Black Pearl Chili: A kincset érdemes keresni

Amikor meghallja a Black Pearl (a Fekete Gyöngy) nevet, a fantáziája könnyen megvadulhat: a Karib-tenger kalózai filmek hírhedt kincskereső hajójától kezdve a ritka ékszerekig, amelyek kitágítják szemüket mindazoknak, akik megpillantják őket. És így van ez a Fekete Gyöngy chilivel is. Ez egy ékszer, egy igazán lenyűgöző díszpaprika – komolyan az egyik legszebb növény a bolygón – és diszpaprika ellenére meglepően sok csípősséget is rejt. Az egyedülálló díszpaprika méltán viseli nevét. Bogyószerű termései zöldtől feketén át pirosig érnek. Természetesen a chili paprikák, amelyek kis cseresznyére hasonlítanak, ehetők. Kellemes, közepes csípősség árad szét a szájban, és mosolyt csal az ajkaira, mert a Black Pearl Chili baromi jó ízű.

Közvetlen napsütésben a levelek sötétlila színűvé válnak. A fényviszonyoktól függően koromsötétnek tűnnek. Ezáltal az erkélyen, ablakpárkányon és minden más helyen lévő kis chili növények gazdagítják környezetüket. Fontos a növény számára a sok, laza, meleg és enyhén nedves földkeverék.

Hogyan néz ki a Black Pearl paprika?

Kevés növény követelhet annyi szépséget, mint a Black Pearl paprika. Olyan, mint valami a gyerekek fantáziájából, éteri és váratlan. Úgy tűnik, mintha része lenne a Hófehérke vagy Alice Csodaországban túlvilági díszletének.

A levelek a mély lilától az onyx fekete árnyalatig terjednek, a növény gyönyörű lila virágokat hoz. Maga a paprika apró, méretében közelebb áll a chiltepinhez vagy a pequin paprikához. Az éretlen Black Pearl onyx fekete színt kap, és az életkor előrehaladtával fülledt bíborvörösre változik.

Ez a díszpaprika mindössze 40-50 cm magas. Kompakt növekedése tökéletes jelöltté teszi a kádas termesztéshez. Ideális szobanövénynek a házban vagy az erkélyen. Amikor a bogyók feketéről pirosra érnek, intenzív paprika aroma alakul ki. Csodálatos a gulyás fűszerezésére.

A fűszeresség mértéke kiegyensúlyozott, nem túl fűszeres és nem is unalmasan enyhe. Szárítással, majd darálással intenzív paprikafűszerré válik.

Capsicum annuum

A Black Pearl chili növények a Capsicum annuum fajhoz tartoznak. Az annuum kicsit félrevezető, mert a botanikában egynyári jelentést jelent. Megfelelő gondozás és teleltetés esetén ez a díszpaprika könnyen élhet két éves vagy idősebb korig is. A Black Pearl Chili más chilifajtákhoz képest alig igényel törődést. Alacsony vízigényű, és kevés műtrágyát igényel ahhoz, hogy jól fejlődjön.

Ehető a Black Pearl paprika?

Ne hagyja, hogy a „dísz” kifejezés ebben az esetben becsapja, ehető csípős paprika, csakúgy, mint minden jalapeno vagy cayenne paprika. Annyira lenyűgöző, hogy sokan csupán a látvány miatt termesztik. 

Mennyire erős chili paprika?

Ezek a csilik a Scoville-skálán körülbelül 10 000-30 000 SHU-ra esnek. Az éretlen onix fekete vagy mély lila chili általában ennek a skálának az alsó végén helyezkedik el, míg az érett bíbor piros paprika az elején van.

Ez a Black Pearl-t a közepesen erős chili paprika tartományba helyezhető, körülbelül 4–12-szer erősebb, mint egy jalapeno. A paprika skálán egyenlő a serrano paprikával és a tabasco-chilivel.

Maga a csípősség lassan múlik. Néhány chili esetében a csípősség gyorsan jelentkezik. Nem a Black Pearl chilinél. Felkúszik, hasonlóan a sokkal erősebb szellempaprikához. A kezdeti harapás enyhe citrusszerű ízt biztosít, de ezt egy percen belül fűszeresség követi. A csípősség néhány percen belül felcsúszik, és lassan kezd eloszlani.

Valójában az csípősség a Black Pearl chilinél növényenként változik. 

Felhasználás

Ezeket a gyönyörű és ízletes chilipaprikákat a legjobb friss fűszerezésre használni. Fagyassza le, ha túl sok chili érik egyszerre. A szárítás és a porrá őrlés a feldolgozás másik első osztályú módja. Kicsit csalódott lehet a chilipor mennyisége miatt, mert a térfogata jelentősen lecsökken, másrészt az aroma koncentrált.

Termesztés

Biztonságos termesztési mód a fűtött üvegházban. Tartsa a hőmérsékletet 25 °C-on és a páratartalmat magasan. A vetőmagok áztatása néhány nappal lerövidíti csírázási idejét. A csírázási időszak körülbelül 14 nap lesz. Mivel a Black Pearl kiválóan alkalmas beltéri termesztésre, bármikor elkezdheti termeszteni. A szabadtéri szezonban kezdje el január vagy február elején.

Gondozás

Ez a fajta a meleget szereti. Napközben a hőmérsékletnek 18 °C felett kell lennie, hogy a Black Pearl chili virágozhasson és gyümölcsöt képezhessen. A hozam 32 °C-on az optimálishoz közeli. A kisméretű díszpaprika semleges talajigényű. A 7 és 8,5 közötti PH értékek megfelelőek. Összehasonlításképpen: A legtöbb chili inkább savanykásan szereti, 6,5-7 PH között. A Capsicum növényeknek azonban mindig fontos az áteresztő és laza talaj a termesztéshez.

Szüret

Jó körülmények között a Black Pearl chili 60 nap után virágzik. További 80 nappal később már érett a szürethez. 

Hol találhat Black Pearl paprikát?

Friss chilit valószínűleg nem fog találni a helyi szupermarketben ezért magának kell termeszteni. A helyi kertészeti áruházban ezek a növények elérhetők a kertépítéshez. Vetőmagot általában a nagyobb vetőmagkereskedők webáruházaiban könnyen találhat. A Black Pearl paprika magokat online is meg lehet vásárolni.

Videó

Köszönet a fotókért: flickr