Uborka ültetése és termesztése: Teljes útmutató

Az uborka frissítő összetevő a nyári salátához. Szeletelje az uborkát és tegye a szemére egy hidratáló maszkért, vagy pépesítse egy teljes arcmaszkhoz, amely hidratálja a bőrt. Az uborka termesztése a veteményeskertben nem olyan kihívás, mint gondolná.

Ezt a zöldséget a kezdő kertészek számára könnyű termeszteni. Amíg az uborka palánták elegendő napfényt és vizet kapnak, valamint az egész szezonban rendszeres gondozást és karbantartást kapnak, bőséges termésre számíthatunk.

A legtöbb uborkafajta bármilyen méretű kertben nő, és egy korlátozott termőterület nem okoz gondot. Ezek a növények szeretnek mászni, és nem szeretik, ha a földre kerülnek. Az uborka ráccsal történő támogatása segít megőrizni a levelek és az uborkák rothadását.

Az uborka vetőmag kétféle változatban kaphatók; bokor uborka és viking uborka.

Az uborka gyorsan növekszik, a viking fajták a legnépszerűbbek a szabad földbe vagy az üvegházakba. A bokorfajták ideálisak konténerekben történő termesztésre.

Ebben az útmutatóban mindent megadunk, amit tudnia kell az uborkanövények ültetéséről, gondozásáról és szüreteléséről.

Mikor kell ültetni az uborkát

Az uborka magot ültesse két héttel az utolsó fagy után. Az uborka palánták nagyon érzékenyek a hidegre és a fagyra, ezért ha fagyos részen él, az ültetés megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy elmúltak az utolsó fagyok.

Ha az uborkát vetőmagból akarja elindítani, akkor kiültetési dátum előtt három hétig nevelje őket beltéren. Az uborka inkább a hőszőnyeget részesíti előnyben, hogy alulról melegítse a gyökereket, utánozva a talaj talajviszonyait.

uborka ültetés
uborka ültetése – fotó: pixabay

Tippek az ültetési hely előkészítéséhez

Az uborka palánta ideális helyszínének kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a helyszín reggeltől délutánig jó napfényes legyen. Az uborkának minden nap 6-10 órás napfényre van szüksége. Ültesse őket a kert egy olyan területére, amely délután 15 órától árnyékot kap.

Győződjön meg arról, hogy a talaja megfelelő tápanyagokkal rendelkezik-e az uborka palánták növekedésének támogatásához. A legjobb eredmény érdekében készítse elő az ültetési területet a tél kezdete előtt. Adjon a talajnak egy kevés műtrágyát. Hagyja, hogy a talaj pihenjen a tél folyamán, és kora tavasszal az ön ültetési területe készen áll az uborka ültetésére.

Az uborkát olyan talajba kell ültetnie, amely jól elvezeti a vizet. Az uborka palánta nem szereti túl sok vizet. Hajlamos lehet a gyökérrothadás kialakulására. Ügyeljen arra, hogy a vegetációs időszak alatt levegőztesse a talajt: ássa körül a növény tövét, hogy lazítsa a talajt, és javítsa a vízelvezetést és a gyökerekig áramló levegőt.

Az uborka előszeretettel 6,6 és 7 közötti pH-jú talajban növekszik a legjobban. Az uborka palánta szereti a könnyű, agyagos talajban való termesztést, amely ráadásul tele van tápanyagokkal.

Tippek az uborka ültetéséhez

Az uborka ültetésekor ügyeljen arra, hogy 3 cm mélyen a talajba helyezze, egymástól 2-3 méter távolságra, sorokban. 

Ültesse uborkáit halmokba, egymástól 30-50 cm távolságra – ültessen 2-3 uborkamagot minden halomba. Miután a növények elérték a 15 cm-es magasságot, távolítson el két növényt, és adjon nekik helyet a kertben.

saját termesztésű uborka
saját termesztésű uborka – fotó: pixabay

A halom fekete műanyaggal történő bevonása nyáron megőrzi a nedvességet, télen pedig a gyökereket melegen tartja. Az ültetés befejezése után takarja le a halmot szalmával vagy talajtakaróval, hogy távol tartsa a növényektől a kártevőket.

Növekedési szakaszok és gondozás

Az uborka növekedése során több szakaszon megy keresztül, és megfelelő gondozást igényel.

 • Csírázási szakasz: Miután a vetett magok kikeltek, figyeljünk arra, hogy a talaj mindig megfelelően nedves legyen, de ne legyen túl vizes, mert ez rothadáshoz vezethet.
 • Palánta szakasz: Ha palántákat neveltünk, a palánták ültetése után gondoskodjunk a megfelelő öntözésről és a gyenge növények támasztásáról. A palánták gyorsan növekednek, ezért rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról.
 • Végleges növekedési szakasz: Az uborka eléri a végleges növekedési szakaszát, amikor elkezdenek megjelenni az első virágai. Ekkor is folytassuk az öntözést rendszeresen, és gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról. Az uborka hajtásait rendszeresen szellőztessük meg, hogy megelőzzük a penészesedést és a betegségeket.

A gondozás során fontos figyelni az uborka tápanyag- és vízigényét. Az uborka szereti a nedves talajt, de ne legyen túl vizes, mert ez gombabetegségekhez vezethet. Rendszeresen ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát, és öntözünk, amikor szükséges. Az uborka táplálékellátását is biztosítani kell. A nitrogén, foszfor és kálium fontos tápanyagok az uborka növekedéséhez. Használjunk megfelelő műtrágyát az uborka tápanyagigényének kielégítésére.

A növényt támogathatjuk a szártámogatókkal, hogy elkerüljük a szárok letörését a nehezebb uborkák súlya alatt. Ezenkívül érdemes rendszeresen ellenőrizni a növényeket, hogy időben észleljük a betegségeket vagy kártevőket, és szükség esetén megfelelő intézkedéseket tegyünk.

Hogyan kell gondozni az uborkát

A legjobb tipp, amelyet adhatunk az uborka gondozásához, az a következetes öntözés. Az uborkának rengeteg vízre van szüksége, különösen akkor, ha meleg van.

Öntözni lehet kora reggel, hogy megakadályozzuk a lehető legnagyobb mértékű párolgást. A kora reggeli öntözés lehetővé teszi a víz beszivárgását a talajba, mielőtt a nap elpárologtatja a nedvességet.

A termés következetlen öntözése keserű ízű uborkához vezet. Ha ki akarja próbálni a talajt, hogy ideje-e öntözni, dugja az ujját egy centivel a földbe. Ha a keze nedvesnek tűnik, akkor a növényei egyelőre rendben vannak.

 • Öntözés: Az uborka szereti a nedves talajt, ezért rendszeres és mérsékelt öntözésre van szüksége. Azonban ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk túl sokáig ázni a talajt, mert az megnövelheti a betegségek kockázatát. Az optimális öntözési időpontot és gyakoriságot a talaj nedvességi szint és az időjárási körülmények alapján határozzuk meg. A legjobb, ha reggel vagy este öntözzük az uborka növényeket, hogy minimalizáljuk a párolgást és csökkentsük a vízpazarlást.
 • Tápanyagellátás: Az uborka intenzív növekedése során nagy mennyiségű tápanyagra van szüksége. Rendszeresen trágyázzuk a talajt, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást. Használjunk szerves trágyát vagy komposztot az uborka számára fontos tápanyagok (pl. nitrogén, foszfor, kálium) pótlásához. Az uborka különösen nagy mennyiségű káliumot igényel a virágzás és terméshozatal során.
 • Növénytámasztás: Az uborka növények hajlamosak kúszni és mászni, ezért fontos, hogy megfelelő növénytámasztást biztosítsunk számukra. Használjunk növénytámasztó hálót, oszlopokat vagy rudakat az uborka növények támasztására és segítsünk nekik megfelelő irányba növekedni. Ez segít a levelek szellőzésében, csökkenti a betegségek kockázatát és megkönnyíti a termést.
 • Gyomirtás: Az uborka termesztése során rendszeresen távolítsuk el a gyomokat a növények körül. A gyomok versenyeznek az uborka növényekkel a víz, tápanyag és fényért, és csökkenthetik a terméshozatot. Használjunk mulcsot vagy kézi gyomlálást a gyomok elleni védekezésre.

Az uborka betegségei és kártevői

Az egész szezonban figyeljen az uborkabogarakra és a levéltetvekre. Ezek a kártevők gyorsan elpusztíthatják az uborka termést. Ha mégis inváziót észlel, permetezze növényeit természetes szerves peszticiddel.

Ha úgy találja, hogy az uborkanövényei későn hoznak gyümölcsöt, akkor valószínűleg ez a betegség a gond. Az uborka palántákat érintő leggyakoribb betegségek közé tartozik a lisztharmat, amely inkább esős, hideg éghajlaton jelenik meg.

A kénégető tartása az üvegházban vagy a növények kezelése kénalapú gombaölővel a legjobb megoldás a penész elpusztítására, mielőtt az tönkretenné a termését.

Növényei esetleg nem is teremnek gyümölcsöt beporzási probléma miatt. Egyes uborkafajták megkövetelhetik, hogy hím és nőstény növények is jelen legyenek a kertben, hogy megtermékenyítsék a nőstényt, és hogy a növény uborkát hozzon.

A női virágok azok a virágok, amelyeknek a szár töve körül apró, uborka alakú domborulatok vannak, amelyek végül uborkává válnak. A hiánya a növényen a hideg hőmérsékletnek, az esőnek vagy egyes kémiai rovarölő szereknek is köszönhető.

Gyakori betegségek és kártevők az uborka termesztése során:

 • Peronoszpóra: Ez egy gombás betegség, amely a leveleken barna foltokat okoz, majd a levelek összezsugorodnak és leesnek. Az időben történő kezelés fontos a peronoszpóra ellen, mivel gyorsan terjed és képes jelentős károkat okozni az uborkanövényeken. Használjunk megfelelő gombaellenes szereket, és rendszeresen ellenőrizzük a növényeket.
 • Levéltetű: Ez egy gyakori kártevő az uborka termesztésében, amely a leveleken és a szárakon telepszik meg, és szívja ki a növény nedveit. A levéltetűk gyorsan szaporodnak, és súlyos károkat okozhatnak az uborka növényeken. Használjunk természetes vagy kémiai rovarirtószereket a levéltetűk elleni védekezésre, és rendszeresen ellenőrizzük a növényeket.
 • Fuzáriumos szárfonás: Ez egy másik gombás betegség, amely az uborka szárát támadja meg, gyengíti a növényt és gátolja a terméshozatot. Az időben történő észlelés és a fertőzött részek eltávolítása fontos a fuzáriumos szárfonás elleni védekezésben.
 • Kukoricabogár: Ez egy gyakori kártevő az uborka termesztésében, amely a leveleken és a virágokon támad. Az uborka növényeket lecsipegeti, és a virágzásra és terméshozatalra gyakorolt hatása jelentős lehet. Használjunk természetes vagy kémiai rovarirtószereket a kukoricabogár elleni védekezésre.

Tipp: Az uborka termesztése során alkalmazzunk megelőző intézkedéseket, mint például a megfelelő tápanyagellátás, megfelelő növénytávolság és jó levegőáramlás, hogy csökkentsük a betegségek és kártevők kockázatát.

Tippek az uborka szüretelésére

Amikor az uborka teremni kezd, ne hagyja, hogy túl nagyok legyenek, mielőtt megkezdené a szüretelést. A nagy uborka keserű lesz. 

Az uborka minden reggel szüretelést igényel, különben fennáll annak a veszélye, hogy az uborka a földre hull. A földön lévő gyümölcsök egyik napról a másikra elrothadnak, tönkretéve az uborkát, miközben a kártevőket vonzza a terméshez.

uborka ültetés utáni szüret

Ne hagyja, hogy az uborkája megsárguljon, különben a mag kemény és keserű lesz a gyümölcs belsejében. Késsel szüretelje és vágja le a szárát. Kerülje el, hogy lehúzza őket a tőről, mert ez károsítja a növényt. A növényeket folyamatosan szedni kell, hogy teremjenek.

Az uborka szüretelésekor a következőket kell figyelembe venni:

 • Megfelelő érettségi állapot: Az uborkát akkor kell betakarítani, amikor az megfelelő méretű, szép zöld színű és kemény tapintású. Az érett uborka közepes vagy nagyobb méretű lehet, attól függően, hogy milyen céllal használjuk fel.
 • Vágás: Az uborkát érdemes éles kerti ollóval levágni a szárától, hogy ne sérüljön meg a növény és a további szárítástól, fertőzéstől védve legyen.
 • Gyakoriság: Az uborkát rendszeresen szüreteljük, amint eléri a megfelelő érettségi állapotot. Ne hagyjuk az uborkákat túl sokáig a növényen, mert ez könnyen vezethet az uborkák túl nagyra növekedéséhez, keserű ízűvé válásához, valamint az új virágok és termések kialakulásának csökkenéséhez.
 • Tárolás: Az uborkákat frissen fogyaszthatjuk, vagy hűtőben is tárolhatjuk néhány napig. Csomagoljuk be őket műanyag fóliába vagy tárolózacskóba, hogy megőrizzék frissességüket és nedvességüket. Az uborkát ne tároljuk együtt más gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, mert az etilén kibocsátása miatt könnyen hajlamos a romlásra.
 • Szárítás: Ha szeretnénk hosszabb távon tárolni az uborkát, akkor száríthatjuk is. Az uborka szeleteket egyenletesen helyezzük el szárítórácsokon vagy tiszta, szellős helyen, és hagyjuk őket száradni. Ezután tároljuk hermetikusan zárt tartályokban vagy zacskókban.

Tippek az uborka tárolásához

Az uborka leszedése után csomagolja szorosan műanyag csomagolásba, hogy megőrizze frissességét. Tárolja őket hűtőszekrénye hidegebb fiókjában 10 napig. Az ezen a ponton túli uborka közepesen elázik.

A legjobb megoldás az, ha pácoljuk a maradékot. Az uborka pácolása akár egy évig is megőrzi.

Utolsó tippek az uborka ültetéséhez

A legenda szerint, ha az uborkát sötétben ülteti kertjébe, május első napján, mielőtt a nap felkelne, egyetlen kártevő sem eszi meg a termését. A mese szerint viselnie kell a pizsamáját is.

Ha uborkát termeszt, fontolja meg a kapor ültetését a termése köré – ez az ideális társnövény.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó