Dorset Naga Chili: Kiemelkedően tüzes chili

Mi történik, ha a világ egyik legcsípősebb paprikájának csak a legjobb magjait választja ki és termeszti? Szuper alfaj születik. Ez a helyzet a Dorset Naga esetében. Gyakorlatilag a Naga Morich alfaja, de ereje és népszerűsége, különösen Nagy-Britanniában, helyet biztosított a Dorset Nagának a paprikakerekasztalnál. Ez egy alfaj, amelyről úgy beszélnek, mint egy külön paprikafajtáról, és megvannak az agyarai, amelyek ezt alátámasztják. Mivel a Naga Morich és a Dorset Naga is a szellempaprika unokatestvérei, mindketten a világ legcsípősebb paprikái közé tartoznak.

  • Scoville (SHU): 1 000 000 – 1 598 227
  • Jalapeno referenciaponthoz képest: 125-639-szer erősebb
  • Származási hely: Egyesült Királyság

Hogyan fejlesztették ki a Dorset Naga chilit?

Ez egy két chili rajongó története, akik álmodnak a szuperhős tökéletességről. Joy és Michael Michaud az angliai Dorsetből vásároltak egy Naga Morich chilit egy helyi szaküzletből. Ennek az eredeti Naga Morichnak a legjobb chilikből vették a magokat, és termesztették. Ugyanezt tették minden egyes új terménynél – minden alkalommal a legjobb Naga Morich hüvelyek magjait választották ki. Néhány év és többszöri teszt után megszületett a Dorset Naga, amely azóta is a régió – és az egész világ – kedvence.

Mennyire erős a Dorset Naga?

A Dorset Naga – akárcsak a Naga Morich – közeli rokona India hírhedt szellempaprikának. A Dorset Naga szelektív tenyésztése lehetővé tette a szuper erősséget amely 1 000 000 és közel 1 600 000 SHU közötti. Valamivel erősebb, mint a Naga Morich. Ráadásul a Dorset Naga ereje még lassabban alakul ki, mint a Naga Morich esetében, ami még erősebbé teszi.

A jalapeno referenciaponthoz képest a Dorset Naga legalább 125-ször erősebb (legerősebb jalapeno, legenyhébb Dorset Naga), és a legenyhébb és a legerősebb 639-szeresére is billentheti a mérleget. Könnyen a világ egyik legcsípősebb paprikája, ami azt jelenti, hogy minden óvintézkedést meg kell tenni a kezelés során – kesztyű használat kötelező.

Miben különbözik a Dorset Naga a Naga Morichtól?

A különbségek aprók. Valóban, ha kettőt egymás mellé teszünk, nehéz lenne megkülönböztetni őket egymástól. A Dorset Naga héja valamivel simább, a chili falai pedig valamivel vastagabbak és lédúsabbak.

Ezen túlmenően az ízek, a forma és a méret közel azonosak. Ez egy édes paprika (mint a szellempaprika), virágos gyümölcsösséggel. Úgy néz ki, mint egy szellempaprika, kissé rosszabb színnel – 5-8 cm hosszú és zöldről pirosra érik.

Hogyan használhatod a Dorset Naga chilit?

A szuper-csípős szószok és pácok jó kiindulópont. Az édesség és a lassú égés lehetővé teszi, hogy az igazi íz beinduljon az erős lángoló érzés előtt, és szószba keverve segít felhígítani az őrült intenzitást. Egy szelet is elegendő csípősséget biztosít a levesekhez, pörköltekhez és édes curry-hez. Ez egy extrém chili, az biztos, így a Dorset Nagával készült ételeket a lehető legnagyobb körültekintéssel kell elkészíteni.

Hol lehet Dorset Naga chili paprikát rendelni?

A szellempaprikát sokkal könnyebb megtalálni elterjedése miatt. Az Egyesült Királyságban, ahol népszerű a Dorset Naga, tekintse meg Joy és Michael Michaud Sea Spring Seeds webhelyét. A chili mögött álló csapat weboldalát. Sajnos Európába a rendelés már nem lehetséges, igy hazai kereskedőktől lehet beszerezni ezt a chili fajtát. Ha Dorset Naga chili paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó