert olyan részére, ahol a fa kora reggeli napfényt kap, amely kiszárítja a harmatot.

Talaj

Az ültetési helynek tápanyagban gazdag, jól vízelvezető talajjal kell rendelkeznie. A fa nem növekszik jól, ha tömör vagy agyagos talajba ülteti. A talaj nedvességet igényel a vegetációs időszakban, és a pH-értéknek a savas tartományban kell lennie, 6 és 6,5 között.

Kerülje az őszibarackfa ültetését az udvar alacsony részére. Ezeken az alacsony helyeken hideg levegő lóg, ami befolyásolja a gyümölcs méretét és minőségét.

Hőmérséklet és páratartalom

Az őszibarack inkább mérsékelt hőmérsékleten nő. Azonban számos fajta közül választhat, hogy megfeleljen a helyi termesztési feltételeknek.

A hosszabb ideig tartó mínuszos hőmérséklet elpusztíthatja vagy károsíthatja a fát.

Az őszibarackfák képesek megbirkózni a páratartalommal. A túlzott páratartalom azonban betegségek kialakulásához vezethet a fán.

Hogyan ültessük el az őszibarackfát

Áss egy lyukat az ültetési helyre, amely körülbelül 15 cm mély és 40 cm szélesebb, mint a gyökérlabda szélessége. Tegye vissza a talajt a lyukba, és tartsa a fa alapját a talajvonallal egy szinten. Ültetés után ne trágyázzuk meg a fát.

Az őszibarackfák gondozása

Amikor a fa virágozni kezd, várjon négy-hat hetet, és vékonyítsa a gyümölcsöt úgy, hogy körülbelül 15 cm távolságra legyen egymástól az ágon. Ha túl sok őszibarackot termesztenek egymáshoz közel, kisebb gyümölcsök és kevésbé lédús őszibarackok születnek.

A ritkítás lehetővé teszi a fa számára, hogy energiáját a megmaradt gyümölcsökre összpontosítsa, így a nagy, lédús őszibarack a betakarítás idejére jön.

Megtermékenyítő

Körülbelül hat héttel az ültetés után trágyázzuk meg az őszibarackfát kiegyensúlyozott 10-10-10 NPK műtrágyával. Javasoljuk, hogy szemcsés készítményt terítsen a fa tövébe. Tartsa a műtrágyát 50 cm távolságra a csomagtartó aljától.

A második évben ¾ font nitrogén alapú műtrágyával trágyázzon tavasszal és nyár elején. A harmadik évben adjon hozzá körülbelül 1 fontot ugyanabból a műtrágyából.

Annak érdekében, hogy strapabíró fát neveljen, ne trágyázza meg az első fagy időpontjától számított két hónapon belül. A műtrágyát csak a tavasz és a nyár közepe között alkalmazza.

Őszibarackfák metszése

A kertésznek minden évszakban meg kell metszenie a fát. A metszés létfontosságú feladat, és fontos, hogy szezonális metszést végezzen az őszibarackfa egészsége érdekében. Ha figyelmen kívül hagyja a fát, és nem metszi meg, az ágak és a szárak sebezhetővé válnak a gombás fertőzésekkel szemben. Ennek eredményeként a fa kevesebb gyümölcsöt kezd teremni.

A metszés azt is biztosítja, hogy a következő vegetációs időszakban a legjobb termést érje el. Az őszibarackfák a megtelepedést követő második évben virágoznak és termést kezdenek. Ahhoz, hogy a fa elkezdjen gyümölcsöt teremni, figyelnie kell az ágakon kialakuló vörös hajtásokra.

A termő fák általában vörös hajtásokat igényelnek, mielőtt elkezdené látni a termőfolyamat eredményeit. Amikor a hajtások elérik a 60-90 cm hosszúságot, a fa készen áll a termés megkezdésére.

Ha a kertész nem metszi meg a fát, a hajtások magasabbra, a lombkorona felé indulnak. Végül a fa teljesen abbahagyja a termést. Ha a betakarítási időszak végén mérsékelt metszést végez az őszibarackfán, akkor minden évben a lehető legtöbb gyümölcsöt terem.

Nyílt alakra metssze az őszibarackfát. Az első nyár folyamán a fa tetején képződő hajtásokat pár bimbóval vágjuk vissza. Néhány hónap múlva ellenőrizze újra a fát, és vágjon le minden más ágat, kivéve a három fő ágat, amelyet a terméshez használ.

A második évben vágja le a középső ágakat a fa közepén, hogy megcsonkítsa és metssze le az alsó hajtásokat. A harmadik évben és azután távolítsa el a fa tövénél kialakuló csomókat, hogy megőrizze alakját. A legjobb, ha a gyümölcsfát április közepén vagy végén metszed le, és a fa nyáron történő csípése hasznos stratégia a növekedés fokozására.

Mérgező az őszibarackfa?

Az őszibarackfa gyümölcse finom ízű, és biztonságosan fogyasztható. A gyümölcs magja azonban a cianid természetes formáját, nagyon mérgező anyagot tartalmaz.

A cianid a fa szárában és levelében is megtalálható, így a szarvasok nem táplálkoznak vele. Amikor a szárak és a levelek fonnyadni kezdenek, a cianid csúcskoncentrációja van bennük a fában.

A cianidmérgezés egyes jelei közé tartozik a légszomj és a légzési nehézség, a nyálfolyás, a hányás, a zavartság, az inkontinencia és a sokk.

Az őszibarackfákat sújtó kártevők és betegségek

Az őszibarackfákat érintő kártevők és betegségek a következők.

Kártevők

  • Fúrók
  • Levéltetvek
  • Japán bogarak
  • Levélbokor

Betegségek

  • Barna rothadás
  • Lisztharmat
  • Levélgöndörödés
  • Mozaikvírusok

A kártevőket úgy távolíthatja el, hogy a fát hígított neemolajjal permetezi, hogy elűzze a rovarokat. Vágja le a fát és a betegséget, és dobja a növényi anyagot a szemétbe, ne a komposzthalomba. Ha súlyos fertőzést tapasztal a fán, keresse fel a helyi faiskolát, és kérjen gombaölő kezelést az őszibarackfára.

Hogyan szüreteljem be az őszibarackot?

A növényfajtától függően az őszibarackokat érés után, júniustól augusztusig betakaríthatja. Az őszibarack temperamentumos, és a megfelelő időben kell betakarítani, hogy elkerülje a terméssel kapcsolatos problémákat.

A kertészek általában a fán lévő őszibarack színe alapján ismerik meg a betakarítás idejét. Amikor az őszibarack érik, zöldről sárgára változik. Vedd le őket a fáról úgy, hogy enyhén megcsavarod a gyümölcsöt. Ne egyen a földre hulló őszibarackot, mert vicces ízű, és rovarok is táplálkozhatnak vele.

A fa külsején és tetején lévő őszibarack érik először. Egyes fajták könnyen megsérülnek, ezért ügyeljen az őszibarack szedésére. Az őszibarack gyors éréséhez tartsa papírzacskóban, szellős helyiségben, környezeti hőmérsékleten.

Melyek a legjobb barackfafajták?

Az őszibarackfák több száz fajtában kaphatók, hogy megfeleljenek minden éghajlati helynek. Az őszibarack fák terméskövű vagy kavicsos termést hoznak, és a legtöbb otthoni termesztésre alkalmas fajta a szabadkő. Lehetősége van fehér vagy narancssárga hús és korai vagy késői gyümölcsű őszibarackfák kiválasztására is.