Mivel helyettesíthető a kurkuma?

A kurkuma különösen egyedi összetevő. Ízt és színt kölcsönöz az ételeknek, olyan aromával, amely tovább fokozza jellegzetes tulajdonságait. Az összetett ízű összetevők igazi kihívást jelenthetnek abban az esetben, ha kurkuma helyettesítőre szorulna. Bármennyire is jellegzetes a kurkuma, még mindig van néhány trükk, amellyel minden kreatív séf helyettesítheti az ízt és (ha szükséges) színt. Tekintsük át a lehetőségeit.

Először kérdezd meg magadtól: Valóban szükség van kurkuma helyettesítőre?

Mielőtt elkezdesz izzadni a kurkuma megfelelő helyettesítőjének megtalálásán vagy létrehozásán, állj meg, és szánj egy pillanatra, és kérdezd meg magadtól, hogy ez az összetevő (vagy egy hasonló) valóban elengedhetetlen-e az ételedhez. Ha az étele finom lesz nélküle, és ez az ízesítés nem létfontosságú a recept sikeréhez, akkor a legjobb megoldás az, ha egyszerűen elhagyja a kurkumát, és elfelejti a helyettesítés miatti aggódást. Sok recept kis mennyiségben írja elő ezt az összetevőt, és sok esetben annak elhagyása valóban nem befolyásolja negatívan az ételt.

Emellett egyes receptek kurkumát használnak az ételek fő fűszereként, nagymértékben támaszkodva ennek a fűszernek a jellegzetes ízére. Ilyen esetekben a legjobb, ha átdolgozza az étlapot, megvárva, amíg kéznél lesz a kurkuma. Az olyan ételek, mint az afrikai alapú curryk, amelyek sok kurkumát igényelnek, egyszerűen nem működnek mással, mint az igazival.

Curry por

A leggyakoribb kísértés a curry por használata a kurkuma helyettesítésére. Az indoklás egyszerű; A curryporok több fűszerből állnak, amelyeket összekevernek, amelyek közül az egyik a kurkuma.

Azonban csak azért, mert a curry porban kurkuma van, ez nem mindig jelenti azt, hogy ez a legjobb választás helyettesítésre. Mivel a currypor számos fűszert tartalmaz, a legtöbb ételnek olyan ízt ad, amely sokkal erősebb, mint a kurkuma önmagában, és más, mint a kurkuma kívánt íze.

Egyes recepteknél előnyös lehet a currypor a kurkuma alternatívájaként. Szakácsként Önnek kell a legjobb belátása szerint döntenie, hogy egy adott helyettesítés elkészíti-e vagy eltöri-e az ételt.

Gyömbér

Ha úgy érzi, hogy éles, fűszeres csípőssége kiegészíti ételét, a gyömbér hatékony kurkuma helyettesítő lehet. Ha azonban úgy dönt, hogy gyömbért használ helyettesítésként, győződjön meg róla, hogy takarékosan használja, és ügyeljen a gyömbér és a kurkuma közötti ízkülönbségre. Bár hasonló módon, egyetlen összetevő sem helyettesítheti pontosan a kurkuma ízét.

Kömény

Sok esetben a gyömbér kissé túl édes lehet a főzendő ételhez. Abban az esetben, ha a receptje keserű ízt kíván, a földes kömény hasznos lehet a kurkuma ízének utánzásában.

Szín helyettesítése

A kurkuma egyik aspektusa, amely a fenti ízhelyettesítőkből hiányzik, az az élénk szín, amelyet a főzés nyerhet a kurkuma használatával.

A sáfrány népszerű opció, amellyel színt és ízt is adhatunk. Előnye, hogy hasonló élénk sárga színt kölcsönöz egy ételnek. Íze – bár eltér a kurkumától – elég hasonló ahhoz, hogy sok olyan ételben működjön, amelyekhez ez az összetevő szükséges.

Egy másik lehetőség a szín hozzáadására az annatto magok használata. Csak keverjen össze egy kis mennyiségű annatto magot a választott ízpótlóval, és könnyedén felfrissítheti étele megjelenését, valamint sikeresen fűszerezheti a lehető legjobb ízt.

A legfontosabb tennivaló az összetevők helyettesítésekor az, hogy mérlegelje az étel ízeit, és azt, hogy hogyan tudja a legjobban kiegészíteni ezeket a meglévő ízeket anélkül, hogy túlnyomná őket. Egy kis alapos átgondolással, némi kísérletezéssel és egy kis szerencsével olyan lenyűgöző ételt készíthet, amely ugyanolyan ízletes és finom, mint amilyen helyettesítések nélkül lett volna.