Mivel helyettesíthető a kakukkfű?

A kakukkfű népszerű és nagyon aromás fűszernövény, amelyet Európában termesztenek, és rokon a mentával. A kakukkfűnek számos fajtája létezik. Édes és földes ízt biztosít számos ételhez, és gyakran használják a mediterrán konyhában. Mivel egy jól ismert és széles körben használt fűszernövényről van szó, a legtöbb komoly szakács a fűszertartón tart egy üveget. Előfordulhat azonban, hogy elfogyott a kakukkfű, vagy egyszerűen nem olyasmi, amiről azt hitted, hogy valaha is szükséged lesz rá. Ha helyettesítőt keres, a jó hír az, hogy számos jó lehetőség áll rendelkezésre.

A legjobb megoldás: olasz fűszerezés

Ez lesz a legmegbízhatóbb lehetőség a kakukkfű alternatívájára, mivel valójában kakukkfüvet tartalmaz. Az olasz fűszerezés olyan fűszernövények keveréke, amelyeket gyakran használnak az olasz ételekhez. Ha úgy találja, hogy nincs kakukkfű, akkor az olasz fűszerezésnek majdnem olyan jól kell működnie, mint önmagában, mivel a benne található fűszernövények kiválóan kiegészítik a kakukkfűt, és jól használhatók a legtöbb ételhez, ahol szükség van rá.

Egy tisztességes második választás: majoránna és petrezselyem

Míg más fűszernövények nem képesek tökéletesen megismételni a kakukkfű egyedi ízét, ezek kombinációjával szimulálhatja azt. A majoránna a mentacsalád másik tagja, így bizonyos tekintetben hasonló.

Ne feledje azonban, hogy a kakukkfűvel ellentétben nem bírja ki a hosszú főzést. Ha sokáig dinszteljük, érdemes a főzés vége felé hozzáadni, különben a hő tönkreteszi az enyhébb ízét.

A majoránna íze édes, és néha az oregánóhoz hasonlónak mondják; sőt az oregánót vadmajoránnának is nevezik. A petrezselyemmel kombinálva hatékony kakukkfű helyettesítőt készíthet.

A petrezselymet általában köretként használják, és enyhe ízt biztosít, amely nem befolyásolja negatívan az étel ízét, de zöldes árnyalatot adhat. Ha majoránnát és petrezselymet használ, adjon hozzá 1 teáskanál majoránnát és 1/2 teáskanál petrezselymet minden teáskanál kakukkfűhöz, amelyet a recept megkövetel.

Egy csipetnyiben: Tárkony

Egyesek szerint a tárkony a kakukkfűhöz hasonló ízű. Használhatja kakukkfű helyettesítőjeként olyan ételekben, amelyek halat vagy csirkét tartalmaznak. Ha egy recept egy teáskanál kakukkfüvet ír elő, akkor inkább adj hozzá egy teáskanál tárkonyt.

Egyéb alternatívák

Egyéb gyakori fűszernövények, amelyekkel helyettesítheti a kakukkfüvet, az oregánó és a bazsalikom. Ezek mind benne vannak az olasz fűszerezésben, és a kakukkfűvel együtt adják az ízét.

A rozmaringot a kakukkfű jó alternatívájaként is széles körben javasolják, különösen sertés- vagy bárányhúst tartalmazó ételek főzésekor. Meg kell azonban jegyezni, hogy a rozmaringnak nagyon erős jellegzetes íze van, amely könnyen felülmúlhat más fűszereket. Ha kipróbálja ezt a lehetőséget, a receptben előírt minden teáskanál kakukkfűhöz 3/4 teáskanál rozmaringot kell hozzáadnia.

Kakukkfű vetőmag rendelés:

További vetőmagokat találsz a Shopban