Mivel helyettesíthető a savanyúkáposzta?

A savanyú káposzta nem csak egy hot dog feltét, hanem egy hagyományos közép-európai fűszer is. Ez a klasszikus kolbászkísérő olyan összetett savanyúságot ad, amely tökéletesen kiegészíti a sertéshúst. Ha nem fér hozzá, és szüksége van egy ételhez, próbálja ki az alábbi savanyú káposzta-helyettesítők egyikét.

A legjobb megoldás: Készítsen saját savanyú káposztát

A káposzta az egyik könnyebben savanyítható zöldség, így ha a savanyú káposztáról van szó, akkor van néhány lehetőség. Ha sietsz, próbáld meg a káposzta gyors savazását. Ez pontosan úgy működik, mint bármely más zöldségnél. Kezdje a káposztalevelek apróra aprításával. Ezután meg kell főzni a felaprított káposztát sós vízben, ecetben és sóban. Addig főzzük, amíg a káposzta az erjesztett savanyú káposztához hasonló állagot és kinézetet nem kap.

Ha van időd, kipróbálhatod a savanyú káposzta hagyományos módon történő elkészítését. A klasszikus módszer a káposzta sóval történő erjesztése, amely segít a közép-európai savanyú káposzta íz- és tápanyagprofiljának megfelelő eredmény elérésében.

Ha ilyen módon savanyú káposztát szeretne készíteni, akkor ezt a folyamatot legalább három héttel azelőtt el kell kezdenie, hogy a savanyú káposztát felhasználná. Ne feledje, hogy a klasszikus savanyú káposzta otthoni elkészítéséhez oda kell figyelni, hogy ne szennyeződjön olyan mikrobákkal, amelyek nagyon megbetegedhetnek.

Egy tisztességes második választás: Kimchi

A kimchi – a híres koreai savanyú káposzta – előállításához használt tejsavas fermentáció hasonló a savanyú káposzta előállításához. Mindkét káposzta savanyúsággal a baktériumok és az erjesztés megőrzi a káposztában lévő cukrot, és savanyú ízt kelt. A hasonló folyamatok miatt számíthat arra, hogy a kimchi megosztja az egészségügyi előnyeit a savanyú káposztával. Ugyanolyan probiotikus hatást érhet el mindkettő.

A kimchit évszázadok óta készítik, és köretként és fűszerként is használják a koreai konyhában. Míg a legismertebb kimchi forró, vannak enyhék, amelyek jobb európai savanyú káposzta helyettesítők lehetnek.

Az enyhe kimchi nem biztos, hogy mindenhol elérhető. A csípős chili paprikás fajtát gyakrabban látni. Vegye figyelembe azt is, hogy bár a kimchi sok ízben osztozik a savanyú káposztával, a kimchi jellemzően savanyúbb és sósabb, mint a savanyú káposzta. Ezenkívül másfajta káposztát használnak a kimchi készítéséhez. A savanyú káposztát általában zöld vagy vörös káposztával, míg a kimchit napa káposztával készítik, de sok más termékkel is elkészítheti, beleértve a gyökérzöldségeket és fűszernövényeket.

Egy csipetnyiben: Kapros savanyúság

A kapros savanyúságból hasonló savanyúságot, erjesztett ízt kaphatunk, mint a savanyú káposztából. Ugyanazok a Lactobacillus baktériumok, amelyek a savanyú káposzta ízéért és tápértékéért felelősek, részt vesznek a kapros savanyúság erjesztésében. Nemcsak minden olyan alkalmazásban használható, amelyhez savanyú káposzta szükséges, de viszonylag könnyen megtalálhatóak is.

A savanyú káposzta helyettesítőként való felhasználásával az a probléma, hogy nem úgy néz ki, mint a savanyú káposzta, és nem lesz ugyanolyan az állaga.

Egyéb alternatívák

A pácolt banánpaprika egy másik híres savanyúság, amely sokat adhat abból, amit a savanyú káposzta nyújt. Savanyúak, enyhék, és sok azonos ételhez használhatók. Ha az Egyesült Államokban tartózkodik, a legtöbb élelmiszerboltban megtalálhatja őket.