Manzano paprika útmutató: beszerzés és felhasználás

Igazán kevés a közepesen csípős, igazi gyümölcsös chili. A legtöbbnek élénk, ropogós íze van, vagy földes ízű, gyümölcsös árnyalattal. A manzano paprika a kivételek egyike. Almaszerű formája gyümölcsösséget sejtet, frissítő citrusos ízével sem okoz csalódást. Ez a gyümölcsösség, a chili vastag falai és a csábító közepes erőssége (12 000-30 000 SHU) teszi a manzano-t kiváló salsa chilivé. Vagyis amikor megtalálod. A manzano-t nehéz lehet termeszteni a hűvös éghajlaton, az Andokon kívül, ezért Mexikón és Dél-Amerikán kívüliek számára nehéz lehet beszerezni.

  • Scoville (SHU):  12 000 – 30 000
  • Származási hely:  Dél-Amerika
  • Capsicum fajok:  Pubescens
  • Jalapeno referenciaskálán:  2-12-szer erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 3-5 cm hosszú, kerek
  • Íz:  édes, citrusos

Mennyire erős a manzano paprika?

A manzano SHU érétke teszi megkülönböztetett helyre. Legalább kétszer olyan erős, mint a jalapeno paprika, és előfordulhat, hogy akár tizenkétszer csípősebb. Fűszerességét tekintve egy vonalban van a serrano chilivel és a de arbol chilivel – döbbenetes, de a csípőssége nem nyomja el az ízt, vagy a paprika egyedi gyümölcsösségét.

Milyen ízű és hogy néz ki a manzano paprika?

Kinézete nagyon passzol a chili gyümölcsösségéhez. A „Manzano” spanyolul „almát” jelent, és – nem meglepő – a manzano egy golflabda méretű alma alakú chili paprika. Ez duplája a bolgár sárgarépapaprikának. Zöldből élénk sárgás-narancssárgává érik, néha a piros felé csúszik.

A bolgár sárgarépapaprikához hasonlóan meglepően édes a paprikaskálának ezen a szintjén. Nem olyan édes, mint egy tüzes scotch bonnet chili, de citrusos és édeskés. 

Mitől egyedi ez a chili?

Mit szólnál a szőrös levelekhez és a fekete magokhoz? A C. annum paprikafajhoz tartozó, közepesen erős chili nagy többségével ellentétben a manzano a C. pubescens faj tagja. Mit is jelent ez? A manzano növényen – akárcsak közeli rokonai, a rocoto és a peron paprika – világos bundája van, maga a chili pedig fekete magot tartalmaz. Csak a C. pubescensből származó paprika rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.

Nehéz a manzano paprikát termeszteni?

Igen, nehezebb termeszteni, mint a legtöbb más chilit. Ez a származása miatt van, mivel az Andokból származik. Ez egy chili, amely jobban bírja a hidegebb hőmérsékletet (fagy nélkül), mint szinte bármely más paprika, de a hidegebb alaphőmérsékletet is kedveli. 

Nem teljesít olyan jól magas hőmérsékletű környezetben, mint más chili. Ha magasabb hőmérsékleten próbálod termeszteni, a legjobb megoldás, ha sok árnyékot adsz a növénynek.

Hogyan használhatod a manzano paprikát?

Mint említettük, az édesség és a vastag falak kiváló salsapaprikává teszik ezt a chilit. Csípős szószokban is kiváló, és ezek a vastag falak tökéletesek a szeleteléshez és grillezéshez, mint köret. 

A pácolt manzano paprika is nagyon finom – a paprika édessége a savanyú ecet egyedi párja. És ne felejtsd el a manzano poppert – ez egy kiváló alternatíva a jalapeno popperrel szemben.

Hol lehet manzano chili paprikát venni?

Nehéz felkutatni Mexikón kívül, ahol szinte minden piacon megtalálható. Az interneten manzano paprika vetőmagot lehet találni viszont szárított formában nem kapható. Ha manzano paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó