Uborka ültetése és termesztése: Teljes útmutató

Az uborka frissítő összetevő a nyári salátához. Szeletelje az uborkát és tegye a szemére egy hidratáló maszkért, vagy pépesítse egy teljes arcmaszkhoz, amely hidratálja a bőrt. Az uborka termesztése a veteményeskertben nem olyan kihívás, mint gondolná.

Ezt a zöldséget a kezdő kertészek számára könnyű termeszteni. Amíg az uborka palánták elegendő napfényt és vizet kapnak, valamint az egész szezonban rendszeres gondozást és karbantartást kapnak, bőséges termésre számíthatunk.

A legtöbb uborkafajta bármilyen méretű kertben nő, és egy korlátozott termőterület nem okoz gondot. Ezek a növények szeretnek mászni, és nem szeretik, ha a földre kerülnek. Az uborka ráccsal történő támogatása segít megőrizni a levelek és az uborkák rothadását.

Az uborka vetőmag kétféle változatban kaphatók; bokor uborka és viking uborka.

Az uborka gyorsan növekszik, a viking fajták a legnépszerűbbek a szabad földbe vagy az üvegházakba. A bokorfajták ideálisak konténerekben történő termesztésre.

Ebben az útmutatóban mindent megadunk, amit tudnia kell az uborkanövények ültetéséről, gondozásáról és szüreteléséről.

Mikor kell ültetni az uborkát

Az uborka magot ültesse két héttel az utolsó fagy után. Az uborka palánták nagyon érzékenyek a hidegre és a fagyra, ezért ha fagyos részen él, az ültetés megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy elmúltak az utolsó fagyok.

Ha az uborkát vetőmagból akarja elindítani, akkor kiültetési dátum előtt három hétig nevelje őket beltéren. Az uborka inkább a hőszőnyeget részesíti előnyben, hogy alulról melegítse a gyökereket, utánozva a talaj talajviszonyait.

uborka ültetés
uborka ültetése – fotó: pixabay

Tippek az ültetési hely előkészítéséhez

Az uborka palánta ideális helyszínének kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a helyszín reggeltől délutánig jó napfényes legyen. Az uborkának minden nap 6-10 órás napfényre van szüksége. Ültesse őket a kert egy olyan területére, amely délután 15 órától árnyékot kap.

Győződjön meg arról, hogy a talaja megfelelő tápanyagokkal rendelkezik-e az uborka palánták növekedésének támogatásához. A legjobb eredmény érdekében készítse elő az ültetési területet a tél kezdete előtt. Adjon a talajnak egy kevés műtrágyát. Hagyja, hogy a talaj pihenjen a tél folyamán, és kora tavasszal az ön ültetési területe készen áll az uborka ültetésére.

Az uborkát olyan talajba kell ültetnie, amely jól elvezeti a vizet. Az uborka palánta nem szereti túl sok vizet. Hajlamos lehet a gyökérrothadás kialakulására. Ügyeljen arra, hogy a vegetációs időszak alatt levegőztesse a talajt: ássa körül a növény tövét, hogy lazítsa a talajt, és javítsa a vízelvezetést és a gyökerekig áramló levegőt.

Az uborka előszeretettel 6,6 és 7 közötti pH-jú talajban növekszik a legjobban. Az uborka palánta szereti a könnyű, agyagos talajban való termesztést, amely ráadásul tele van tápanyagokkal.

Tippek az uborka ültetéséhez

Az uborka ültetésekor ügyeljen arra, hogy 3 cm mélyen a talajba helyezze, egymástól 2-3 méter távolságra, sorokban. 

Ültesse uborkáit halmokba, egymástól 30-50 cm távolságra – ültessen 2-3 uborkamagot minden halomba. Miután a növények elérték a 15 cm-es magasságot, távolítson el két növényt, és adjon nekik helyet a kertben.

saját termesztésű uborka
saját termesztésű uborka – fotó: pixabay

A halom fekete műanyaggal történő bevonása nyáron megőrzi a nedvességet, télen pedig a gyökereket melegen tartja. Az ültetés befejezése után takarja le a halmot szalmával vagy talajtakaróval, hogy távol tartsa a növényektől a kártevőket.

Hogyan kell gondozni az uborkát

A legjobb tipp, amelyet adhatunk az uborka gondozásához, az a következetes öntözés. Az uborkának rengeteg vízre van szüksége, különösen akkor, ha meleg van.

Öntözni lehet kora reggel, hogy megakadályozzuk a lehető legnagyobb mértékű párolgást. A kora reggeli öntözés lehetővé teszi a víz beszivárgását a talajba, mielőtt a nap elpárologtatja a nedvességet.

A termés következetlen öntözése keserű ízű uborkához vezet. Ha ki akarja próbálni a talajt, hogy ideje-e öntözni, dugja az ujját egy centivel a földbe. Ha a keze nedvesnek tűnik, akkor a növényei egyelőre rendben vannak.

Az uborka betegségei és kártevői

Az egész szezonban figyeljen az uborkabogarakra és a levéltetvekre. Ezek a kártevők gyorsan elpusztíthatják az uborka termést. Ha mégis inváziót észlel, permetezze növényeit természetes szerves peszticiddel.

Ha úgy találja, hogy az uborkanövényei későn hoznak gyümölcsöt, akkor valószínűleg ez a betegség a gond. Az uborka palántákat érintő leggyakoribb betegségek közé tartozik a lisztharmat, amely inkább esős, hideg éghajlaton jelenik meg.

A kénégető tartása az üvegházban vagy a növények kezelése kénalapú gombaölővel a legjobb megoldás a penész elpusztítására, mielőtt az tönkretenné a termését.

Növényei esetleg nem is teremnek gyümölcsöt beporzási probléma miatt. Egyes uborkafajták megkövetelhetik, hogy hím és nőstény növények is jelen legyenek a kertben, hogy megtermékenyítsék a nőstényt, és hogy a növény uborkát hozzon.

A női virágok azok a virágok, amelyeknek a szár töve körül apró, uborka alakú domborulatok vannak, amelyek végül uborkává válnak. A hiánya a növényen a hideg hőmérsékletnek, az esőnek vagy egyes kémiai rovarölő szereknek is köszönhető.

Ha a legjobb eredményt szeretné elérni, a legjobb, ha a növényeit kézzel beporozza. Használjon q-tippet, és dörzsölje bele a hímvirágokba, majd terítse a pollent a nővirág közepére. Fontos megjegyezni, hogy ha bizonyos típusú hibrideket növeszt, akkor kísérő beporzó növényeket kell hozzáadnia a kertjéhez.

Tippek az uborka szüretelésére

Amikor az uborka teremni kezd, ne hagyja, hogy túl nagyok legyenek, mielőtt megkezdené a szüretelést. A nagy uborka keserű lesz. 

Az uborka minden reggel szüretelést igényel, különben fennáll annak a veszélye, hogy az uborka a földre hull. A földön lévő gyümölcsök egyik napról a másikra elrothadnak, tönkretéve az uborkát, miközben a kártevőket vonzza a terméshez.

uborka ültetés utáni szüret

Ne hagyja, hogy az uborkája megsárguljon, különben a mag kemény és keserű lesz a gyümölcs belsejében. Késsel szüretelje és vágja le a szárát. Kerülje el, hogy lehúzza őket a tőről, mert ez károsítja a növényt. A növényeket folyamatosan szedni kell, hogy teremjenek.

Tippek az uborka tárolásához

Az uborka leszedése után csomagolja szorosan műanyag csomagolásba, hogy megőrizze frissességét. Tárolja őket hűtőszekrénye hidegebb fiókjában 10 napig. Az ezen a ponton túli uborka közepesen elázik.

A legjobb megoldás az, ha pácoljuk a maradékot. Az uborka pácolása akár egy évig is megőrzi.

Utolsó tippek az uborka ültetéséhez

A legenda szerint, ha az uborkát sötétben ülteti kertjébe, május első napján, mielőtt a nap felkelne, egyetlen kártevő sem eszi meg a termését. A mese szerint viselnie kell a pizsamáját is.

Ha uborkát termeszt, fontolja meg a kapor ültetését a termése köré – ez az ideális társnövény.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.