A legjobb földkeverék chili paprika termesztéshez

Ebben az útmutatóban megtudhatja, hogyan lehet a legjobb földet kiválasztani a chili paprika cserépben történő termesztéséhez. Valójában, ha cserépben termeszt chilit, a talaj és annak összetétele sokkal fontosabb, mint gondolná. Ezenkívül a jó talajkeverék jelentős hatással van a növényi tápanyagok elérhetőségére. Vagyis a legjobb talaj biztosítja az értékes és szükséges „tápanyagokat”, de jó vízelvezetéssel is rendelkezik, valamint kiegyensúlyozott nedvességet biztosít.

Általában azután érdemes elkészíteni a chili paprika talajkeveréket, hogy a chili magok már kicsíráztak. A chili magjainak csírázása több módon is lehetséges. (lásd például az itteni bejegyzést).  

A chili gyengébb növekedésének oka gyakran a rossz talajviszonyok, valamint a fény és a napfény hiánya. A jó talaj képes felszívni és elvezetni a felesleges nedvességet. Szilárd tartást is biztosít a gyökereknek. A sötétebb talajokat általában több szerves tápanyaggal dúsítják.

A gyenge, agyagos föld kevés nedvességet képes felszívni eső vagy helytelen öntözés hatására. Ennek eredménye a víz lappangása és a gyökérrothadás, aminek az a következménye, hogy a chili hamarosan összezsugorodik. Érdemes már az elején jó földkeveréket készíteni a paprika számára.

A chilipaprikának kissé eltérő tápanyagigénye van a fejlődési szakaszokban. A megfelelő szubsztrátum a növényeket mindig megfelelő mennyiségű vízzel és tápanyaggal látja el.

Csírázási fázisban szükséges föld

A chili csírázása előtti fázisban az első valódi levelek megjelenéséig a magokat tápanyagszegény termesztőszubsztrátumba kell ültetni. Károsak azok a tápsók, amelyek késleltetik vagy akár meg is akadályozzák a csírázási folyamatot. A termő- és gyógynövényföldek jó alapot adnak a sikeres csírázáshoz. A tőzegből vagy kókuszból származó alapok is praktikusak és tiszták a használat során.

Sok tapasztalt chilitermesztő használja a kókusz reszeléket. A tőzeghez képest magasabb csírázási arányról számolnak be. Talán az optimális 5,5-6,8 pH-érték és az alacsony sótartalom a felelős ezért. Miután az első levelek kialakultak, egyszerűen átültetheti a fiatal paprika palántákat. A kókuszföldben termesztett paprikát érdemes műtrágyával ellátni.

Földkeverék a növekedési fázisban

A sok napsütés, meleg, páratartalom és a jól adagolt műtrágya előfeltétele a nagy és erős termésnek. A jó szubsztrátum felszívja a tápanyagokat és átadja azokat a gyökereknek, amikor a növénynek szüksége van rájuk. A jó talajélet a szerves anyagokat folyamatosan a növény számára megfelelő tápanyaggá alakítja. A durvább összetevők légzsákokat tesznek lehetővé. A talajlevegő oxigénje fontos a gyökér és így az egész növény számára. Homok, perlit vagy vermikulit hozzáadása teljesítheti ezt a feladatot.

A chili kiválasztása

paprika földkeverék
chili paprika magonc – fotó: pixabay

Először, mielőtt belevágnánk a legjobb chili talaj keverésébe, néhány tipp, hogy milyen chilit választhat. Ízléstől függően mindent megtermelhet az enyhe és a rendkívül forró chili közül. Még ha csak dísznövényként akarja őket termeszteni.

Nagyon könnyűnek találtam a Poblano paprika termesztését, a Capsicum Annuum faj enyhe chili változatát. Természetesen mehet egy olyan csípős paprika, mint a Carolina Reaper. Ez a Capsicum Chinense fajta kissé nehezebb lehet, és nagyobb türelemre lesz szüksége. Hosszabb időbe telik, míg a magok kicsíráznak, a palánta teljesen kifejlődik és a paprikák beérnek.

A legjobb talajkeverék chilihez

Jó kezdet a rózsák számára ajánlott föld a megvásárlása, majd a saját tökéletes chili talaj kikeverése.

Először is, a talaj összetétele nagyon fontos, mert ha gyenge, nem számít, hogy a legjobb műtrágyát adta-e hozzá. Miért? Nos, mert akkor a chili nem tudja felhasználni az összes tápanyagot, amelyet a talajban biztosít.

Másodszor, a chilik nagyon hasonlítanak a többi termő növényhez; rengeteg táplálékra van szükségük a növekedéshez. A talajhoz adott tápanyagok feloldódnak a vízben. Így, ha a víz túl gyorsan folyik át az edényen, nagy a kockázata annak, hogy a talaj nem tartja meg a jó tápanyagokat.

A paprikának sekély gyökere van. Ez azt jelenti, hogy a legjobb talajnak laza szerkezetűnek kell lennie, hogy a gyökerek könnyen elterjedhessenek. Jó hír! Van néhány olyan anyag, amelyet hozzá lehet adni a talajához, ami megváltoztatja a textúrát. Hozzáadhat például perlitet.

Mint korábban említettük, ha a víz túl gyorsan áramlik a talajon, a növények nem lesznek képesek felszívni a műtrágyákat. Ha Vermiculite-t ad hozzá, a víz és a tápanyagok megmaradnak az edényben.

Perlit

chili paprika föld
chili paprika palánta – fotó: pixabay

A legjobb chili talaj elkészítésekor feltétlenül fontolja meg a perlit hozzáadását a talajhoz. Miért adjam hozzá a Perlitet? Nos, van néhány előnye a Perlit használatának! A perlit hozzáadása a chili talajhoz növeli a vízelvezetést. Ez viszont azt eredményezi, hogy a gyökerek nem rothadnak el a túl nedves komposztban, ami nagyon hasznos lehet, ha tőzegalapú komposztot használ.

Mennyit adhat hozzá a perlitből? A paprika talaját úgy javíthatjuk, hogy hozzáadunk körülbelül 10% perlitet. Ez lehetővé teszi a táptalaj jobb oxigénellátását, és a növény könnyebben fejlődik.

Vermikulit

A vermikulit egy másik nagyszerű adalék, amelyet minden chili paprika talajkeverékbe bele kell tenni! A vermikulit talajba adása növeli a víz és a tápanyagok visszatartását, valamint levegőzteti a talajt. Ez egészségesebb és robusztusabb növényeket eredményez. Azt akarjuk, hogy a chili növényeink egészségesen növekedjenek, és sok szép csípős paprikát hozzanak. Adjon hozzá körülbelül 10% vermikulitot a chili talaj keverékéhez.

Trágyák

Ha áll rendelkezésre komposzt, a talajkeverékbe keverheti. A paprika beltéri termesztése azonban természetesen azt jelentheti, hogy nincs kertje, következésképpen nincs komposztja. Vásárolhat műtrágyákat és hozzáadhatja a legjobb chili talajkeverékhez. Tehet bele Epsom-sót (magnézium-szulfát) és a csontlisztet is.

Miért kell hozzáadni az Epsom sót a talaj keverékhez? Nos, az Epsom só nagyon gazdag foszforban és magnéziumban. Ez a két tápanyag erős és zöld növényeket eredményez. A chili paprika magnézium éhes növény, és a magnézium és a foszfor fontos a klorofill termelésében.

A csontliszt (NPK: 3-15-0 – 2-22-0) összetört állati csontokból készül, nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz. Ezen fontos tápanyagok mellett mikrotápanyagokat is tartalmaznak, amelyek fontosak a chili palánta egészsége szempontjából. A csontliszt tápanyagai lassan szabadulnak fel, és nagyon jó hosszú távú műtrágya a chilihez.

Amikor összekeverte a tökéletes chilis komposztot, itt az ideje a chilis magok elültetésének. Különösen, miután kicsíráztak.

Vegánbarát chili műtrágya

Ha vegán chilitermesztő vagy, akkor nem akarsz csontlisztet adni hozzá. Vegánbarát alternatíva lehet az uborka hamu használata, amely lendületet ad a növényeinek, de sok káliumot is kap (0-11,28-27,2). A lágy kőzetfoszfát (0-18-0-ig) és a kőzetfoszfát (0-33-0-ig) szintén hasznos lehet.

Most már tudja, hogyan keverje össze a paprika földjét. Ne feledje, az is fontos, hogy tudja a chili palánta öntözését is. További információért olvassa el a „ Hogyan és mikor öntözzük a chili paprikát ”

Legjobb pH szint a chili paprika számára

A legjobb talaj a chili paprika termesztésére közepes vagy kissé mérsékelt pH-értékű (5,8–6,5). Ha a pH túl alacsony; szétteríthet némi meszet a talajon. A chili talaj keverékének tesztelése pH-tesztkészlettel végezhető.

Milyen földet vegyünk a chili paprikák számára?

A paradicsom föld különösen alkalmas, de az ágyásoknál és a növényi föld is jó alap. Nagyon olcsó termőföldhöz ne nyúljunk, általában nem érdemes, mert fontos összetevők hiányoznak belőle. Tipp: Ha pénzt szeretne megtakarítani, télen készletezzen. A megmaradt tavaszi készletet gyakran alacsony áron értékesítik a barkácsáruházakban. Barkácsboltokban, kertészeti központokban kaphat paprikának és chili növénynek megfelelő talajt. A csomagküldő üzletben speciális talajokat kap, de ezt ellensúlyozza a magasabb szállítási költség.

Készítsd magad a földkeveréket

Így néz ki egy jól bevált földkeverék chilihez, paprikához és paradicsomhoz. Egy nagy kádba vagy vödörbe tesszük:

 • 6 rész paradicsomföld vagy ágyásoknál használt föld
 • 1 rész perlit
 • 1 rész vermikulit
 • 1 rész csirke- vagy lótrágya
 • 1 rész homok vagy őrlemény

Egy egyszerűbb keverék

 • 80% paradicsom föld
 • 10% vermikulit
 • 10% perlit
 • A földkeverék forgáccsal, dolomittal vagy primer kőzetliszttel javítható.

Gyakori problémák a földkeverékkel

A penész gyakran problémákat okoz a beltéri termesztésben, ha túl sok a víz. Üvegházakban az aljzatot rendszeresen szellőztetni kell. Egyszerűen szellőztessen naponta egyszer vagy kétszer körülbelül 15 percre.

A talajt sütőben vagy mikrohullámú sütőben sterilizálhatja. Eddig megbízhatóan elpusztította a légytojásokat, a baktériumokat és a gombaspórákat. Ez 120 °C-on körülbelül két órán keresztül megbízhatóan működik. A föld magjában 70 °C hőmérsékletet kell elérni. A kertben ne felejtse el fellazítani a talajt a kiültetés előtt.

Összegzés

Most már tudja, hogyan készíthet saját chili paprikás talajkeveréket, beleértve a tápanyagok hozzáadását és a talaj pH-értékének ellenőrzését is. A legjobb chili talaj elkészítéséhez szükséges:

 1. Chili magok
 2. Föld (például rózsaföld)
 3. Perlit és Vermikulit
 4. Tápanyagok (pl. Komposzt vagy Epsom só– és csontliszttrágyák)
 5. PH-tesztkészlet

Köszönet a fotókért: Flickr, Pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó