Fresno Chili Paprika: Sokkal több, mint egy Jalapeno hasonmás

Úgy néz ki, mint egy jalapeno, és még az íze is, mint a jalapeno, de a Fresno chili paprikának van néhány trükkje, de önmagában is nagyon népszerű chili. Kicsit pikánsabb rúgást nyújt, mint egy enyhe serrano chili, és érett vörös formájában a Fresno paprika gyümölcsösebb, füstösebb ízű. 

  • Scoville egységek (SHU):  2500 – 10 000 SHU
  • Származás:  Egyesült Államok
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referencia-skála:  Egyenlő
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  Körülbelül 5-8 cm hosszú, kissé ívelt
  • Íz:  édes, gyümölcsös, füstös

Hogyan lehet megkülönböztetni a jalapenó és a fresno paprikát?

Nem könnyen. Ez a két chili valójában gyakran összekeverik. Mindkettőjük hasonló tulajdonságokkal rendelkezik – 5-8 cm hosszú, enyhén ívelt és sima bőr. Mindkettő zöldtől tűzvörösig érik. Zöld chiliként még nagyon hasonló ízűek is. Könnyen belátható, hogy a szupermarketek miért is nevezik a Fresno paprikát jalapenonak.

Ami a különbségeket illeti, ott a falak vastagsága, érett vörös chili íze és a teljes csípősség:

  • A Fresno paprika vékonyabb falú, ami elősegíti a szárítást. Tölthetők, de a jalapeno vastagabb falakkal jobb erre a felhasználási célra.
  • A Fresno füstösebb, gyümölcsözőbb ízt nyújt, mint egy jalapeno, amikor vörös színére érik. Valójában sokan a Fresno összetettebb ízeit részesítik előnyben a jalapenóval szemben, különösen azok, akik szeretnek kísérletezni a konyhában.
  • Mindkét paprika csípőssége hasonló.

Mennyire erős a fresno paprika?

Scoville skálán a Fresno chili 2500-10 000 Scoville egység között mozog. Ez megint szorosan tükrözi a jalapenót, de érett vörös formájában teljes erejében közelebb állhat az enyhe serrano paprikához. Összességében: ez egy olyan csípősség, amely nagyon konyhabarát, a skála enyhébb oldalán, a többi chilihez képest.

Honnan jött a név?

A Fresno chilit először Clarence Brown Hamlin termesztette 1952-ben, és a chilit a kaliforniai Fresno után nevezte el. A Fresnót még mindig széles körben termesztik Kaliforniában.

Mit készíthet Fresno paprikával?

Először mondjuk, hogy minden recept, amely jalapeno vagy serrano paprikát igényel. Félelmetesek a szalsákban, a csípős szószokban és a ceviche-ben, és jól tölthetőek is. A pácolt Fresno chilit sokan szeretik, és frissen karikákra vágva szendvicseken illetve hamburgerekben is nagyon népszerű.

Hol lehet rendelni Fresno Chili paprikát?

Ha Fresno Paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját Fresno chili paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó