Ponzu szósz: japán puncsecet

A ponzu szószt néha egyszerűbben ponzunak nevezik. Feltételezhető, hogy abból az időszakból származik, amikor a Holland Kelet-Indiai Társaság Japánban kereskedett, ami az 1600-as években lehetett. A hollandok kizárólagos jogokkal rendelkeztek Japánban a 17. századtól a 19. század közepéig. Egyes történészek úgy vélik, hogy a Worcestershire szósz a ponzu szósz megismétlésére tett kísérlet.

A ponzu szószt fűszerként és pácként használják. Általában a semmiből készítik, mivel az összetevők nem tárolhatók, de vannak kereskedelmi forgalomban kapható változatok.

A ponzu név valójában egy összetett szó, amely két holland szóból áll. A Pon azt jelenti, hogy puncs , a su pedig ecetet , így a szósz neve szó szerint puncsecet.

Ponzu szósz íz profil

A Ponzu mirinből vagy szakéból, rizsborecetből és bonito pehelyből, valamint kombuból és citrusléből áll. A citruslé sokféle gyümölcsből származhat, beleértve a citromot is, de a leghagyományosabb a yuzu. Egyes nyugati szakácsok megpróbálták kombinálni a grapefruitot és a citromot, hogy lemásolják a yuzu ízét.

A bonito pehely és a kombu ugyanúgy sósságot és umamit biztosítanak, mint a szardella a Worcestershire szószban. A bor, az ecet és a citruslé édes és fanyar jegyeket kölcsönöz egy kis keserűséggel. Az összetevők sokféle íz-szélsőséget fednek le, ami egy összetett ízprofilú szószhoz vezet.

A ponzu szósz egészségügyi előnyei

A kereskedelemben kapható ponzu szósz nem jó tápanyagforrás, kivéve a nátriumot, amelyre a szervezetnek nagyon kis mennyiségben van szüksége. Ennek ellenére van néhány fontos előnye, mivel segíthet az olyan állapotok kezelésében vagy megelőzésében, mint:

  • Elhízás: A Ponzu szósz nem tartalmaz zsírt, és csak kis mennyiségű cukrot tartalmaz adagonként, ami azt jelenti, hogy hatékony módja annak, hogy ízesítsd az ételt anélkül, hogy több kalóriát adnál hozzá.
  • Magas koleszterinszint: A ponzu szósz nem növeli a koleszterinszintet, mivel nem tartalmaz olyan telített zsírokat, amelyek magas koleszterinszintet eredményeznek. Az alacsony koleszterintartalmú étrend hasznos része.
  • Cukorbetegség: Egy adag ponzu szószból kis mennyiségű cukrot kap, de ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy jelentősen megnövelje a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Egészségügyi problémák

A ponzu szósz jelentős mennyiségű nátriumot tartalmaz. Egy 1 oz-os adag a napi ajánlott mennyiség körülbelül 1/4-ét adja. A túlzott só az étrendben megemelheti a vérnyomást, és több munkát eredményezhet a szívében, ami növeli a szívroham kockázatát. A túl sok só károsíthatja a vesét és a csontokat is.

Gyakori felhasználások

Gyakran használják a shoyu (szójaszósz) mellett a ponzu shoyu nevű mártogatós szósz készítésére, amelyet gyakran shabu-shabuval vagy sashimivel tálalnak. Vannak, akik a shoyu és a ponzu szósz keverékét ponzu szósznak nevezik, ami zavart okozhat.

A Ponzu szósz nyugati alkalmazásokban is működik – ugyanúgy használhatja, mint a Worcestershire szószt. Használja steak szószként vagy barbecue szószban. Salátaöntetekben és ceviche-ben kiváló.