Chiltepin Chili: Tepin nagy forróság egy apró csomagolásban

Meglepődhet, ha megtudja, hogy a chiltepin chili valójában az Egyesült Államokban őshonos paprika. Ez az egyetlen, amely sokak számára „minden paprika anyjaként” ismert. A chiltepin chili gazdag történelemmel rendelkezik az őslakos amerikai kultúrában, és apró mérete, az intenzív (de rövid ideig tartó) erősséggel együtt egyedülálló kedvencévé tette a mai csípős paprika szerelmeseinek.

  • SHU:  50 000 – 100 000 SHU
  • Származás:  Egyesült Államok
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeño referencia: 40-szer erősebb
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  Kb. 1-2 cm hosszú
  • Íz:  füstös, földes

Ezek nagyon apró paprikák?

Igen! Valójában ónosságuk miatt gyakran madárszem paprikának hívják őket. Gyakran csak 2 cm átmérőjűek, így több chiltepin chili elfér egy normál méretű érmén. A chili sok más néven is ismert, köztük madárpaprika, chilei tepin, chiltepe és egyszerűen tepin chili.

Mennyire erős a Tepin Chili?

Ilyen kis méretre elég nagy ütést csomagolnak. Tehát légy óvatos, ha valaha is alkalmad nyílik rá, hogy néhány ilyen paprikát megkóstolj frissen. A Tepin Chili a paprika skálán 50 000 és 100 000 SHU között mozog. Ez egyenlővé teszi a thai chili paprikával és körülbelül 23-szor erősebb, mint a szokásos jalapeno .

De a Tepin Chili ereje egészen más, mint a legtöbb paprika. Hasonlítsa össze ezt egy szellempaprikával, ahol a csípősség látszólag enyhén kezdődik, és idővel intenzívebb lesz. Ez mindenképpen más élmény.

Hol termesztik a Tepin chilit?

Mint említettük, ez az egyetlen vad chili, amely az Egyesült Államokban honos. Az USA délnyugati részén és Mexikó északi részén honos. A tepin növények sokáig csak vadul nőttek. Az őslakos amerikaiak imádták ezt a chilit, és még mindig imádják. Élelmiszer-alapanyag és gyógyszer ( a növényben található kapszaicin miatt  ).

Rituálék épültek a Tepin paprika betakarítása körül – ez hozta össze a közösségeket és a családokat. Ez a fajta észak-amerikai őshonos történelem és folklór az, ami visszahozza a Tepin Chilit az élvonalba Amerikában.

Manapság a Chiltepin chili még mindig vadul nő. Az Egyesült Államokban a vadon növő régiók száma kevés – összesen 15 helyszín. 

Hogyan szokták fogyasztani a Tepin Chilit?

A napon szárított verzió sok ember kedvence – csak egy paprika kerüljön a szájába az intenzív élmény érdekében. De ne feledje, hogy ez egy csípős paprika. A paprika füstös ízű, ami nagyon egyedi a csípős chilik világában.

És bár ezek a paprikák kicsik, az emberek mégis főznek velük. A Tepin Chili szárított és friss formájukban is gyakran használják szószokkal és salsákkal. Még a fűszeres desszertekbe is bekerülnek. Sokak kedvence a Tepinnel pácolt csülök. Pácoláskor a chilit más fűszerekkel összekeverik, hogy az elképzelhető legegyedibb fűszereket hozzák létre.

Hol lehet chiltepin paprikát venni?

Nem sűrűn található élelmiszerboltban, az biztos. És még a szaküzletek sem biztos, hogy tartják őket. De mindenképpen megtalálhatja online. Itt rendelhet többek között Tepin chili vetőmagokat és szárított Tepi chili paprikát is. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó