Chili paprika trágyázás és tápozás

Csodálatos chili növények, amelyeken számtalan tűzpiros chili lóg, hm… Hogy ez ne maradjon álom, a paprikanövényeket a megfelelő időben kell ellátni chili trágyával és táppal. A chili trágya optimális összetétele és helyes adagolása a helyes trágyázás célja. A túl sok trágya szó szerint túlsózza a pazar termést.

A túltrágyázott talajban a paprika gyéren nő. Ha a chili trágya továbbra is tompa, a gyökerek hamarosan megégnek, és a növény elpusztul. Íme néhány tipp azoknak a termelőknek, akik azt szeretnék, hogy ehető zöldségeik természetes módon trágyázzák és tápozzák.

Trágyázás

Csírázási fázis

Előnyösen megtermékenyített szubsztrátum ronthatja a magvak csírázási sebességét. A chili magja elegendő vegyületet tartalmaz a csírázást követő első napokban. Miután a kétszikű Capsicum növények további leveleket alkottak, itt az ideje az első trágyázásnak. Fontos, hogy a palánták adagját alacsonyan tartsuk. Különösen a fiatal növények reagálnak érzékenyen a tápsók magas koncentrációjára.

Növekedési szakasz

Ültetés vagy átültetés után a chili növényeket először trágyázzuk meg. Először csak a növényi műtrágya ajánlott adagjának negyedét adja hozzá. Tartsa be a gyártó által javasolt intervallumokat. Két hónapon belül növelhető a műtrágya adagja a gyártó előírásai szerint.

A termesztés első négy hónapjában magasabb nitrogéntartalmú műtrágyát kell használni. Az NPK érték megmutatja, hogy milyen magas a nitrogéntartalom. Ha 3-1-4 NPK-érték van feltüntetve, ez azt jelenti, hogy a műtrágya 3 % N-t (nitrogén), 1 % P-t (foszfor) és 4 % K-t (káliumot) tartalmaz. A nitrogén biztosítja a növények jó növekedését. A foszfor elősegíti a gyökérnövekedést, a kálium pedig a virágzást és a gyümölcsképződést. Kezdetben algakivonattal is segítheted a gyökérképződést.

A műtrágyázás előtt győződjön meg arról, hogy a talaj enyhén nedves. Ha a föld száraz és folyékony műtrágyával öntözik, a gyökerek elkerülhetetlenül megsérülnek. Ez különösen vonatkozik az ásványi műtrágyákra és az Epsom-sóra. Egyenetlen sókoncentráció olyan tüneteket okoz, mint az égési sérülések.

Virágok és gyümölcsök kialakulása

A chili fajtájától függően az első virágok 4-6 hónappal a vetés után alakulnak ki. Ebben a fázisban magasabb kálium- és foszfortartalmú virágműtrágyára válthat. Ígéretes lenne például a 7-3-10 NPK értékű paradicsomműtrágya. A nyomelemek nem csak közvetlenül hatnak a növényekre, hanem elősegítik a talajéletet is. A mikroorganizmusok pedig segítenek a tápanyagok hozzáférhetővé tételében a chili növények számára. A talaj minőségét a jó műtrágyák tartósan javítják.

Ha minden más termesztési körülmény megfelelő, növényei minden eddiginél pompásan fejlődnek a megfelelő tápanyagokkal. Ennek ellenére mindig figyelnie kell a hiánytüneteket vagy a túlzott chili trágyázásra utaló jeleket. A cikk végén talál egy szakaszt, amely leírja a problémákat.

Chili trágya és táp

A chili tápanyagszükségletét semmilyen virágtrágyával nem szabad fedezni. Elvégre a chili paprikák ennivalók. Még mindig kevés a választék a chili műtrágyákból. Sokkal több fajta paradicsom műtrágya létezik, amelyeket mindenki jól használhat.

Komposzt és trágya

A komposzt és a lótrágya jó szerves trágya az organikusan termesztett chilipaprikához. A lótrágyát a zöldségágyra terítik. A komposztnak hosszú távú hatása van, mivel az összetevők csak lassan rothadnak. A bomlás során a tápanyag először hozzáférhetővé válik a növények számára. Használata azonban általában a kertre korlátozódik. Az erkélyen és a szobanövényeknél ez a változat a kellemetlen szag miatt nem használatos.

Ha a kertben termeszted a paprikát, és van helyed, állíts fel egy komposztkupacot. A műtrágyázáshoz jobb anyagot olcsóbban aligha lehet beszerezni. Fontos, hogy a komposztálásnál tartsd szem előtt az úgynevezett n/c értéket. Egyszerűen fogalmazva, ez a fás és zöld komponensek aránya.

Hosszú távú műtrágya

Ez a fajta műtrágya ideális beltéri és erkélyes zöldségtermesztéshez. Praktikus itt egy granulátum, amely akár fél évig is használható. Ez gyakran elég az egész szezonra. A hosszú távú műtrágya nitrogént, foszfort és káliumot, valamint sok nyomelemet tartalmaz. Ezeket fokozatosan szabadítja fel a granulátum intelligens szerkezete. Ily módon a csípős chili megkapja a mindenkor szükséges szerves vegyületeket.

Paradicsom műtrágya

A chilihez a paradicsom műtrágya könnyen használható, és gyakorlatilag minden barkácsboltban kapható. Szép választéka van a különböző fajtáknak. A házban szívesen használunk folyékony műtrágyát, cseppeket vagy pálcikákat, hogy egyszerűen beleszúrjuk őket a talajba. Mindkettő kis mértékben szennyez, nincs szaga és könnyen használható. Jó tapasztalatokat szereztek a szerves trágyákkal, amelyek paradicsomhoz, paprikához és fűszernövényekhez egyaránt használhatók.

Trágyázás háztartási tápokkal

Kávézacc

Ahelyett, hogy a kávézaccot csak a szemetesbe dobnád, tehetsz vele valami hasznosat. Ez egy univerzális műtrágya sok előnnyel. A kávézacc minden fontos tápanyagot tartalmaz a chili számára. Szórhatjuk a talajba, vagy adhatjuk az öntözővízhez. További előnye, hogy távol tartja a hangyákat és a csigákat.

Tojáshéj

A tojáshéjakat vízbe tesszük, és néhány napig állni hagyjuk. Az erkélyen az orrod dönti el, hogy akarod-e csinálni vagy sem. A tojáshéj sok meszet tartalmaz. A talaj számára a talajjavítás fontos összetevője. Megjegyzendő, hogy a chili jól érzi magát 6 körüli pH-értéken. Ha túl sok tojáshéjat keverünk kemény vízzel, az föld lúgossá válik. Ekkor a chili növények már nem tudják olyan jól felszívni a táplálékot a gyökereiken keresztül. Az eredmény beteges növekedés sárgás levelekkel.

A savas talajok trágyázásakor rendszeresen használjon tojáshéjat. Jól beállított pH-érték mellett a zúzott és beáztatott tojáshéj nem okozhat sérülést. Ha a pH-érték 7 felett van, akkor jobb, ha nem használja.

Problémák

Hiánytünetek

A klorózis néven ismert sárga leveleket könnyű felismerni. Ennek oka a túl kevés nitrogén, kén vagy magnézium. Ha csak a fiatal levelek érintettek, szinte mindig vashiány az oka. Eddig ezeken a problémákon zsurló kivonattal segítettünk. Így a problémák hamar megoldódtak, és a növények robusztusan növekedtek. Ha a chili növény levelei vagy szára vöröses elszíneződést kap, az gyakran túl kevés foszforhoz kapcsolódik.

A káliumhiány deformált levelekben nyilvánul meg. Hosszabb hiány esetén a levél szélén megbarnul. Kis mennyiségű kálium később észrevehetővé válik a chilipaprika repedései révén. Ne tévessze össze ezt a Jalapeno kagyló barna repedéseivel, ahol ez jellemző. A sárga foltos leveleket kalcium- és bórhiány okozhatja. A probléma másik jele az, amikor a levelek sárgák, de az erek még zöldek.

Túltápozás

Ha a chili megégett hatást kelt a trágyázás után, valószínűleg túl sok nitrogént kapott. A tünetek olyanok, mintha valaki öngyújtót gyújtott volna a levelek szélén. Ha a nitrogéntartalom lassan növekszik, akkor a növény egészségtelen, sötétzöld színét fogja észre venni.

A vékony szárak és a lehulló levelek általában a túlzottan koncentrált ásványi műtrágyák okai. Ezeknél a műtrágyáknál szigorúan be kell tartani a csomagoláson található utasításokat. Az ilyen műtrágyát a mezőgazdaságban a nagy terméshozamhoz használják. Hatékony, de helytelen használat esetén sok tápsó kerül a növényi talajba.

Köszönet a fotókért: pixnio, maxpixel

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó