Mivel helyettesíthető a kardamom?

A kardamom íze egyszerre fűszeres és virágos, miközben citrusos és füszernövényes jegyeket is kínál. Enyhén szólva is egy erős és sokoldalú fűszer, amely sós és édes ételekben egyaránt finom. Sokoldalúsága abban is megmutatkozik, hogy a világ számos konyhájában használják. Számos oka lehet annak, hogy szükség lehet a kardamomhüvely helyettesítésére, például a költségek miatt, vagy azért, mert allergiás embernek főz. A jó hír az, hogy vannak választási lehetőségei. A még jobb hír: valószínűleg sok a legjobb kardamompótló a fűszertartón.

Ne feledje, hogy a kardamom erőteljes, összetett íze miatt nem lehet kihagyni egy olyan ételből, ahol szükség van rá. Minél erősebb egy fűszer íze, annál észrevehetőbb lesz a hiánya. Ezenkívül ebben a bejegyzésben a zöld kardamomra összpontosítunk, nem a fekete kardamomra. A legtöbb esetben a zöld kardamom hüvely gyakoribb, mint a fekete.

A legjobb megoldás: őrölt szegfűszeg és fahéj keverve

A kardamom ízének összetettsége miatt a legjobb választás a kardamom helyettesítésére két másik erős és összetett fűszer kombinációja. A szegfűszeg fanyar intenzitása a fahéj édes fásságával párosítva hatékonyan utánozza a kardamomban található ízjegyeket.

Ez a kardamompótló hús- és tengeri ételekhez ajánlott. 1 teáskanál kardamom helyettesítéséhez e két fűszer mindegyikéből fél teáskanálnyit kell használni.

Egy másik megfelelő választás: őrölt fahéj és szerecsendió keverve

Ismét van alternatívája a kardamomnak, két erős és összetett ízzel. Az első alternatívához hasonlóan ez a kardamom és szerecsendió keveréke is ajánlott sós ételekhez, például rizst és húst tartalmazó ételekhez.

Minden fűszerből fél teáskanálnyi kardamomot is fel fog használni.

Egy csipetnyiben: fahéj vagy szerecsendió

Mind a fahéjat, mind a szerecsendiót széles körben ajánlják a kardamom helyettesítésére, egyszerűen önmagában. A fahéj a kettő közül a legnépszerűbb, önálló kardamompótlóként használható; a szerecsendió azonban továbbra is népszerű és viszonylag olcsó alternatíva. A fahéj megfelelő intenzitású (inkább melegítő, mint fűszeres ízű), valamint édes íze, amely mélységet ad neki. A szerecsendió hozzáadja ezt az édességet, saját intenzív aromájával és egyedi ízével.

Ha ezen fűszerek bármelyikét használja kardamom helyett, ajánlatos a receptben előírt fűszermennyiség felével kezdeni, és a mennyiséget ízlés szerint módosítani.

Egyéb alternatívák

A fahéjon és a szerecsendión kívül más fűszerek is hatékonyan helyettesíthetik a kardamomot. Egyes szakértők például a szegfűbors használatát javasolják . A fahéjhoz és a szerecsendióhoz hasonlóan a receptben szereplő kardamom mennyiségét a felére kell csökkenteni a cseréhez. Ha a recept egy teáskanál kardamomot ír elő, használjon helyette egy teáskanál szegfűborsot.

Gyömbér is használható, akárcsak a koriander. De ezek az ízek eléggé eltérőek ahhoz, hogy ne legyenek optimális alternatívák.

Amint azt a fenti megjegyzésünkben említettük, a legtöbb kardamomot tartalmazó recept zöld kardamomot jelent. A fekete kardamom hüvely egy másik fűszer, de bizonyos esetekben felhasználható a zöld kardamom helyettesítésére. A fekete kardamom füstös íze miatt csak sós ételekhez szabad használni.