Mivel helyettesíthető a cikória?

A cikória téli salátának számít. A pitypang család tagja, és néha takarmányozásra is alkalmas. Sokféle formában létezik, amelyek közül néhány laza levelű; mások élénk színűek, fehértől sárgáig és zöldig terjednek. Olyan állaga és íze van, amely kiegészíti a többi saláta zöldjét. A cikórialevél más összetevőkkel is jól használható; tálalhatjuk cikóriát sajtokkal, sonkával, vagy akár füstölt lazaccal is.

Sokan keserűnek tartják a cikórialeveleket. A fiatal cikórialeveleket salátákba lehet fogyasztani, míg az érettebb leveleket gyakran főzve tálalják. A főzés elnémíthatja a keserűséget.

A cikória gyökere megpörkölhető és kávépótlóként vagy adalékként használható. Főzhető és fogyasztható is.

A cikória a legjobb, ha ősszel és télen szüretelik, ami azt jelenti, hogy lehet, hogy helyettesítőt kell használnia, ha más évszakban is szeretné használni. A jó hír az, hogy a cikória számos alternatívája létezik, mind a levelek, mind a gyökér tekintetében. 

Cikóriagyökér

A legjobb cikóriagyökér alternatívája: Kóladió

Ha olyan alternatív kávé-adalékot keres, amely nem vonja el a figyelmet a kávé ízéről, ne keressen tovább, mint a kóladió. Ez a dió az afrikai esőerdőkben őshonos kólafákból származik.

A kóladió enyhén kesernyés ízű, ami jobban ízlik azoknak, akik nem szeretik a cikória gyökér pörkölt ízét. Darálható és kávéhoz adható. Vegye figyelembe, hogy a cikóriagyökérrel ellentétben a kóladió koffeint tartalmaz. A koffeintartalom azt jelenti, hogy segíthet a kávé koffeintartalmának növelésében.

Egy tisztességes második választás: csokoládé

A csokoládé kiváló és igen népszerű adalék a kávéhoz. A csokoládé és a kávé íze jól kiegészíti egymást, és bizonyíték van arra, hogy a kombináció számos egészségügyi előnnyel jár.

Cikória levelek

Egy csipetnyiben: rukkola

A fiatal cikórialevelekhez hasonlóan a rukkola is enyhén keserű, enyhe borsos ízű. Ízeinek köszönhetően kiválóan használható salátákhoz, mivel hatékonyan kiegészíti más szokásos saláta-összetevőket. A cikóriához hasonlóan a rukkolát is széles körben használják a Földközi-tengeren.

A cikórialevél egyéb alternatívái

A cikória zöldjének másik jó helyettesítője a kelkáposzta, amely enyhébb keserűséget adhat. A kelkáposzta főzhető is, ami ugyanolyan sokoldalúvá teszi. A vízitorma egy másik hatékony cikóriahelyettesítő, mivel borsos íze hasonló a cikória ízéhez.