Sazon fűszerkeverék: történelem, íz, előnyök, felhasználás

A Sazon fűszerkeverék olyan fűszerkeverék, amelyet széles körben használnak a közép-amerikai és a karibi konyha általános fűszerezéseként. Az adobo mellett a sazon fűszerezést is régóta nélkülözhetetlennek tartják az autentikus latin-amerikai íz kialakításához. Sokan vigasztaló fűszernek tartják, ami az otthon emlékeit kelti magával. A bab Amerikában őshonos, és alapvető élelmiszer volt a régió gyarmatosítása idején és a rabszolgaság korszakában. A babfőzési módszerek a legkorábbi regionális kulináris fejlesztések közé tartoztak.

A Sazon fűszerezés Puerto Ricóból származik, mint a párolt bab ízesítésére használt fűszerkészlet. Idővel más ételekhez, például húspörköltekhez és rizses ételekhez is felhasználhatóvá vált. A sazon fő fűszerkészlete Európából, Amerikából és Ázsiából származik. Az achiote Amerikából, a fokhagyma Európából, a mononátrium-glutamát Ázsiából származik.

A Sazon fűszerkeverékek attól függően változnak, hogy ki készíti őket. A legismertebb sazon fűszerezést a Goya márka készíti; egy másik népszerű változat a Badiától származik. A Sazon fűszerezés is egy viszonylag egyszerű és könnyen rögtönözhető fűszerkeverék, így az otthoni készítés is divatossá vált az elmúlt években.

Sazon fűszerezés ízprofil

Egyes márkák, mint például a Goya és a Badia, számos sazon fűszerkeveréket kínálnak különböző ízekkel. A fő összetevő az annatto, amelyet achiote-nak is neveznek. Az Annatto enyhén borsos ízű, de elsődleges funkciója az, hogy élénk narancssárga színt adjon a keveréknek. A mononátrium-glutamát egy másik kulcsfontosságú összetevő, és a Sazon fűszerek vonzerejének nagy része. A keverék általában fokhagymát és sót is tartalmaz. Az eredmény egy sós fűszerezés, fokhagymás jegyekkel és egy erős adag umamival.

Egészségügyi előnyök

A Sazon fűszerezés nem jó forrása semmilyen alapvető tápanyagnak. A benne lévő szárított és porított fűszerek nyomokban tartalmazhatnak bizonyos tápanyagokat, de nem elegendőek ahhoz, hogy a sazon fűszerezés tápláló összetevőnek minősüljön. Az egyik lehetséges egészségügyi előny az, hogy ízesíti az egészséges ételeket anélkül, hogy kalóriát is hozzáadna.

Egészségügyi problémák

A Sazon fűszerezés jelentős mennyiségű sót tartalmaz, ami azt jelenti, hogy mértékkel kell fogyasztania. A túlzott sófogyasztás magas vérnyomással és bizonyos ráktípusokkal jár együtt. A magas vérnyomás köztudottan növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Gyakori felhasználások

Szinte minden latin-amerikai ételben használható a kereskedelmi forgalomban kapható sazon fűszerezés. Használhatja mexikói taco húsokhoz, valamint steakek és enchiladák ízesítőjeként.

Puerto Ricóban a sazon fűszerezés egy általános célú fűszer, amelyet számos helyi ételben alkalmaznak, beleértve a klasszikusokat, például a babot és az arroz con pollo-t, ahol az ízével együtt élénksárga színt ad. A Puerto Rico-i szakácsok empanadákhoz és számos más párolt és pörkölt ételhez is használják.

A sazon fűszerezést más fűszerekkel keverheti, hogy grillezett vagy füstölt húsokhoz dörzsölje be; Alternatív megoldásként használhatja dörzsölőként önmagában, egyéb fűszerek hozzáadása nélkül. A paella és a sárga rizs számára előnyös lehet a sazon fűszerezés. Jól bevált néhány rakott és burgonyaételhez.