Mivel helyettesíthető a sáfrány?

A sáfrány a nagy karbantartást igénylő sáfrányvirág stigmája (vagy porzója). Széles körben használják sós ételekben, köztük paellában, rizottóban és pilafban. A sáfrányt a komoly szakácsok körében nagyra értékelik, nem csak egyedi íze miatt, hanem azért is, mert drága. A sáfrány a világ legdrágább élelmiszere. Kilót fontért sokkal többet ér, mint az összes többi luxus alapanyag, beleértve a szarvasgombát és a kaviárt is. Ha nehezen igazolja a sáfrány vásárlását, a jó hír az, hogy több lehetőség közül választhat, ha helyettesítőről van szó.

A legjobb megoldás: kurkuma

gyömbércsalád ezen tagja a legszélesebb körben ajánlott sáfránypótló. A kurkuma elég hasonló ahhoz, hogy a gátlástalan fűszerkereskedők valódi sáfrány hamisítására használták. A sáfrányhoz hasonló sárga színt biztosít (főzéskor). Vegye figyelembe, hogy bár biztosítja a kívánt színt, saját íze van. Kezdetnek a sáfrány sokkal másabb és sokkal földesebb ízű, mint a kurkuma. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a kurkuma íze nem működik jól egyes sáfrányt igénylő ételekben.

Egyes szakértők a sáfrány hatékony helyettesítőjeként javasolják a kurkuma és a paprikás kombinálását. Ennek a sáfránypótlónak az elkészítéséhez 1/4 teáskanál kurkumát keverjen össze 1/2 teáskanál sáfránnyal.

A kurkuma megtalálható a jól felszerelt élelmiszerboltok fűszerfolyosóin, valamint néhány egészséges élelmiszerboltban.

Egy tisztességes második választás: Annatto

Ez a fűszer achiote fákról származik, és édes és borsos ízt ad. Az Annattot gyakran használják Latin-Amerikában és a Karib-térségben a sáfrány helyett. Sőt, egyes helyeken „szegény ember sáfrányának” nevezik.

Nem adhat annattot közvetlenül az ételéhez; ehelyett kivonatot készítünk úgy, hogy vízben felforraljuk, majd felhasználjuk a folyadékot. Ügyeljen arra, hogy a receptben szereplő folyadék mennyiségét a hozzáadott annatto kivonat mennyiségétől függően állítsa be. Az annatto magokat néhány élelmiszerbolt mexikói részlegében és a latin piacok fűszer részlegében találhatja meg.

Egy csipetnyiben: pórsáfrány

A pórsáfrány egyesek szerint a sáfrány kiváló helyettesítője . Ez a virágos növény leginkább arról ismert, hogy pórsáfrányolaj előállítására használják, és „mexikói sáfrányként” vagy azafranként is ismert. Eltekintve attól, hogy egy teljesen más növényből származik, egy másik különbség az, hogy a szirmok a növény azon részei, amelyeket használnak, és nem a stigmák.

A pórsáfrányt általában sáfránynak adják, mivel hasonló képességgel rendelkezik az ételek színezésére, valamint kellemes, jellegzetes ízére. Ha az ételéhez egy teáskanál sáfrány szükséges, akkor egy teáskanál sáfrányt használjon a helyére.

Egyéb alternatívák

Van néhány más lehetőség is, amelyeket kipróbálhat, ha nem talál kurkumát, annatto magot vagy pórsáfrányt. A körömvirág a sáfrányhoz hasonló színt biztosít. A virágokat meg kell szárítani, majd porrá kell darálni, amelyet sáfrányszálak helyett használhatunk. Egy másik lehetőség a kardamom, amely hasonló ízt biztosít, de a sárga színt nem.