Szárított paprika felhasználása

A paprika szárítása fantasztikus módja a friss paprika hosszú távú tárolásának. A friss chili nedvességének eltávolítása gátolja a penészgombák növekedését, így hónapokig eltartható. Akár főz, akár fűszerez vagy ha egy fazék levest ízesít, a szárított paprika csodálatos alapanyag! Ha sok szárított paprikája van, akkor felmerülhet a kérdés, hogyan használhatja fel őket. Számos lehetőség közül választhatunk, ezért ebben a cikkben megosztunk néhány ötletet a szárított chili paprikával kapcsolatban.

Porrá őröljük

A szárított chili paprika felhasználásának egyik módszere, ha finom porrá őröljük. Ezt a receptekben a paprika, a chili vagy a cayenne helyettesítésére használható.

Módszer:

  • A paprikát törékennyé szárítjuk
  • Távolítson el minden szárat
  • A finomabb por érdekében távolítsa el a magokat
  • Fűszerdarálóban, kávédarálóban vagy konyhai robotgépben őrölje meg (ezt szabadban vagy jól szellőző helyiségben tegye, ha csípős paprikát használ, és viseljen maszkot!)
  • Tárolja a port fűszertartályban vagy lezárt üvegedényben

Készítsen chili pehelyt

A chili pehely lényegében ugyanaz, mint a por, csak durvábbra van darálva. Ez hasznos lehet a szárított chili paprika állagának és megjelenésének megőrzése érdekében.

A pizzázók asztalain általában megtalálható chilipehely általában magokat és nagy szárított paprikadarabokat tartalmaz. Kellemes ropogást és erős csípősséget adnak, bármit is eszik.

Chilipehely készítéséhez kövesse a fenti porra vonatkozó irányelveket, de őrlés helyett lassan darálja. Azt is javasoljuk, hogy hagyja benne a paprika magjait a durvább állag érdekében.

A chilipehelyet nagy lyukú tárolóban tároljuk, hogy az összes darab átessen rajta. Kiváló pizzához, tésztához sés szendvicsekhez!

Alapleves szárított paprikával

Talán ez a legegyszerűbb módja a szárított chili felhasználásának. Leves, alapleves vagy főzés közben adjon néhány szárított chilit a forrásban lévő folyadékhoz. Ez egyszerre hidratálja a paprikát és ízesíti az ételt.

Rehidratálja a szárított chilit

Ha a szárított paprikát főzéshez szeretné használni, próbálja meg dehidratálni. Ez a folyamat rendkívül egyszerű, és csak kevés forró vizet és körülbelül 10 percet igényel.

A szárított paprika gyakran bőrszerű vagy törékeny állagú, így a főtt ételekben nem kívánt ropogós állagot ad. Ennek elkerülése érdekében hidratálja a paprikát egy tál forralt vízzel.

Forraljuk fel a vizet, vegyük le a tűzről, majd öntsünk bele egy akkora edénybe, hogy elférjen benne a paprika. Merítse a paprikát forró vízbe, keverje, hogy egyenletes bevonatot kapjon.

Hagyja a paprikát a vízben ülni körülbelül 10 percig, időnként megkeverve. Amikor a szárított chili paprikát feloldjuk, lágy állagú lesz. Ne várja, hogy a rehidratált chili ropogós legyen!

A paprika most kiválóan használható rántáshoz, tésztákhoz, szószokhoz vagy bármihez, amihez csípősségre és fűszerességre van szükség!

Készítsen chili pasztát szárított paprikából

A chili paszta egy kenhető, fűszeres összetevő, amelyet általában a chili con carne készítéséhez használnak. Hozzáadható tésztákhoz vagy levesekhez is a gazdag íz és fűszerezés érdekében.

Tésztához enyhe vagy közepesen erős paprika használatát javasolt, mert nem perzselő a cél. Ehelyett egy gazdag, koncentrált ízfokozó összetevő létrehozása a cél.

Készítsen csípös szószt

Szereti a csípős szószt? Kifizetődőbb, ha otthon készít egy finom csípős szószt. Megkérdezhetjük, hogy a szárított paprika használható-e csípős szószhoz, és a válasz természetesen az!

Ha a szárított paprikát csípős szószhoz szeretné használni, először dehidratálnia kell (lásd fent). A sima víz helyett azonban egyszerűen felforralhatja a szárított paprikát a többi hozzávalóval együtt, amelyek a csípős szószban lesznek.

A paprika főzésénél almaecetet és vizet is használhatunk. A főzési szakaszban a szárított chili paprika feloldódik, és keverhető állagúra lágyul.

Szárított paprika savanyúságokhoz

Próbáljon meg néhány szárított paprikát hozzáadni a következő savanyúság készítésénél! Néhány szárított chili hozzáadásával feldobhatja!

Az erjedés során a szárított chili puhává és hidratálttá válik. Ha a paprikát alacsonyabb hőmérsékleten szárítottuk, a paprika is hozzájárulhat a jó erjedést élénkítő jó baktériumok egy részéhez!

A savanyúságokban képződő természetes savasság a nagyszerű. A baktériumok cukrot fogyasztanak és savat termelnek, ami gyakran stabillá teszi a keletkező élelmiszerek tárolását.

Köszönet a fotókért: pixabay

Szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg? Iratkozz fel értesítőnkre!

[newsletter_form lists=”2″]

Videó