Kínai pirospaprika útmutató: beszerzés és felhasználás

A Tien Tsin paprikát egy másik, leíróbb néven ismerheti – kínai pirospaprika. Ez meglepően erős (50 000-75 000 SHU), szárított chilit jelent, amelyet néha találunk a Kung Pao csirkében vagy a sok más szecsuáni vagy hunani étel egyikében. Népszerű ízesítőként használják, amelyet tálalás előtt eltávolítanak (kivéve, ha extra csípösén rendeli az ételt). A Kínai pirospaprika kis teste, hosszú formája és csípőssége miatt kiváló forrázott chilivé válik olajokhoz, vodkához és egyéb italokhoz.

  • Scoville (SHU):  50 000 – 75 000
  • Származási hely:  Kína
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Jalapeno referenciaskálán:  6-30-szor erősebb
  • Felhasználás:  kulináris
  • Méret:  Körülbelül 3-5 cm hosszú, (szárítva)
  • Íz:  semleges (borsos)

Ez a chili rendkívül erősnek tűnik a kínai ételekben. Mennyire csípős a Kínai pirospaprika?

Rendkívül erősnek tűnik, de más chilivel összehasonlítva a Scoville-skála közepes tartományának felső részébe esik. Hasonló mint a thai chili erőssgét tekintve. A jalapeno referenciapontot tekintve a Kínai pirospaprika hatszor vagy akár harmincszor erősebb is lehet, de semmiképpen sem lehet összehasonlítani egy habanero chilivel.

Akkor miért tűnik néha meglepően erősnek? A Kínai pirospaprikát gyakran egészben, sértetlen magokkal használják az ételekhez és a chili magjai a membránnal együtt tartalmazzák a csípősség nagy részét. Ha eltávolítjuk a magokat jelentősen csökkeni fog az erőssége.

Milyen ízű és hogy néz ki a Kínai pirospaprika?

Gondoljon a kis cayenne-paprikákra és jó úton haladsz mind a megjelenés és az íz tekintetében. A Kínai pirospaprika ágszerű és vékony, kb. 3-5 cm hosszú. Zöldtől az élénkvörösig érik, ekkor leszedik és megszárítják a szokásos használatukhoz.

A Kínai pirospaprika karcsúsága a cayenne-re emlékeztet, és a csípősség mögött semleges, már-már dohos íze van. Ez nem egy összetett chili az ízét tekintve; itt a csípősségen a főszerep.

Hogyan használhatod fel?

A Kínai pirospaprika ízének hiánya miatt ezeket a chilit főként a csípősség fokozására használják. Mint említettük, jellemzően az ázsiai konyha fűszereként használják, különösen a szecsuáni ételekhez. Itt gyakran egészben használják az étel fűszerezésére a főzési folyamat során, majd eltávolítják, mint a babérlevelet.

Vékony, rövid formája miatt főzeteket is készítenek belőle. Jelentős lépés a De Arbol csípősségéhez képest, amelyet chili olajok vagy csípős vodkák készítéséhez használnak.

A cayenne-hez hasonlóan a Kínai pirospaprika is kiváló chilipehely vagy chilipor készítéséhez, és csípös fűszerként használhatjuk. Íze hasonló a cayenne-hez, tehát ha saját magad készíted el a pirospaprika pehely csípősebb változatát, ez a chili remek alapot ad hozzá.

Hol lehet Kínai pirospaprikát venni?

Általában szaküzletekben kapható, ahol szárított Tien Tsin paprikaként lehet megtalálni vagy egyszerűen megvásárolható online is. Ha Kínai pirospaprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és vetőmagkereskedőt találsz:

Kereskedések a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó