Koriandermag: A legjobban őrzött titok a fűszeres polcon

A koriander a koriander szárított magjaiból készül, és őshonos régiói Dél-Európától és Észak-Afrikától Ázsia délnyugati részéig terjednek. Jelenleg a világ számos pontján termesztik. A fűszer kulináris felhasználása a bibliai időkre nyúlik vissza, és a régészeti feltárások bebizonyították, hogy népszerű fűszer volt az ókori egyiptomiak körében.

Koriander ízprofil

Bár a koriander a koriander növény része, íze egészen más, mint a friss leveleké.

A koriander egy aromás fűszer, érzékien pézsma illatú, amelyet citrusfélékre jellemző. Nyers és földes illatának a vajra és a kakukkfűre is nagyon enyhe utalásai vannak, ami finom és összetett átfogó aromát hoz létre.

Az íze meglehetősen lágy és földes, citromos aláfestéssel. Meleg, enyhe, édeskés és citrusos és gyengéd ízű.

Nagyon jól használható más fűszerekkel, leginkább köménnyel. Amint megismeri a koriander használatát, rájön, hogy végső ízét nagymértékben befolyásolja az elkészítés módja. Összességében ennek a sokoldalú fűszernek az íze annál tovább mélyül, amíg főzik.

A koriander egészségügyi előnyei

A koriandermag nagyon gazdag tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi test számára. Emiatt a koriander számos egészségügyi megoldást kínál.

Ez csak néhány a korianderhez kapcsolódó előnyök közül:

 • Fokozza az emésztés egészségét
 • Elősegíti az egészséges májműködést
 • Segít védekezni a tüdődaganatok ellen
 • Hatékony az ízületi gyulladás kezelésében
 • Segít gyógyítani a szájfekélyeket
 • Megelőzi a szembetegségeket
 • Serkentheti a memóriát
 • Elősegíti az idegrendszer egészséges működését
 • Serkenti az inzulin szekrécióját és csökkenti a vércukorszintet
 • Hasznos a kötőhártya-gyulladás kezelésében
 • Jó a csontok egészségére
 • Hasznos a vérszegénység kezelésében

A koriander felhasználása

A koriander sokféle konyha népszerű összetevője, a latin-amerikai és mexikói ételektől kezdve az indiai ételekig és a hagyományos olasz kolbászokig.

Ez a fűszer a falafel és a dukka nevű hagyományos egyiptomi előétel kulcsfontosságú összetevője.

A koriander egyik leggyakoribb felhasználási területe a házi curryporok, valamint az indiai levesek, pörköltek és különféle curry-ételek.

A hagyományos angol fekete puding koriandert igényel, csakúgy, mint más különféle desszertek. Valójában valószínűleg ez a kedvenc „titkos összetevője”, mivel az egész világon népszerű adalék lett.

A savanyúságokat gyakran koriandermagokkal ízesítik, amelyek élénk, mégis lágy ízt adnak.

Az arab konyhában a koriander jellegzetes ízkomponenssé vált. Bárány-, és hús töltelék, valamint Taklia (fűszerkeverék) általában ezzel a fűszerrel készül.

A koriander íze remekül kiegészíti a chili paprika ízét és fűszerét. A Harissa, egy csípős észak-afrikai pirospaprika szósz használja ezt a párosítást.

A koriander az egyik legkevésbé kihasznált fűszer a legtöbb konyhában, de gyorsan válhat az új kedvenc módjává szinte bármilyen étel ízesítésének. Szinte minden olyan összetevőt kiegészíthet, amelyet összeállíthat, és különböző ízeket kap, ha különböző típusú ételekkel párosul. Ez egy olyan fűszer, amellyel kísérletezni kell annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsék és értékeljék hihetetlen és elképesztő sokoldalúsága miatt!

Hol lehet rendelni koriandermagot?

Ha koriandermagot szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További vetőmagokat találsz a Shopban

Videó