Mivel helyettesíthető a Ssamjang?

A Ssamjang koreaiul „csomagolószószt” jelent. Azért kapta a nevét, mert hagyományosan koreai pakolásokon (úgynevezett ssam) használják, amelyeket általában utcai ételként fogyasztanak. Szüksége lesz rá, ha azt tervezi, hogy saját maga készíti el a ssam-t, vagy bármely más ételt, amelyet a ssamjang javíthat. Ha sietve van rá szüksége, a ssamjang lehet, hogy nem a legkönnyebben megtalálható fűszer, attól függően, hogy hol él. Íme néhány ssamjang helyettesítő.

A legjobb megoldás: Készítse el saját ssamjangját

Két klasszikus hagyományos koreai fűszerpaszta keveréke, a ssamjang könnyen elkészíthető. A legalapvetőbb változat a két szójababból származó paszta – a doenjang és a gochujang – összevonásából áll, és a keveréket ugyanúgy használjuk, mint a kereskedelmi ssamjang-ot.

Természetesen az olyan fűszerek szépsége, mint a ssamjang, a rugalmasság, amely lehetővé teszi a testreszabást. Amikor a ssamjang-ot Koreában használják, általában a szakács ízlése szerint állítja be. Ugyanezt megteheti a hagyományos ssamjang-összetevőkkel, amelyeket a koreaiak általában használnak, vagy hozzáadhatja a kívánt fűszereket. Növelheti a hőfokát a hagyományos gochujangnál, ha például egy kis gochugarut vagy friss chilit ad hozzá. A ssamjang tipikus kiegészítései közé tartozik a fokhagyma és a zöldhagyma. A ssamjang mindkét fő összetevője számos ázsiai piacon megtalálható.

Egy másik jó választás: Doenjang

Mivel a doenjang a ssamjang egyik alapanyaga, osztozni fog a ssamjang ízprofiljában. Ez adja a földiesség és az umami nagy részét, amelyet a ssamjangban észlelsz. A Doenjang egy ősi fermentált szójapaszta, amely Koreában őshonos. Használatát a koreai főzésben már i.sz. 683-ban dokumentálták. Önmagában arra használják, hogy összetett umami ízt vigyenek a klasszikus koreai ételekbe, mint például a doenjang jjigae. A Doenjang használható néhány ugyanolyan típusú recepthez, amelyhez ssamjang szükséges.

A Doenjang önmagában nem biztosítja a teljes ssamjang élményt. Fűszerre és édességre lesz szüksége, hogy tökéletesebben lemásolja a szeretett mártogatós szósz ízét. Egy kis chili paprika és édesítőszer sokkal jobban hasonlít a ssamjang-hoz. Ennek ellenére a doenjang önmagában ideális lehet néhány ssamjang-ot igénylő receptben, ha enyhébb és kevésbé édes szószt kedvel.

Egy csipetnyiben: Doubanjiang

Mivel fő összetevőjeként fermentált szójababot és chilipaprikát tartalmaz, a doubanjiang – legalábbis papíron – az egyik legjobb ssamjang helyettesítő. Sok ugyanolyan íztulajdonságot biztosít, mint amit a ssamjangtól szeretne, beleértve az erős umami ízt.

A Doubanjiang hátránya, hogy nagyon sós, ezért hagyományosan főzési alapanyagként használják, nem pedig étkezési fűszerként. Hiányzik belőle az édesség, amit a ssamjangnál kapsz.

Egyéb alternatívák

A Gochujang számos előnnyel jár, ha ssamjang helyettesítőjeként használja. Mivel a ssamjang két fő összetevőjének egyike, már nagyjából ugyanaz az íze. A Gochujang egy chili szósz, amelyet az ételek melegítésére használnak, így forróbb lesz, mint a ssamjang, és édesebb is. Ez a legjobb alternatíva, ha valami melegebbre vágyik, mint a ssamjang. A Gochujangnak van egy másik előnye, hogy Koreán kívül könnyebben megtalálhatja, mint a ssamjang.