Paprikának szükséges hőmérséklet

A paprika szereti a meleget, de milyen hőmérsékleten érzi igazán jól magát egy Capsicum növény? A tökéletes hőmérséklet a növény típusától és fázisától függ? A chili számára több hőmérséklet is fontos. Például éjszakai és nappali hőmérséklet is fontos függetlenül attól, hogy a magok csíráznak, vagy a növény növekedési fázisban van. Ezen kívül fontos egy megfelelő földhőmérséklet.

Paprika csírázási hőmérséklete

Az optimális csírázási hőmérséklet kérdésére a legegyszerűbb megoldás egy hőmérséklet-érzékelő használata. 22 °C és 26 °C között van minden Capsicum fajnál az ideális hőmérséklet. Ha az üvegházát ennek megfelelően állítja be, több chili mag csírázik, mint 20 °C alatti hőmérsékleten. Természetesen sokkal gyorsabban is csíráznak.

Egyes, különböző fokú vizsgálatok során a következő eredményre jutottak: 18 °C-on három hét múlva a palánták fele csírázott ki. 22 °C-on már kilenc nap elteltével ugyanazt az eredményt érték el. Összességében a csírázási arány 20 nap után körülbelül 75% volt. A nem olyan nehezen beszerezhető magok esetében ez teljesen elegendő. A megszokott 10 mag helyett inkább kétszer annyit ültessünk, és korán kiválogatjuk a beteges palántákat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyes növények egyszerűen nem akarnak növekedni. Ne legyen túl szomorú, ha egyik vagy másik növényt ki kell válogatni. A chilitermesztőknek viszont néha a szívükhöz nőnek a kicsikék. A termelő különösen örül, ha egy ilyen növény két év után egy pár darab paprikát hoz. Természetes, hogy nagyobb termést csak erős chilis növényekről lehet begyűjteni. De már a csírázás során is látható különbség a különböző fajok között.

Növekedési fázisban

A meleg iránti szükség aligha különbözik jobban a Habanero és a Rocoto fajták között. A Habanero vadon nő a Karib-térségben és az Amazonas medencéjében. Itt a napi 30 °C-os hőmérséklet normális. Éjszaka ritkán 19 °C alatt van. Ezen a ponton szeretnénk megemlíteni a magas, körülbelül 70%-os páratartalmat is.

Másképp néz ki a Rocoto származási helyén. A nappali hőmérséklet ritkán emelkedik napközben 15° fölé, éjszaka pedig 8° körülire csökken. Sok elismert Capsicum pubescens termesztő rámutat arra, hogy a szőrös növényeknek világos hőmérsékleti gradiensre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat.

A Capsicum annuum és a frutescens szereti a meleget, de a fajon belüli követelmények nem értelmezhetők ilyen pontosan. Az eredeti elterjedési területen Mexikóban eltérő éghajlati viszonyok uralkodnak. A trópusi erdőktől a sztyeppszerű vidékekig. Gondoljunk csak a Lipstick-re vagy a Tabasco Chilire, ellentétben a Prairie Fire-el.

Minél közelebb hozza növényeit a helyi éghajlathoz, annál kényelmesebben fogja magát érezni pártfogoltja. Ezt általában teljes terméssel hálálják meg növények.

Minimális hőmérséklet

A Capsicum annuum esetében van egy 16 °C-os küszöb, amelynél a chili lassan leáll. Az állandóan meleg, 26 °C körüli környezet ideális. Úgy tűnik, hogy a plusz 20 °C hőmérséklet van a legjobb hatással a növekedésre. Az állandóan 6 °C-os talaj alatti és talajfelszíni hőmérséklet elkerülhetetlenül hidegkárosodáshoz vezet. A virágok és a levelek ezután lehullanak. A Capsicum frutescens szükségletei nagyon hasonlóak az annuumhoz.

A Capsicum pubescens 20 °C-on megbízhatóan csírázik, majd 20-28 napra van szüksége ahhoz, hogy kinőjön a talajból. Ez az egyetlen chili faj, amely elviseli az enyhe fagyot. Egyes példányok esetében a -5 °C-ról beszélnek. 

A Capsicum baccatum valahol az annuum és a pubescens között helyezkedik el. Ez nem is csoda, hiszen a chili gyökerei a mai Peru területén nyúlnak vissza. A „bogyószerű” növények olyan régióból származnak, ahol gyakori a 20 és 30 ° közötti hőmérséklet. Itt számos erős hatás van a hőmérsékletre és az éghajlatra. Lényegében a gigantikusan magas hegyek és a Csendes-óceán a maga áramlataival. Egyes perui régiókban az időjárás alig ingadozik. Az állandó 20 °C teljesen normális. Ritkán van 15 °C-nál hűvösebb idő.

A Capsicum chinense szereti a meleget. Cayenne város környékén a nappali hőmérséklet 30 °C a normális. 33 °C felett azonban, negatívan befolyásolná a beporzást. Éjszaka ritkán lesz 23 Celsius-foknál hidegebb.

Beporzás

Észrevette már, hogy magas éjszakai hőmérsékleten a virágok kicsik? Ezzel szemben minél alacsonyabbak, annál nagyobbak a chili virágai. 14 °C alatt gondok vannak a beporzással. A benne lévő virág női nemi szervei nem tudnak jól kinyílni, ha túl hideg van.

Helyszín

Nyáron a déli fekvésű házfal jó hely a kertben. A fal tárolja a nap melegét és éjszaka igy itt melegebb van.

Az üvegház is jó hely a chili termesztésére. De itt arra kell ügyelni, hogy ne legyen túl meleg. A forró nyári hónapokban a legjobb az üvegház 10%-át árnyékolni.

Kb. 32°C-tól kb. 10%-kal kisebb chilipaprikára kell számítani. Legkésőbb 38 °C-tól szükséges szellőztetni. 

Köszönet a fotókért: libershot

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg?

Iratkozz fel és elküldjük neked a legújabb cikkeket, receptek és kuponkódokat, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatsz a kereskedőknél!

Videó