Hogyan és mikor kell öntözni a chili paprikát?

Ha szereted a paprika termesztését, valószínűleg már feltetted ezt a kérdést: „Milyen gyakran kell öntöznöm a chilit? Ne aggódjon, nem csak Ön teszi fel ezt a kérdést. Ha információra van szüksége a chili termesztésével kapcsolatban, olvassa el a „ Hogyan lehet chili paprikát termeszteni” című bejegyzést.

Ebben a bejegyzésben megismerheti a chili paprika öntözését. Pontosabban:

  • Hogyan öntözzük a chili paprikát
  • Mikor kell öntözni a chili palántát
  • Ha a chilinek sok vízre van szüksége

A chili paprika öntözése:

A chili növényeknek sok vízre van szükségük?

A beltéri kertészek gyakori problémája a paprika termesztése során a túlzott öntözés. A chili gondozásának egyik módja az, ha elegendő vízzel tartja anélkül, hogy sok vizet.

Valójában a chili paprikának sokkal kevesebb vízre van szüksége, mint azt az emberek gondolják. Például a túl sok víz akadályozhatja a növény növekedését. Ezenkívül lemossa a tápanyagokat, és növeli annak kockázatát, hogy a növények kártevőkkel és betegségekkel fertőződjenek meg.

Most elgondolkodhat azon, hogy meddig élhet egy chili víz nélkül? A chili természetes környezete száraz és meleg, és ezeken az éghajlatokon nem mindig áll rendelkezésre víz. Ez azt jelenti, hogy a paprika sokáig bírja víz nélkül.

Úgy tűnik, hogy a növény beteg, de miután vizet kapott, gyakran gyorsan helyreáll. Ha növényeit elszáradtnak találja, ne aggódjon, csak öntözze vízzel, és hamarosan meggyógyulnak!

A túlöntözés hátrányai

Számos oka van annak, hogy miért ne öntözzük túlzottan a növényeket.

Ha a chili növények gyökerei elöntöttek vagy túlöntöztek, nem képesek felszívni az oxigént. Minden növénynek oxigénre van szüksége a tápanyagok szállításához a növény minden részébe, ideértve a fotoszintézis során keletkező cukrot is. Amikor öntözi növényeit, ez a szállítás akadályozott, és a növény nem fog növekedni és virágozni.

A levelek megsárgulnak: miért?

Miért sárgulnak a chili paprikák? A túl sok víz egyik jele a fonnyadt és sárga levelek. A levelek, fiatalok és öregek egyaránt, a növényről korán hullanak. A túlöntözés egyértelmű jele továbbá, hogy a levelek elszíneződnek. Szerencsére a levelek megjelenése eltérő a túlöntözött és az öntözött növényeknél. A túl sok víz ernyedt megjelenést eredményez, míg a nem öntözött levelek törékenyek és szárazak.

Az oxigénhiány nemcsak a tápanyagok szállítását befolyásolja. Ha a gyökereket folyamatosan megfosztják a levegőtől, a gyökerek rothadnak. A cserepekben lévő beltéri chili viszonylag nagyobb kockázatot jelent a gyökérrothadásra.

A túl sok víz el fogja fojtani a gyökereket, a növény rothadást fog kialakítani, a lombozat kezd sárgulni. A fertőzött növény szárai és gyökerei puhává válnak, könnyen eltörnek és a hegye megbarnul. Végül a gyökerek elpusztulnak.

A levelek barnává válnak a levélerek és a szélek mentén. Végül a megbarnult levelek elpusztulnak és lehullanak. 

Betegségek és kártevők

A túlöntözés másik negatív eredménye, hogy a chili fogékonyabb lesz a kártevőkre, bakteriális betegségekre és gombás fertőzésekre. A növények túlöntözése oda vezethet, hogy a gyökerek, a korona és a szár elrothad, ha gombás kórokozók, például Pythium, Fusarium és Phytophthora fertőzik meg őket.

Hogyan öntözzük a chili növényeket

Trükkös a válasz arra a kérdésre, hogy a chilinek sok vízre van- e szüksége . Valójában, ha paprikát cserepekben termeszt, az azt jelenti, hogy gyakrabban kell öntöznie, mintha a földben termesztené. Általában akkor öntözök, amikor a növények hervadnak. Fontos azonban, hogy figyelje a termesztési helyen a hőmérsékletet is.

Palánták

Ha a chili paprikát magról termeszti, akkor azokat általában valamilyen csírázási módszerrel csíráztatják. Amikor a kihajtott magot vagy palántákat a talajba helyezték, többször ellenőrizze azok nedvességszintjét. Fontos, hogy ne hagyja kiszáradni a palántákat.

Tartsa szemmel, hogy a nedvességszint többé-kevésbé állandó legyen. Ha azt észleli, hogy a talaj túl nedves, ne öntsön addig, amíg a talaj újra meg nem szárad. Ismét ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Lásd korábbi bejegyzést, hogyan kell csíráztatni a chili magokat.

A chili öntözése

Meddig élhet egy chili növény víz nélkül? Nos, ha magas a hőmérséklet, a növények napközben megfonnyadhatnak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha kint vagy üvegházban nő. Ha kint nő, ellenőrizze, hogy szárazak-e. Ne akarja öntözni növényeit a napsütéses hervadás miatt!

Akár beltéren, akár szabadban növekszik, szeretném ismét hangsúlyozni, hogy ügyeljen arra, hogy az edény száraz legyen.

Sokszor a talaj teteje száraz, de az alsó réteg sár. Ez elkerülhető, ha megfelelő cserepeket használ a paprika (vagy bármely más növény) termesztéséhez.

Növelje a vízelvezetést és a levegőztetést

Ügyeljen arra, hogy olyan cserepeket vásároljon, amelyek nagy vízelvezetéssel rendelkeznek. Az edény alját kitágított agyag adalékanyaggal is kitöltheti. A chili talajkeverékbe általában perlitet is tesznek a vízelvezetés és a levegőztetés javítása érdekében (lásd a legjobb talajkeverékről szóló bejegyzést).

Ha megemeli a cserepes palántákat, érezheti a súlyából, hogy mennyire száradt már ki a talaj. 

Kültéri chili öntözése

Alapvetően ugyanazok a szabályok érvényesek, ha a paprikát a szabadban, emelt ágyakban vagy a földben termesztik. De természetesen nincsenek cserepei, amelyeket fel lehetne emelni! Ezenkívül nem kell olyan gyakran öntöznie, mint cserepekben. 

Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözőrendszer nagyon jó ötlet lehet. Különösen, ha chilit termesztenek kint. Van néhány előnye a csepegtető öntözésnek, ami miatt ez nagyon érdekes:

  • A csepegtető öntözőrendszer sokkal hatékonyabb, mivel sokkal kevesebb vízfolyást vagy párolgást eredményez
  • A csepegtető öntözőrendszer vizet adhat a növénynek, amikor szükségük van rá, és közvetlenül a gyökérzetbe. Mind vizet, mind pénzt takaríthat meg.
  • Csepegtető öntözőrendszer, amely a növények gyökérzetére irányítja a vizet, csökkentheti a kártevőket, a gyomokat és a káros gombanövekedést.

Az egyik hátránya az, hogy sok csepegtető öntözőrendszer drága. Különösen, ha egy nagy kerted van, sok chili paprikával.

Önöntöző konténerek

Az öntöző edények alternatívaként szolgálhatnak, ha paprikát termesztenek beltéren. Sok rendszer létezik, de saját maga is készíthet egyet.

Mikor kell öntözni?

A növények öntözésének legjobb ideje a reggeli órákban. Így a nap vagy a lámpák hője elpárologtatja a felesleges víz egy részét.

Este ne öntözze. Az éjszakán át nedves növényeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki betegségek és gombák. Hangsúlyozom, tegyen meg mindent azért, hogy a talaj nedves maradjon, de ne legyen vizes. A paprikanövényei nagyobb valószínűséggel produkálnak jó minőségű és sok chilit.

Ne feledje, hogy tápanyagok hozzáadásakor az ellenkezője igaz. Különösen akkor, ha a földben termesztik. Este hozzá kell adnia a folyékony műtrágyát. Így a tápanyagok lecsepegnek a talajba.

Ha reggel hozzáadja a műtrágyát, a víz elpárologhat. Ez azt jelenti, hogy a sós tápanyag megmaradhat. Ez árthat növényeinek.

Csapvíz a növényeihez?

A beltéri termesztés során legtöbbünk csapvizet használ. Sok országban a csapvíz klórt tartalmaz. A növények nem képesek feldolgozni ezt a vegyszert. A növény ereiben sós lerakódások képződnek, és a levelek megsárgulnak. A klór negatívan befolyásolja a növényeket, mivel csökkenti a fotoszintézis mennyiségét.

Az öntöződoboz, pár üvegpalack, tiszta meleg vízzel feltöltve. A klór elpárolog egy éjszaka folyamán, és a növények nagyszerű zöld levelekkel hálálják meg. 

A túlöntözés és a szándékos hervadás megnövelheti a chili paprika erejét. Vegye figyelembe, hogy a túlöntözés kockázatosabb, mivel növeli a kártevők és betegségek kockázatát.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó