Mivel helyettesíthető a szegfűbors?

A szegfűborsot széles körben használják ételek készítésére a Karib-térségben és Mexikóban. A jamaicai jerk fűszerezés egyik fő összetevője, de használata jóval túlnőtt ezeken a gyökereken – többek között népszerű ünnepi fűszerként is. Ha elfogy, vagy nem találja ezt a fűszert a helyi szupermarketben, akkor olyan alternatívát kell találnia a szegfűbors helyett, amely ugyanolyan vagy hasonló ízeket biztosít. Szerencsére számos olyan összetevő van, amivel helyettesítheted a szegfűborsot, és lehet, hogy már a szekrényedben is vannak.

A legjobb megoldás: fahéj, szerecsendió és szegfűszeg keveréke

Jamaicán néha „pimento”-ként (spanyolul „paprika”) emlegetik, a szegfűbors azért kapta a nevét, mert íze e három fűszer néhány jellemzőjét osztja, valamint a szemes borsét. Ezért ezeknek a fűszereknek a keveréke ésszerűen közelítheti meg a szegfűbors összetett ízét.

A legnépszerűbb keverék receptje mindhárom fűszer egyenlő mennyiségben történő kombinációja. Ha a receptben egy teáskanál szegfűborsra van szükség, egy teáskanálnyi szegfűborsot használjon a helyére.

Vegye figyelembe, hogy elhagyhatja a szerecsendiót, vagy két rész fahéjból és egy-egy rész szerecsendióból és szegfűszegből álló keveréket használhat. Egyes keverékek egy csipet fekete borsot is tartalmaznak . Javasoljuk, hogy ezt a fűszerkeveréket akkor készítse el, amikor szüksége van rá, mert hosszú ideig tartó tárolás esetén elveszti az ízét. Ha idő előtt elkészíti, légmentesen záródó edényben tárolja; lehetőleg üvegből készültet.

Egy csipetben: Darált szegfűszeg

A szegfűszeg erőteljes íze sok hasonlóságot mutat a szegfűbors ízével. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szegfűszeg csípőssége könnyen felülmúlhat más finomabb ízeket.

Ha őrölt szegfűszeget használ szegfűbors-helyettesítőként, akkor kevesebb szegfűszeget kell használnia. Ha a receptje 1 teáskanál szegfűborsot ír elő, akkor 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeget kell használnia. Javasoljuk, hogy vásárolja meg ezt az őrölt fűszert, és ne próbálja meg saját maga őrölni. Nemcsak az őrlés nehéz, hanem az olajok is károsíthatják a daráló műanyag alkatrészeit.

Egyéb alternatívák

Ha a fenti helyettesítők egyike sem életképes az Ön számára, további lehetőségei közé tartozik a buzogány (ugyanabból a növényből, mint a szerecsendió) és az egész szegfűbors bogyók. Használjon öt egész szegfűbors-bogyót egy teáskanál őrölt szegfűbors helyett.