Shichimi Togarashi fűszerkeverék: A só és a bors japán megfelelője

A Shichimi togarashit japán hétfűszerporként is forgalmazzák, ami azt a benyomást keltheti a nyugatiak számára, hogy ez a fűszerkeverék némi hasonlóságot mutat a kínai ötfűszerporral. A két fűszerkeverék azonban nagyon különbözik.

A Shichimi togarashi fűszerkeverék a Yagenbori Shichimi Togarashi nevű vállalat terméke, amely majdnem 400 éve működik. A chili paprikát eredetileg gyógyszerként használták 1625-ig, amikor egy fűszerkereskedő és kínai orvos Edóban (ma Tokió) elkezdte csomagolni egy olyan fűszerkeverék részeként, amelyből végül shichimi togarashi lesz.

Shichimi togarashi fűszerként való népszerűsége akkor lendült fel, amikor később a soba tészta megérkezett.

Az eredeti gyártóval együtt a fűszerkeveréket előállító és értékesítő más vállalatok közé tartozik a Shichimiya Honpo. Shichimiya Honpo 1655 óta működik.

Shichimi togarashi ízprofil

A legtöbb más fűszerkeverékhez hasonlóan a pontos összetevők a helyi hagyományoktól és az egyes szakácsoktól függően változnak. Lehetőség van az Ön igényeinek megfelelő keverékek vásárlására. A leggyakoribb összetevők közé tartozik a sansho por, a narancshéj és a fekete szezámmag, valamint a kendermag és a nori. A tipikus keverék fűszeres édességet biztosít, amely tökéletesen kiegészíti a japán ételek tiszta ízeit.

A shichimi togarashi egészségügyi előnyei

Ennek a fűszerkeveréknek az egészségügyi előnyei az adott keverék összetevőitől függően változnak, mivel minden egyes fűszer a saját tápanyagcsoportját hozza az asztalra. A shichimi togarashi keverék számos tápláló vegyületet tartalmazhat, például:

  • Vitaminok: A gyömbér, a narancshéj és a fekete szezámmag egyaránt kiváló B-komplex vitaminforrás, például B-6 és B-5. A kendermag önmagában magas szintű A-vitamint, valamint D- és E-vitaminokat tartalmaz. Ez is jó forrás a B-komplex vitaminokhoz.
  • Ásványi anyagok: Nóriban, kendermagban és fekete szezámmagban bőségesen vannak ásványi anyagok. Közöttük jelentős mennyiségű kalciumot, valamint magnéziumot és vasat biztosítanak. A gyömbér emellett jelentős ásványianyag-tartalmat is kínál: napi káliumszükségletének 10 százaléka és rézigényének 25 százaléka 100 g adagra.
  • Antioxidánsok: A kendermag népszerűségének egyik oka az a tény, hogy gazdag omega 3 zsírsavakban vannak, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást, és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát is.

A shichimi togarashi-ban található fűszerek hasznosak különböző egészségügyi állapotok kezelésében és megelőzésében, például:

  • Osteoporosis: A shichimi togarashiban számos magas kalcium- és magnéziumtartalmú összetevő található. Mindkét ásványi anyag fontos a csontépítéshez és a csontsűrűség megőrzéséhez, ami azt jelenti, hogy a fűszerkeveréknek hasznosnak kell lennie más kalciumforrások kiegészítéseként a csontok egészségének fenntartása érdekében.
  • Emésztőrendszeri betegségek: A gyömbér jól ismert kezelés hányinger, puffadás és hasonló problémák kezelésére. A shichimi togarashi gyömbérkomponense hasznos lehet az emésztés elősegítésében és a gyomor-bél traktust érintő különböző problémák enyhítésében.
  • Pajzsmirigybetegségek: A nori-ban található jód fontos a pajzsmirigy működéséhez. A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcserét. A jód a magzatok és a csecsemők fejlődése szempontjából is fontos.

A shichimi togarashi felhasználása

A shichimi togarashi hagyományos felhasználása fűszerként, amelyet soba vagy udon tésztára, rizsre vagy yakitori-ra szórnak, hogy hozzáadott ízt kapjanak. Ízletes öntetként használhatja különféle grillezett húsokhoz, zöldségekhez vagy sült ételekhez is. 

Hol lehet rendelni shichimi togarash fűszerkeveréket?

Ha Fshichimi togarash fűszerkeveréket szeretnél rendelni, nézz szét a Cégtárban, ahol számos fűszerboltot és kereskedőt találsz:

További kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó