Goat Chili Paprika – A Kecske Chili, óvakodj a rugásától

A Goat Chili (más néven bahamai kecske chili paprika) barackos színe arra utalhat, hogy a Scoville-skálán az enyhe tartományban helyezkedi el. Ez nem nagyon nem igaz. Az unokatestvéreihez, a habanero-hoz és a scotch bonnethez hasonlóan a kecskepaprika is erős, de húsának édességével, amely jól társul trópusi csípős szószokkal és ételekkel. Nagyon népszerű Bahama-szigeteken.

  • SHU:  100 000 – 350 000 SHU
  • Származás:  Karib-tenger (Bahama-szigetek)
  • Capsicum fajok:  Chinense
  • Méret:  Körülbelül 4-10 cm hosszú, néha összenyomott, néha farokkal rendelkezik
  • Íz:  édes, trópusi

Mennyire erős a kecskepaprika?

A bahamai kecske chili egy kicsit a Scoville-egység rejtélye. Egyesek azt állítják, hogy ereje megegyezik habanero és scotch bonnet rokonaival. Mások szerint megáll 250 000 SHU-nál. És vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy perzselő csípősség van ebben az őszibarack chiliben – közel 600 000 SHU, ami hasonló erősség, mint egy vörös Savinában vagy csokoládé habaneróban van.

Ettől függetlenül biztosan kijelenthetjük, hogy a Kecske Chili Paprika egy nagyon erős chili fajta. Legalább olyan erős, mint a habanero, és még sok lehetőség rejlik benne. Összehasonlítva a jalapeno referenciapontunkkal – ez 140- szer erősebb.

Milyen íze van a bahamai Kecske Chili Paprikának? 

A Kecske Chili általában 6-9 cm hosszú, kissé összenyomódott, mint a Scotch Bonnet, és barack színű. Néha van egy kis skorpiófarkuk, mint a szuper erős Trinidad Moruga Scorpion nak, de gyakran egyszerűen „hagymás” az alja. A szín és a kerekség miatt egyesek miniatűr tök alakot látnak. És ez nem meglepő, mivel a terméstől és a fénytől függően a kecske szemének sárga vagy akár narancssárgának tűnhet.

A chili belsejében a hús és a membrán meglepő. A húsnak havas fénye van, amelyet a fehér membrán még jobban kihangsúlyozza. Szinte fagyszerűnek tűnik. Olyan édesek (és néha édesebbek), mint a Scotch Bonnet – nagyon trópusi ízű.

Mi van a név mögött?

Ezt nehéz megfejteni, mivel rengeteg találgatás és legenda található arról, honnan származik a „kecske” paprika név. Egyesek szerint ez a chili fűszeres rúgásának köszönhető – olyan erősen rúg, mint egy kecske. Mások szerint annak a szagának köszönhető, amikor ezeket a chiliket felnyitják – azt állítva, hogy kecskeszagúak. Míg mások szerint annak köszönhető, hogy a kecskepaprika általában a Bahama-szigeteken nő, olyan területek környékén, ahol a kecskék találhatók.

Hogyan használják a kecskepaprikát?

Ízletes trópusi csípős mártásokat készítenek, különösen, ha kedveli a csípős szószt, kicsit az édesebb irányban. A kecskepaprika ízletes trópusi ételekben, például rántott csirkében és sertéshúsban is kiváló. Valójában bárhol használható a Kecske Chili, ahol Habanerót vagy Scotch Bonnetet használna.

Hol lehet Kecske Chili Paprika magot venni?

Ezeket nem könnyű beszerezni. A Bahama-szigeteken természetesen könnyen elérhetők lesznek, de Magyarországon nem. Ha szeretne Kecske Chili Paprika vetőmagot rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó