Mivel helyettesítő a francia Bouquet Garni?

A Bouquet Garni a klasszikus francia konyha egyik alapvető alkotóeleme. Egy köteg fűszernövényből áll, amelyeket egy adott étel kiegészítésére választottak. Ez azt jelenti, hogy ha követni szeretné a kulináris nagyságok, például Jacques Pepin vagy Julia Child által közzétett összetett francia receptek bármelyikét, rendelkeznie kell a fűszernövény csomaggal. A legtöbbjüknek már a konyhájában kell lennie; ha nem, akkor néhány kivételével mindegyik könnyen megtalálható a legtöbb élelmiszerboltban. Ellenkező esetben használhatja a sok bouquet garni helyettesítő egyikét.

A legjobb megoldás: Készítsd el otthon

A bouquet garni összetevői nagyon változóak, mint a legtöbb gyógynövény- és fűszerkeverék esetében. A szakácsok hozzáadhatnak vagy kicserélhetnek összetevőket az általuk készített ételnek megfelelően. A bouquet garni legalapvetőbb változata azonban három fűszernövényből áll: babérlevélbőlkakukkfűből és petrezselyemből. Ez a három fűszernövény intenzív ízesítést biztosít számos sós ételhez. Hagyományosan a fűszernövényeket sajtruhába helyezik, és madzaggal megkötik. Ez nem változtatja meg az ízét, de megkönnyíti a csokrot, amikor készen áll az étel tálalására. Az általa nyújtott kényelemtől eltekintve nem szükséges, hogy a sajtkendővel rendelkezzen.

Készíthet saját csokrot úgy, hogy egyetlen babérlevelet, egy szál kakukkfüvet és néhány petrezselyemszárat tesz a sajtkendőbe, és az edényébe ejti. Egy kávészűrő megteszi, ha nincs kéznél sajtkendő.

A bouquet garni használható ételek közé tartoznak a levesek, pörköltek és párolt ételek. A három fő fűszernövényen kívül tárkony és cseresznye, valamint szemes bors is beledobható a további ízkomplexitás érdekében.

Egy tisztességes második választás: Herbes de Provence

Herbes de Provence elnevezés Provence fűszernövényeit jelenti, ami egy sor dél-francia fűszernövényre utal. Ebbe a csoportba tartoznak a kakukkfű, az oregánó és a sós fűszernövények. Egyes keverékek tartalmazhatnak levendulát és citrushéjat. Az egyes fűszernövények aránya a szakács preferenciáitól függ.

A Provence-i fűszernövényeket bedörzsölve vagy pácban használhatja, és népszerű a sült csirke fűszerezésére. Használhatja salátaöntetekhez is, vagy megszórhatja vele az olívaolajjal bevont zöldségeket sütés előtt. A Herbes de Provence számos olyan ízjegyet tud nyújtani, amelyre vágyik a csokor garnijában.

Vegye figyelembe, hogy az élelmiszerekben lévő levendula néhány ember számára kiábrándító lehet, és nem feltétlenül működik minden olyan ételben, amelyhez garni-csokor szükséges. Válasszon egy keveréket nélküle, hacsak nem biztos abban, hogy kiegészíti az étel egyéb ízeit. Pontosan ugyanannyi Provence-i fűszernövényt használjon, mint amennyi a bouquet garni fűszernövényekhez szükséges.

Egy csipetnyiben: finom fűszernövényeket

A francia finom fűszernövény-keverékek gondosan kiválasztott és kiegyensúlyozott fűszernövényekből állnak. Az ízek finomak, és tökéletes kiegészítést nyújtanak egy ételhez. A finom fűszernövények közé tartozik a kakukkfű, a tárkony és a majoránna, valamint számos más, köztük petrezselyem és kapor.

Ha friss fűszernövényeket használ a saját finom fűszernövénykeverék elkészítéséhez, akkor azokat közvetlenül azelőtt darálni kell, hogy szüksége lenne rájuk. Ezeket a főzési idő végén vagy annak közelében érdemes hozzáadni. Ha szárított fűszernövényeket használ, a főzési folyamat elején hozzáadhatja őket.

Egy csipetnyiben – második választás: olasz fűszerezés

Az olasz fűszerkeverékek lehetnek amerikaiak, de a bennük lévő fűszernövények valóban olaszok. Az olasz fűszerkeverék általában bazsalikomot , oregánót és rozmaringot tartalmaz. Egyes keverékek más mediterrán fűszernövényeket is tartalmazhatnak, mint például a kakukkfű és a majoránna. Egy csipetnyiben elfogadható alternatívája lehet a bouquet garninak.