Kapszaicin: A vegyület a chili skála mögött

Ne keresse tovább: kapszaicin. Ez az a kis vegyület, amely a csípősségről szól. Ez a chili paprika csípősségének aktív ereje, a Scoville skála egységeinek mozgatórugója, és ez még nem minden. Van néhány csodálatos egészségügyi előnye is.

A könnyű történelem

A kapszaicint Christian Friedrich Bucholz fedezte fel és vonta ki 1816-ban, alig két évvel halála előtt. Amit kivont, az meglehetősen tisztátalan volt, így John Clough Thresh és végül Karl Micko további munkája a vegyület tiszta formában történő elkülönítésére és kivonására vezetett. Kapta a mai nevét 1876-ban, bár eredetileg Bucholz nevezte capsicin -nek. Maga a név az éjjeli árnyékú virágos növények nemzetségéből származik, amelyből eredetileg kivonták (Capsicum).

Hogyan működik: irritálót eszel

A kemény tudományt távol tartjuk innen, mert a vegyületek tudományának elmagyarázása laikus számára meglehetősen összetett (és kissé unalmas). A vegyület kémiai bomlását lásd a Wikipédiában. Kiváló munkát végez a fejlett tudomány viszonylag alapnyelven történő magyarázatával.

Működésének középpontjában egyszerűen az áll, hogy irritálja az összes emlősöt. Igen, amikor csípős paprikát eszik, valójában egy irritáló anyagot fogyaszt. Ez egy irritáló anyag, amely égető érzést okoz bárhol, ahol közvetlen kapcsolat van a szövetekkel. Ez lehet a szád, a kezed és még a szemed is. Ha megdörzsölte a szemét, miután megérintett valami enyhe chilit, mint a jalapeno, akkor tudja, mire gondolok. Nem kellemes.

Elmélet szerint a paprika és más, magas kapszaicintartalmú növények védőintézkedésként fejlesztették ki, hogy védekezzenek az emlősök megétele, vagy a vadon élő gombák megtámadása ellen. De nekünk chili rajongóknak ez a kapszaicin éppen ellenkezőleg hat. A csípősség valami elképesztő dolgot ad és valódi egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

A kapszaicin egészségügyi előnyei

A kapszaicint nemcsak a csípős paprikában találja meg, hanem számos termékben is, például a kapszaicin tablettákban, a kapszaicin krémekben, a cayenne paprika tablettákban és még sok másban. Mindegyik megvásárolható a helyi gyógyszertárban, receptre nincs szükség.

  • Ez egy kiváló természetes fájdalomcsillapító kezelés. Az evésből vagy a kapszaicin felhasználásából felszabaduló endorfinok fokozottan ávágják a testet, olyannyira, hogy a fájdalom mintha csak elmúlna. Nagyon jó természetes fájdalomcsillapításra.
  • Nagyszerű anyagcsere-erősítő. Ugyanazon okok miatt, mint a fájdalomcsillapítás. Ez fokozza az anyagcserét. Akár a koffeint is helyettesítheti a fokozott éberség szempontjából.
  • Ez egy hatékony ízületi gyulladás ellen. Ugyanazon okból, mint miért működik általános fájdalom esetén, ez az egyik legjobb természetes gyógymód az ízületi gyulladásra.
  • Egyes tanulmányok hatásos étvágycsökkentőként mutatják be. Ha egészséges módon szeretne lefogyni néhány kilót, akkor a kapsaicinben gazdag ételek fogyasztása vagy a tabletták szedése is beválhat.
  • Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a kapszaicin elpusztíthatja a prosztatarák sejtjeit. Az étvágycsökkentéshez hasonlóan ez sem teljesen bizonyított, de összefüggenek egymással. Még olyan tanulmányok is voltak, amelyek azt mutatják, hogy a kapszaicint szedő embereknek alacsonyabb az esélyük arra, hogy valaha prosztatarákot kapjanak.
  • Gyógyíthatja a gyomorégést és segíthet a fülfertőzések tisztításában. Bizonyos vizsgálatokban a kapszaicin ismét hatásosnak bizonyult ezekben a fizikai problémákban.
  • A legjobb az egészben, hogy a kapszaicin szedésének nincsenek ismert mellékhatásai, de még mindig okos lépés megvitatni orvosával

Ez a kis vegyület, valóban képes

Tehát a kapszaicinnek hihetetlen egészségügyi előnyei vannak, és csípőssége milliók számára kulináris élvezetet nyújt szerte a világon, legyen az paprika, csípős szósz vagy por. Ez olyan vegyület, mint semmi más. Ez teszi a csípős paprikát annyira lenyűgözővé és egészségessé. 

Ne feledje azonban: Ahogy halad felfelé a chiliskálán, ügyeljen arra, hogy a legerősebb paprikákat valódi odafigyeléssel kezelje. Ezek a dolgok (magas kapszaicinszint és 100 000+ SHU mellett) komoly csípősséget okoznak. Érdemes lassan kezdeni a Scoville skála alján, mielőtt néhány fűszeresebb fajtát választana.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó