A sütőtök ültetése és termesztése: Teljes útmutató

Ha van egy étel, amely meghatározza az őszi szezont, az a tök. Nemcsak lámpák faragására használják, hanem kiváló táplálékforrásként is szolgálnak.

A tök magjából egészséges harapnivalókat készítenek, húsuk és pépjük csodálatos alapanyag mindenféle sós és édes ételhez, beleértve a pitét, a muffint és a levest is. Még tökpürét is készíthet, hasonlóan a krumplihoz.

Ebben az útmutatóban megosztunk néhány hasznos tippet, amelyek segítségével nagy, egészséges sütőtököt termeszthet kertjében.

Tök története

Először vessünk egy pillantást a sütőtök történetére, mivel azt tapasztaljuk, hogy ha többet tudunk egy növényről, nagyobb megbecsülést tudunk kialakítani iránta.

 • A sütőtök a Cucurbitacea (tök) család tagja.
 • A sütőtök szó a görög „peopon” szóból származik, ami angolul „nagy dinnye” -re fordít.
 • A francia „peopon” szó „pompon”, az utóbbit az angol „pumpion” -ra változtatta.
 • Az amerikai gyarmatosítók a „pumpion” szót a „sütőtök” szóra változtatták, ahogyan ma is hívják.
disztök termesztés otthon
dísztök, dísz sütőtök termesztés – fotó: pixabay

Régészeti bizonyítékok szerint a sütőtököt téli töknek tekintik, és őshonos az Egyesült Államok délnyugati részén, Mexikóban, valamint az egész dél-amerikai országban, beleértve Kolumbiát, Ecuadort és Perut.

Ezeket a szívós zöldségeket Kr.e. 3500 óta termesztik. A sütőtök és a kukorica a legrégebbi ismert növény, amelyet a nyugati féltekén termesztenek.

A sütőtököt ma is élelmiszerként használják; azonban leggyakrabban díszítési célokra használják. A sütőtök az őszi szezon alapvető dísze; különösen a halloweenhez és a hálaadáshoz kapcsolódnak.

Sütőtök termesztés

Most, hogy egy kicsit kitértünk a sütőtök történetére, térjünk át arra, hogyan lehet ezeket a zöldségeket a saját kertjében termeszteni.

Mielőtt azonban fontolóra veszi a termesztésüket, fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kertjében van-e elegendő hely az elhelyezésükhöz. A sütőtök hosszan nő, amely elérheti a 6 méter hosszúságot vagy hosszabbat.

sütőtök ültetés
sütőtök

Válasszon egy helyet, ahol a sütőtöknek rengeteg helye lesz a növekedéshez. A sütőtök palántát oda irányíthatja, ahova akarja, amikor fiatalok; miután azonban virágozni kezdtek, magára kell hagyni sütőtököt.

Ha nincs elegendő hely, akkor is termeszthet tököt, de kisebb fajtát kell választania.

Mikor kell a sütőtököt ültetni

 • A sütőtök hőszerető növény. Mint ilyent, csak akkor szabad a földbe ültetni, ha a talaj elég meleg és a fagyveszély elmúlt..
 • Jellemzően június eleje az ideális idő a tök ültetésére a legtöbb helyen.
 • A sütőtöknek hosszú a tenyészideje. Ha olyan helyen él, ahol a talaj nem lesz elég meleg ahhoz, hogy a növényeket az egész vegetációs időszak alatt, akkor a sütőtöket bent kell csíráztatni, és átültetheti, amikor a föld kellően felmelegedett és a fagyveszély elmúlt.
 • Körülbelül 3 héttel azelőtt érdemes elkezdeni a sütőtök termesztését, hogy a szabadban az időjárás ideális lenne.
sütőtök vetőmag ültetés
sütőtök vetőmag ültetés

Hol lehet sütőtöket ültetni

 • A tök, mint említettük, hőszerető növények, ezért mindenképpen olyan helyet válasszon, amely rengeteg napfényt kap.
 • Helyezze el az ültetett magokat a vetőmagcsomagon található ajánlásoknak megfelelően.
 • Siker növelése érdekében vegye fontolóra a magok ágyásokban való felnevelését, amelyek kissé felemelkednek a talajtól.
 • Az ágysok általában sokkal gyorsabban melegednek, mint a sík talaj.
 • Sokkal gyorsabban engedik le a vizet is. Az ágyásba ültetve a sütőtök is lefelé nőhet.

A sütőtök tápanyag igénye

Használhat olyan univerzális műtrágyát, amelyet kifejezetten veteményeskertek számára készítettek.

A legjobb eredmény elérése érdekében kéthetente adjon műtrágyát a sütőtök palántáknak. A trágyát vagy a komposztot rendszeresen keverheti a talajba is.

Hogyan lehet öntözni a sütőtököt

 • A sütőtöknek hetente egyszer mély, mégis gyengéd öntözést kell kapnia.
 • Ha a tököt túlöntözik, elrothad. Ne feledje, hogy a sütőtök levelei gyakran elhervadnak a nap melegében, még akkor is, ha a talajuk még nedves.
 • A levelek újra felélednek, amikor a túlzott melegség elhalványul, vagy amikor a nap felhő alá kerül, nem szükséges több vizet adni.
 • A talajtakaró alkalmazása az ágyásokon segít megtartani a nedvességet a talajban. Ezenkívül a talajtakaró segít meggátolni azokat a gyomokat, amelyek a vizet szívhatják a növényektől.
 • A sütőtök öntözésénél próbálja meg a lombot a lehető legszárazabban tartani, hacsak nem nagyon száraz nap van. A nedvesség rothadáshoz vezethet, és elősegítheti a betegségek kialakulását.
halloween sütőtök termesztés
sütőtök a kertben

A sütőtök kártevői és betegségei

Sajnos a sütőtök bizonyos kártevőkre és betegségekre hajlamos. Az uborkabogarak a leggyakoribb kártevői. Szeretik megenni a sütőtök lombját, amit a kis palánták nem képesek túlélni.

Egyéb tök számára problémát okozó kártevők közé tartoznak a levéltetvek, a férgek és a trips.

A társnövények ültetése a sütőtökkel – például póréhagyma, hagyma és kapor – segíthet a kártevők távol tartásában, mivel elrettentik őket a sütőtöktől.

Ami a betegséget illeti, a lisztharmat, a peronoszpóra, a fehér folt és az antracnózis befolyásolhatja a sütőtök palántákat, különösen olyan helyeken, ahol a körülmények túl nedvesek.

További hasznos információkat talál a kártevőkkel és kórokozókkal kapcsolatban az ajánlott könyveknél.

Sütőtök termesztési tippek és trükkök

A fent említett információk mellett itt talál néhány hasznos tippet és trükköt, amelyekkel elősegítheti az egészségesebb sütőtök termesztést.

 • Amint a tök növekedni kezd, tartsa távol a talajtól. Ez elősegíti az egyenletes színeződést és megakadályozza a rothadást. Alternatív megoldásként a sütőtököt körülbelül hetente elforgathatja, hogy biztosítsa a növény jó formáját, egyenletes színezését és a rothadás megakadályozását.
 • A méhek létfontosságúak a beporzáshoz, ezért ügyeljen arra, hogy ne használjon olyan rovarirtót, amely megöli a méheket. Ha permeteznie kell, akkor csak a későbbi délutáni vagy kora esti órákban tegye meg, amikor a virágok bezárultak aznapra. További méheket vonzhat a sütőtökhöz, ha méhházat ad a kertjéhez.
 • Csípje le a végeit, miután néhánysütőtök kialakult, hogy megakadályozza a túlzott növekedését, így a növény energiáját a gyümölcs kialakítására fordítja.
friss sütőtök
sütőtök termés

A sütőtök szüretelése

Néhány hónapos növekedés után a sütőtök eléri teljes érettségét. Készen állnak a szüretelésre, amikor a kérgük megkeményedett, és elérték a kívánt színt.

Érdemes leszüretelni a termését még az erős fagyok előtt, mivel az erős fagy károsítja a sütőtököt. Szüreteléskor metszőollóval vágja le a tököt néhány centire attól a helyről, ahol a szárhoz van rögzítve.

Sütőtök vetőmag rendelés:

Ebay ár:

Amazon ár:

További vetőmagkereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó