Puya Paprika – Több, mint egy guajillo-helyettesítő…

Míg Mexikóban könnyen megtalálható, a Puya paprika (más néven pulla paprika) máshol nem olyan egyszerű megtalálni. Talán azért, mert a Puya paprika sok közös vonást mutat népszerűbb unokatestvérével, a Guajillo Paprikával. De sokkal több van a Puya paprikában, mint, hogy csak Guajillo paprika helyettesítőként tartanánk számon.

Gyorsan érezhető közepes erősség jellemzi – kétszer akkora, mint a Guajilloé – és egy finom gyümölcsösség biztosítja a Puya paprikának a maga egyedi étkezési élményét. Ez a gyümölcsösség, cseresznye árnyalatokkal tartja rabul a Puya rajongóit. Fűszerként a Puya paprika nagyon sokoldalú – gyakran használják a gyümölcsös-paprikás fűszerként a mártásoktól a burritókig és a pizzákig.

  • SHU:  5000 – 8000 SHU
  • Származás:  Mexikó
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referencia:  Közel egyenlő
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  3-4 cm hosszú, szárított
  • Íz:  édes, gyümölcsös, kesernyés

Mennyire erős a Puya paprika?

Az 5000–8000 SHU mellett a puya közel azonos Jalapeno paprikával. Egyesek a Serranoszerű fűszerességgel és ízzel hasonlítják össze (10 000 – 23 000 SHU), de a Puya nem egészen ezen szinten van.

Az unokatestvéréhez – a Guajillo paprikához – képest a fűszerességi különbség sokkal drasztikusabb. A Guajillók 2500 és 5000 SHU között mozognak, így a lehető legerősebb Guajillo olyan erős lesz, mint a lehető legenyhébb Puya. Jellemzően a Puya paprika megduplázza a Guajillos erejét, és azok számára, akik szeretik a kicsit több csípősséget, ez a Puya egyik fő vonzereje.

Hogyan néz ki a Puya paprika?

A puya chilit általában szárítva használják, ezért későn szüretelik. Ez a gazdag bíborvöröshöz hasonló színű, szinte a lilás színig elmegy. Szárítva a Puya paprika lapos és kissé ívelt, 10-14 cm hosszú. Hasonló megjelenésű, mint a Guajillo (bár a Guajillo általában nagyobb).

Milyen íze van a Puya paprikának?

Az íz a Puya paprika fő vonzereje. Finom gyümölcsössége van – egy kis cseresznye és egy kis ánizs beütéssel. Édesebb, mint a Guajillo paprika édes áfonya és teaszerű íze. Ez egy olyan íz, amely jól illeszkedik sok ételhez, és valójában önmagában is jó, mint ízfokozó.

Hogyan használhatja ezeket a paprikákat?

Bárhol használná Guajillo paprikát, használhat Puyát is. Ide tartoznak a mexikói mártások.

Mivel a Puya paprikát tipikusan szárítva használják, általában pelyhekbe és porba pépesítve vagy kockákra vágva használják. Ezekben a formákban a Puya nagyon sokoldalúvá válik. Használhat Puya pehelyt vagy port levesekben, pörköltekben és mártásokban. Egy kis adag is merész csípősséget adhat bármely ételnek. Jól használható halakkal, baromfival és marhahússal, és nagyon népszerű burritók, enchiladák és pizzák ízesítésére.

A desszertek is finomak egy kis Puya porral. A chili édessége jól illeszkedik gyümölcsalapú, vaníliás és csokoládé desszertekhez.

Hol lehet Puya paprikát venni?

Ez egy népszerű chili paprika. Bár nem olyan fajta, amelyet általában egy kis helyi élelmiszerboltnál talál. A legjobb megoldás lehet a Puya paprika mag online vásárlása. Itt rendelhet többek között Puya chili vetőmagokat és szárított Puya paprikát. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó