Hatch Chili Paprika útmutató: beszerzés és felhasználás

Egy csomó nagyszerű fűszer származik egy új-mexikói kis faluból. Hatch városa (lakossága ~1600) és a Hatch Valley régió ad otthont a piacon a leginkább áhított chilipaprikáknak. A Hatch paprika néven ismert chili több, mint egyetlen fajta. Valójában a „Hatch chilik” cím alá tartozó alfajták széles választéka áll rendelkezésre, ami a Hatch paprika széles skáláját kölcsönzi az enyhe és közepes erősségű (1000-8000 SHU) között. A Hatch chili paprika határozottan a chilifejű chili – korlátozott elérhetősége és egyedi íze, valamint az őket körülvevő gazdag történelem és kultúra teszi a Hatch chili paprikát a paprikaskálán áhított drágakővé.

  • Scoville (SHU):  1000 – 8000 (néhány még erősebb)
  • Származási hely:  Egyesült Államok
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  3-szor enyhébb vagy egyenlő
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 10-15 cm hosszú (néhány hosszabb), elvékonyodott, ívelt
  • Íz:  vajas, földes

Mi az a Hatch chili?

A válasz erre más, mint bármely más típusú chili paprika a piacon. A Hatch chili az új-mexikói paprikafajták neve, amelyeket kifejezetten a Hatch Valley régióban termesztenek. Ezek olyan chili törzsek, amelyeket az Új-Mexikói Állami Egyetem bő egy évszázada termesztett és keresztezett.

Ez az általános „Hatch” név sok paprikaméretet takar. Ezek hosszú paprikák, de 10-15 cm-től egészen a 25 cm hosszúságig láthatók. A fiatal paprika zöld színben indul, és vörös árnyalatúvá érik. A Hatch chili alakja és színe nagyon hasonlít rokonához, az Anaheim paprikához, amelyet először Kaliforniában termesztettek egy Hatch paprika törzsből.

Mennyire erős a Hatch chili?

A Hatch chili sokféle változata miatt a Scoville-skálán széles tartományt fed le. Némelyik enyhe, az Anaheim vagy Poblano paprikához hasonló erősség (körülbelül 1000-1500 SHU); mások elérhetik egy Serrano erejét (8000+ SHU). A közepes ereje közel azonos a Jalapeno paprika erejével, valahol a 2000-4000 SHU tartományban.

Milyen ízű?

Az íze valami legenda. Az emberek a Hatch chili egyedi ízére esküsznek – jelentős számú követője van a fűszeres ételek rajongói körében. A Hatch paprika földesebb ízű, mint a hasonló chili, mint pl. az Anaheim. Ez a hegyvidéki területből és a gazdag tápanyagú talajból származik, ahol termesztik. Grillezéskor a Hatch chili vajszerű ízt kölcsönöz, amelyet kedvelnek. Valójában a sült Hatch chili vajas füstös illata és íze olyasvalami, amit az emberek messze földön szeretnek (Hatch fesztivál).

A friss chili nyersen fogyasztható, de vastag héja, húsos falai és rövid tenyészideje miatt gyakran grillezik/füstölik. Ráadásul méretüknél fogva kiváló töltöttpaprikát készítenek belőlük.

Hol lehet Hatch chili paprikát venni?

Nos, ez a chili körüli misztikum másik jelentős része. A paprika termesztési időszaka nagyon rövid – körülbelül hat hétig tart minden év augusztus végén és szeptemberben. Ez az egyik oka annak, hogy a füstölést oly gyakran ezekkel a paprikákkal végzik. Az emberek megsütik, majd lefagyasztják, hogy egész évben használják.

Hatch városában minden évben megrendezik az egyik legnépszerűbb chili fesztivált, ahol a Hatch chili szezont ünneplik. Korábban az volt a helyzet, hogy az új-mexikói régión kívül szinte lehetetlen volt friss Hatch chilipaprikát találni, de a csúcskategóriás élelmiszerboltoknak köszönhetően ez megváltozott. Konzerv és porított Hatch paprikát találhat egész évben az üzletekben és az online kereskedőkön keresztül Ha Hatch paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó