Chipotle Paprika: Füstös és földes, nagyon kellemes csípősséggel

A jalapeno hivatkozási pontja egy kicsit trükkös kérdés, mivel a chipotle paprika a füstölt és szárított jalapeno paprika. Mexikóban és Észak-Amerikában egyaránt népszerű chili paprikafajta, füstös, földes íze miatt az egész világon népszerűvé vált. Ha kedveli a fűszeres ételeket, és szereti a grill, a mexikói ételek és a tex-mex konyha füstölgő ízeit, akkor a chipotle-paprikának a konyhában kell lennie. És ez könnyű, mivel a belőle készült termékeket elég könnyű beszerezni. Valójában a chipotle paprika por a jól felszerelt fűszerpolc támaszává vált, közvetlenül a cayenne bors mellett. 

  • Scoville egység (SHU):  2500 – 8000
  • Származás:  Mexikó
  • Capsicum fajok:  Annuum
  • Használata:  Kulináris
  • Méret:  5-8 cm hosszú, szárított
  • Íz:  füstös, földes

Milyen a chipotle paprika füstölési folyamat?

A Jalapeño paprikát hagyják érni a növényen zöldtől egészen érett vörös árnyalatáig, elveszítik nedvességüket és növelik az erejüket. Ezután füstölésre szedik őket.

A chipotle chili paprika készítése nagyon hasonlít a szárított húsok aszalására. Az érett jalapeno chilit napokig egy zárt füstkamrában helyezik. A füstölési folyamat során többször megfordítják őket, lehetővé téve a füst behatolását a jalapeno bőrébe. Könnyen elképzelhető példa a szárításra: mint a szőlő egy mazsolára.

A térfogatot tekintve valószínűleg sejtette, hogy a szárítási folyamat során e chili súlya csökken.

Mennyire csípős a chipotle paprika?

Scoville skálán a chipotle paprika tartománya megegyezik a jalapenoéval: 2500-8000 Scoville egység. De arra számíthat, hogy az erősség a Scoville tartományának magasabb szintjén lesz. A chipotle chili paprika érett vörös jalapenókból készül, így a bennük lévő kapszaicin a csúcson van, mivel a szedés előtt hosszabb ideig maradtak a növényen. A kapszaicin adja a chili erejét, ezért a chipotle paprikától magasabb medián erősségre számíthat az éretlen friss zöld jalapenókhoz képest. 

Összehasonlítva egy Ancho Paprikával – egy másik népszerű szárított chili, amely friss poblanókból készül, a chipotle chili paprika jelentős előrelépést jelent. Az anchók 1000 és 1500 SHU között mozognak, tehát legalább háromszor enyhébbek. 

A Scoville-skálán más chiliivel összehasonlítva a chipotle paprika azonban csak mérsékelten fűszeres. Ehetőbb erősségi szintje van, mint a cayenne-borsnak (30 000-50 000 SHU), amely gyakran a fűszeres polcon van. És a magasabb erősségű habanero (100 000-350 000 SHU) és a szellempaprika (körülbelül 800 000 – 1 millió SHU) összehasonlításával a chipotle paprika jóval alacsonyabbra esik az általános fűszerességben. 

Ha további különbségekről szeretne tudni a chipotle paprika és más chili között, nézze meg az alábbi chipotle chili paprika-központú útmutatónkat:

  • Chipotle Paprika vs. Ancho Paprika
  • Chipotle Chili Paprika kontra Jalapeno Chili

Vannak különböző típusú chipotle paprikák?

Vannak. Amit általában észak-amerikai piacon lát, a moritas chiliből származik. Ezek a mexikói Chihuahuában gyártott chipotle paprika, amelyek a sötét lilás árnyalatból felismerhetők. Mexikó déli területein van egy másik ( chile meco ) változat, amely szürke színű. 

Milyen ízű a chipotle paprika?

Ha szereted a füstös ízt, akkor ez a chili a konyhád fő támasza lesz. A chipotle paprikának füstölgő, földes íze van a füstölési folyamatnak köszönhetően. Van egy mögöttes édesség is, amely abból a hosszabbításból származik, amelyet a jalapeñók a növénytől kaptak. A vörös jalapeno édesebb, mint az éretlen zöld jalapeno, amely fényesebb, zamatosabb ízt mutat. További információért lásd a zöld és piros jalapeno közötti különbségek

Gyakran megtalálja ezeket a chilipaprikákat chipotle-ként csomagolva adobo szószban. Itt még mindig megkapja a füstös ízt, de a fűszeres paradicsomszósz szintén kiemelkedő ízzé válik. 

Mire hasonlítanak?

Ezek a jalapeno paprikák, hasonló hosszúságúak. A chipotle paprika általában 5-8 cm hosszú. És miközben száradnak, lapítottak és ráncosak a jalapeno sima, hüvelyszerű alakjához képest. 

Mi a jó chipotle paprika helyettesítő?

Ha hamarosan egy szupermarket felé tart, ellenőrizze a fűszerek területét. Lehet, hogy a szupermarket nem szállítja az egész szárított chilit, de valószínűleg chipotle paprika port tart. Ha enyhébb megoldást keres, nézze meg a pasilla paprikát vagy az Ancho-t. További alternatívákért nézze meg chipotle paprika helyettesítőinket.

Hogyan lehet használni a chipotle-t?

A chipotle paprika valóban nagyon sokoldalú. Ugyanolyan jól használható a BBQ-hoz (tökéletes füstös BBQ-szószokhoz), a tex-mex és a mexikói ételekhez, mint az olyan snackekhez, mint a pattogatott kukorica. Szórj meg egy kis chipotle paprika port egy csipetnyi olajjal a kedvenc pattogatott kukoricádra, és alaposan rázd össze. A tojáshoz chili port is adhat, hogy egy füstös reggelire vágyik. 

Az egész paprikát chili pelyhekké is darálhatja, és felhasználhatja a hagyományos zúzott pirospaprika helyett. Kicsit enyhébb, azzal a finom füstös aromával. 

Élvezd! Néhány kedvenc chipotle paprika receptünk:

Itt van öt kedvencünk, de a fűszeres receptek között még sok más szerepel. 

Mézes és Chipotle paprikás csirkeszárnyak:

Az édes és füstös párosítás mindig kedvenc. Ezek a szárnyak fantasztikusak az összejöveteleken.

RECEPTEK kép + leírás

Hol lehet rendelni chipotle paprikát?

Ha chipotle Paprikát szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz illetve vetőmagkereskedőt, ha szeretnél termeszteni saját paprikát:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó