Mivel helyettesíthető a Char Siu szósz?

A Char siu szószt néha kínai barbecue szósznak is nevezik, valószínűleg a nyugati barbecue szószhoz való hasonlósága miatt. Vastag, ragacsos és édes. Lassan sült húsokhoz pácként és rántásra is használják. Ha elfogy, akkor van néhány lehetőség. Íme néhány a legjobb char siu szósz helyettesítők közül:

A legjobb megoldás: Készítse el saját char siu szószt

Viszonylag egyszerű elkészíteni otthon a char siu szósz változatát, ha van kéznél néhány kínai alapanyag. A legfontosabb összetevők az ötfűszerkeverék por és a hoisin szósz, amelyek a char siu ízprofil nagy részét alkotják.

Természetesen más összetevők, mint a cukor és a Shaoxing bor is nélkülözhetetlen háttér ízjegyek lesznek. Az édességet a méz és/vagy a cukor adja. Az eredmény egy olyan mártás lesz, amely ugyanolyan aromás, mint az üveges változat, és hasonlóan gazdag umami ízprofillal rendelkezik.

A char siu szósz egyik legfontosabb jellemzője a színe. Egyes házi készítésű char siu szósz receptjeihez néhány csepp piros ételfesték szükséges a szín eléréséhez, mások pedig ketchupot vagy ételfesték és ketchup kombinációját használják.

A házi char siu szósz elkészítésének van néhány hátulütője, például az, hogy az elkészítése több időt vesz igénybe, és egyes receptek összetevőinek listája meglehetősen hosszú.

Egy jó másik választás: Hoisin szósz

A házi készítésű char siu szósz édes és sós ízének nagy része a hoisin szószból származik. A Hoisin szószt eredetileg sült ételek mártogatós szószaként használták, de sokoldalúan kiegészíti a rántható szószokat és más ázsiai készítményeket is.

A Hoisin szósz ugyanazokból az összetevőkből áll, mint a kereskedelmi char siu szószokban, például fermentált szójababpaszta és fokhagyma. A Hoisin szósznak megvan az az előnye, hogy viszonylag gyakori összetevő. A hoisin szószt számos nyugati stílusú élelmiszerbolt ázsiai részlegében, valamint ázsiai élelmiszerboltokban találhatja meg.

A char siu szósz helyettesítőjeként a hoisin szósz hátránya, hogy a legtöbb változat nem lesz annyira édes vagy összetett ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható char siu szósz.

Egy csipetnyiben: Szilva szósz

Egy másik édes kínai szósz, a szilvaszósz végső megoldásként használható char siu szószként. Az ázsiai szilva szirupos redukálása, a szilvaszószban vannak olyan fűszerek, amelyeket a char siu szószban találhat. Elsősorban édes, umami jegyekkel és fényes megjelenéssel. A hoisin szószhoz hasonlóan a szilvamártást eredetileg mártogatós szószként használták rántott ételekhez. A szilvaszószt viszonylag könnyű megtalálni, és sok kínai árut kínáló üzletben megtalálható.

Van néhány módja annak, hogy a szilvaszósz nem ideális helyettesítő, például az a tény, hogy általában nem a char siu szósz intenzív vörös színe.

Egyéb alternatívák

A Teriyaki szósz nem kínai – a fenti helyettesítőkkel ellentétben –, de megvannak a fő jellemzői, amelyeket a char siu szósztól biztosítani kíván: édesség és umami. Nem adja meg azt a bonyolultságot a fűszerekből, mint a char siu szószból vagy a vörös színből, hacsak nem ad hozzá más összetevőket.