Mivel helyettesíthető a koriander?

A koriander erős aromájáról ismert, valamint arról, hogy a latin-amerikai konyha kedvelt összetevője. A sárgarépafélék családjának ez a tagja a koriandert, egy másik népszerű fűszert is szállítja. A koriander íze ellentmondásos, mivel míg sokan szeretik, mások szappanosnak és lehengerlőnek találják. Akár enyhébb ízt keresel, akár egyszerűen elfogyott, valamikor szükséged lehet egy koriander helyettesítőre. Az alábbiakban megnézzük néhány legjobb koriander alternatíváját, az októl függetlenül.

A legjobb megoldás: thai bazsalikom

A délkelet-ázsiai konyhákban széles körben használt bazsalikomfajta népszerű koriander helyettesítő. Különösen népszerű azok körében, akik nem szeretik a koriander ízét. A thai bazsalikom apró levelekkel és lila szárral rendelkezik, valamint élénk ízű, amely citrusos és édesgyökér jegyeket is tartalmaz. Enyhén fűszeres is, ellentétben a mediterrán ételekben használt édes bazsalikommal.

A korianderhez hasonlóan a thai bazsalikom sem bírja jól a hosszú párolást, ezért az utolsó pillanatban kell hozzáadni. A thai bazsalikom más ízt ad az ételének, de olyan, amely a legtöbb koriandert igénylő ételben működik.

Thai bazsalikomot találhat a délkelet-ázsiai bevándorlókat kiszolgáló piacokon. Élethelyétől függően előfordulhat, hogy helyi gazdákat is találhat, akik termesztik és értékesítik. A harmadik lehetőség az, hogy rákeresünk az interneten.

Egy tisztességes második választás: Papalo

A Papalo ideális lehet Önnek, ha nincs gondja a koriander ízével, de kifogyott belőle, vagy nem találja a helyi szupermarketben. A százszorszépnek ezt a rokonát macrocephalumnak is nevezik, és széles körben használják a mexikói konyhában. Ízét a koriander és az uborka borsos keresztezéseként írják le.

A korianderhez hasonlóan egyszerűen felapríthatja a leveleket, és nyersen hozzáadhatja az ételekhez köretként. A Papalót a cemitasban, egy pueblani szendvicsben használják; tacohoz, guacamole-hoz és carnitashoz is adhatjuk.

Fontos megjegyezni, hogy a papalo erősebb, mint a koriander, ezért kevesebbet kell belőle használni. Használjon 1/3 evőkanál papalót minden evőkanál korianderhez, amelyet a recept megkövetel. Attól függően, hogy hol élsz, előfordulhat, hogy papalót találsz egy mexikói piacon. A magokat online is megvásárolhatja, ha saját maga szeretné termeszteni.

Egy csipetnyiben: olasz petrezselyem

A petrezselyem a koriander rokona, és a két fűszernövény nagyon hasonlít egymásra. Ha a receptje a koriandert főként köretként használja, a petrezselyem elfogadható helyettesítője lehet; a petrezselyemnek azonban enyhén kesernyés íze van. A keserűséget kis mennyiségű méz vagy cukor hozzáadásával kompenzálhatja. A koriander ízének pontosabb utánozásához vegyen fontolóra egy kis oregánót vagy bazsalikomot a petrezselyemmel együtt.

Egyéb alternatívák

A Rau Ram egy másik életképes helyettesítője a koriandernek. Ezt a fűszernövényt thai koriandernek vagy vietnami koriandernek is nevezik. A koriander rokona, íze hasonló, de erősebb citromos jegyekkel. Gyakran élvezetesebb helyettesítőnek tekintik azok számára, akik nem szeretik a koriandert.

A mentalevél a koriander helyettesítésére is használható, ha nem talál más helyettesítőt a listán. Használja balzsamecettel, hogy kiküszöbölje a jellegzetes mentás hűvösséget.

Hol lehet rendelni koriandert?

Ha koriandert szeretnél rendelni, nézz szét a Shopban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját zöldséget:

További vetőmagokat találsz a Shopban