Worcestershire szósz: Angol-indiai erjesztett halszósz

A Worcestershire szósz Ázsiából származik. A hivatalos történet szerint 1835-ben Lord Marcus Sandys arra kérte a helyi kémikusokat, hogy verjenek fel egy adag kedvenc szószát Indiából. Sandys egy időben Bengália kormányzója volt, és volt egy receptje a szubkontinensről származó szószhoz. A vegyészeket Leának és Perrinsnek nevezték el. Elkészítették a szószt, és a tétel egy részét Sandysnek adták, egy részét megtartották maguknak, de túl csípősnek találták, ezért elrakták.

A legenda egyes változatai szerint a szósz kudarcot vallott, míg mások szerint Lord Sandys élvezte. Sok évvel később megtalálták az általuk készített tételt, és rájöttek, hogy jelentősen megpuhult. A szósz most egy ízletes, zamatos fűszer volt, amely javíthatja a sima ételeket. Elkezdték árulni a vásárlóknak, és népszerűvé vált.

Lea és Perrins egészen sikeres volt a Worcestershire szósz előtt. Egy csapat utazó eladót alkalmaztak, akik háztól házig árulták gyógyszereiket Angliában. Ezekkel az eladókkal nagy keresletet tudtak teremteni a Worcestershire szósz iránt Birminghamben és környékén, és még a brit tengerjáró hajókra is be tudtak jutni vele.

Elég népszerűvé vált, hogy 1845-re egy Worcestershire szósz gyártására szentelt gyárat építettek. Európa-szerte a steak kedvelt fűszere lett volna, és végül eljutna az Egyesült Államokba. 1855-ben évente körülbelül 30 000 palackot adtak el belőle. Akkoriban egészségügyi segédeszközként hirdették, és azt állították, hogy képes javítani az emésztést.

A Worcestershire szósz népszerűsége olyan másolókat szült, akik megsértették a szósz nevét és a Lea és Perrins márkát. A pár bíróság elé vitte imitátoraikat, de elkezdték az aláírásukat is a címkékre nyomtatni, hogy segítsenek a vásárlóknak azonosítani az eredeti terméket. 1876-ban az angliai Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy Lea és Perrins nem védheti a Worcestershire nevet a szószáért. Ennek eredményeként bárki készíthetett ilyen nevű szószt.

Worcestershire szósz ízprofil

A Worcestershire szósz ízprofiljának nagy részét a szardellanak köszönheti. Lényege egy fermentált halszósz. A halak szardella. A hal umami jellege mellett tamarindot is tartalmaz a kiegészítő fanyarság érdekében.

A Worcestershire szósz egészségügyi előnyei

A Worcestershire szósz nem nagy tápanyagforrás, de mérsékelt mennyiségben tartalmaz néhányat. A Worcestershire szósz javíthatja egészségét a következők biztosításával:

  • Vitaminok: A Worcestershire szósz kis mennyiségben számos vitamint tartalmaz, beleértve a tiamint és a riboflavint. Minden adagban kis mennyiségű C-vitamint is kap.
  • Ásványi anyagok: A Worcestershire szószból megfelelő mennyiségű vasat és káliumot, valamint kisebb mennyiségű magnéziumot és kalciumot kaphat.

A Worcestershire szósz hozzáadásával az ételhez hozzájárulhat bizonyos egészségügyi problémák megelőzéséhez vagy kezeléséhez, mint például:

  • Elhízás: A Worcestershire sok kalória nélkül képes ízt adni az ételeknek, így segíthet az alacsony kalóriatartalmú étrend fenntartásában.
  • Letargia: A Worcestershire szószban lévő riboflavin fontos az anyagcsere egészsége szempontjából, és energialöketet adhat.

Gyakori felhasználások

A Worcestershire szósz remek kiegészítője a pácokhoz és a barbecue szószokhoz. Kiválóan alkalmas arra, hogy extra ízt adjon a steakeknek, és kiemelheti a véres Mary keveréket.