Cholula Hot Szósz hozzávalók: Mitől ilyen csípős ez a mártás?

A Cholula Csípős Szósz (Eredeti) egyike azon kevés igazán mexikói csípős szószoknak, amely eléri az igazi kultikus státuszt az Egyesült Államokban. A palackok fából készült kupakjáról híres Cholula Hot Szósz könnyű ízt és enyhe, de tartós csípősséget kínál. A Cholula Hot Szósz készítői azt állítják, hogy olyan receptből készül, amely több mint 100 éves, és amelyet az évek során nem változtattak meg.

A Cholula csípős mártás összetevőinek listája

  • Víz
  • Paprika (chile de àrbol és pequin)
  • Ecet
  • Fűszerek
  • Xantán gumi

A paprika a Cholula csípős mártásban

A legtöbb csípős szósz egy chili körül forog; például a Tabasco Original Red Sauce tartalmaz Tabasco paprikát. Az összetevők listájából láthatja, hogy a Cholulának kettő van: chile de àrbol és pequin paprika.

chile de àrbol név jelentése „ faszerű ”, és a Nahuatl szóból származik, amely fás; ez valószínűleg a paprika fás szárára utal. Úgy gondolják, hogy ezek a paprikák a cayenne paprikából származtak, és kapszaicin tartalmuk lehetővé teszi számukra, hogy 15 000 és 30 000 SHU-val rendelkezzenek.

A pequin paprika egy másik típusú paprika a Cholula Csípős szószban. A név apró chili paprikát jelent, és e paprika nagyon kicsi mérete miatt megfelelő. A pequin paprika Mexikóban őshonos és gyakran az ország északi részéből származó ételekben jelenik meg. A paprika mérsékelt csípősséget kínál, 40 000 és 60 000 SHU között. Ereje mellett a pequin paprika olyan gyümölcsösséget kínál, amely nincs jelen a chile de àrbol-ban, enyhe füstös jegyekkel együtt.

A fenti két paprika kombinációja lehetővé teszi, hogy a Cholula Csípős Szósz a Scoville-osztályzata 500 és 1000 SHU között legyen. Ez enyhébb, mint a Tabasco Original Red Sauce.

A Cholula csípős szósz egyéb összetevői

Az első összetevő a víz, amely lehetővé teszi, hogy a mártás vékonyabb állagú legyen, anélkül, hogy túl sok hatással lenne az ízére.

A só fontos az ízesítéshez és az eltarthatóság meghosszabbításához. A Cholula 110 mg nátriumot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy nem tekinthető alacsony nátriumtartalmú csípős szósznak, de a magas nátriumtartalmú szószok között sem.

A Chulula ecetet tartalmaz, amely egy másik összetevő, amely segíthet a megőrzésben. Az ecet fanyar ízt is biztosít, amely kiegészíti a chili melegét. Ezek után Cholula saját fűszerei vannak; ezeket nem nevezik meg.

Végül van a xantángumi. A xantángumi kukoricacukorból készült sűrítőszer, amelyet egy meghatározott baktériummal erjesztettek. Amellett, hogy hatékony sűrítő, a xantángumi stabilizálja a csípős szószt is, hogy ne váljon szét. További előnye, hogy sűrűsödik kalória hozzáadása nélkül.

Az eceten és a són kívül a Cholula csípős mártásban nincsenek tartósítószerek, mivel ezek nem szükségesek. A szósz nincs tele zöldségekkel vagy gyümölcsökkel, amelyek valószínűleg romlanak.

Hol lehet megvásárolni a szükséges összetevőket?

Nem sűrűn található élelmiszerboltban. És még a szaküzletek sem biztos, hogy tartják őket. De mindenképpen megtalálhatja online. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó